Din varukorg är för närvarande tom!
Indiskt ” syrlig grönsaksgryta med friterad potatis och yogurthsås”
Syrliga grytan
Ingredienser:
8 dl blomkål
5 dl zucchini
2-3 dl morötter
1-3 msk currymasala
1/2 tsk hing
1 skvätt rapsolja eller några msk ghi
1 tsk nymortlad svartpeppar och eller chili
2-10 msk pressad citron, färsk
1-2 tsk salt
Gör så här: Koka upp vatten. Skala morötterna och skär den i tunna stavar ½ x 3cm, bryt sönder blomkålen i små buketter och skär zucchinin i 1-2 cm stora kuber. Koka först morötterna i 6-8 minuter och häll därefter i blomkålen och zucchinin. Koka dem mjuka men så att de också behåller spänsten. Låt de kokta grönsakerna rinna av i ett durkslag och hetta därefter upp rapsolja eller ghi i en kastrull. Stek först kryddorna i några sekunder och häll därefter ner den pressade citronen och grönsakerna, stek under omrörning i några minuter så att allt har blandat sig. Ett altenativ för att få grytan mindre syrlig kan vara att tillföra 2-5 msk creamy coconut i grytan och inte ta så mycket citron.
Friterad potatis
Ingredienser:
1,5 l potatis
1 l rapsolja
en tjockbottnad kastrull
salt
Gör så här: Tärna potatisen i 1-2 cm stora kuber och hetta upp oljan till ca 180 grader. Lägg ner potatisen i den heta oljan med hjälp av en hålslev. Fritera i omgångar ca 3-4 dl åt gången annars blir inte potatisen knaprig utan bara oljekokt. När du tycker att den fått en fin färg, häller du av den i ett durskslag eller på ett hushållspapper.
Till den syrliga grytan och potatisen passar en yoghurtsås väldigt bra.
Våra senaste inlägg
- Så får du stora gräslöksplantorHar du en lite tanig gräslöksplanta som du vill ska växa till sig? Här berättar vi hur vi gör för att få riktigt stora gräslöksplantor. Gräslök är en perenn växt, vilket betyder att… Läs mer: Så får du stora gräslöksplantor
- Skörda basilika hela sommarenBasilika är en av våra mest älskade örter – doftande, smakrik och oumbärlig i allt från pesto till pasta. Med rätt knep kan du skörda basilika i mängder hela sommaren. Här får du… Läs mer: Skörda basilika hela sommaren
- Gör din egen fläderchampagneNär fläderbuskarna blommar för fullt är det dags att plocka blomklasarna. De är perfekta att göra saft av – men om du vill göra drycken lite mer vuxen kan du testa att göra… Läs mer: Gör din egen fläderchampagne
- Hjälp, jag har glömt att gödsla!Glömt att gödsla? Ingen fara – det är inte för sent att rädda skörden! Här får du tips på hur du kan tillföra näring i efterhand och ge dina växter ny kraft att… Läs mer: Hjälp, jag har glömt att gödsla!
- Serieodla – flera skördar på samma plats, under samma säsongDet låter nästan för bra för att vara sant – men det fungerar. Genom att serieodla grönsaker kan du få två eller till och med tre skördar på samma plats under en och… Läs mer: Serieodla – flera skördar på samma plats, under samma säsong
- Så får du stora rabarberplantorAtt kunna skörda mycket rabarber från maffiga plantor är något som många odlare hoppas på. Men inte sällan hör vi om människor som tagit över en trädgård med gamla rabarberplantor och blivit besvikna… Läs mer: Så får du stora rabarberplantor
- Fixa en köksträdgård till semesternFör många är den ultimata sommarkänslan att kunna njuta av egenodlade grönsaker. Men vad gör man om man inte kommit igång med odlingen än – är det för sent? Absolut inte! Här kommer… Läs mer: Fixa en köksträdgård till semestern
- Så får vi läckra och stora sallatsplantorVill du odla sallat som blir riktigt stor, frodig och smakrik? Det handlar inte bara om att så fröna – utan också om hur du planterar plantorna. Vi delar med oss av enkla… Läs mer: Så får vi läckra och stora sallatsplantor
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
5 svar till ”Indiskt ” syrlig grönsaksgryta med friterad potatis och yogurthsås””
Mums…mat i min smak! Kommer att serveras på ett matbord nära mig endera dagen 🙂
Trevlig hel!Trevlig helg! Skulle det stå…svårt skriva med kattor på tangentbordet 🙂
Och med dina underbara chilisar så kan den här grytan nå oanade höjder:)
Och då måste jag ju bara fråga… vad är hing?
Hing är en Indisk krydda som också kallas asafoetida. på Svenska går den under namnet dyvelsträck. Den har en lökig karaktär som lyfter de Indiska rätterna till ytterligare en smaknivå. I Stockholöm kan du hitta den lite varstans men den kan vara svår att hitta ute i landet.
Här har vi skrivit om hing https://farbrorgron.blogspot.se/2012/11/produkter-vi-gillar.html
Lämna ett svar