Din varukorg är för närvarande tom!
Hur får man tomaterna att mogna snabbare?

Nu så här mitt i högsommaren växer tomatplantor riktigt bra. Men ibland kan man kanske tycka att det går lite långsamt. Kan man skynda på mognandet? Så här tänker vi kring tomatskörd.
Om en tomatplanta har rikligt med näring i sin jord och är planterad på en solig och varm plats brukar plantan börja blomma rikligt. Om det endast bildas ett fåtal blommor brukar det oftast bero på dålig tillgång på ljus. I vissa fall kan det också bero på att näringen i jorden skulle behöva innehålla mer fosfor, vilket främjar just blomning och fruktbildning. Vi skulle dock först och främst rekommendera att flytta plantan eller plantorna till en soligare plats om det finns. Är sommaren inte så solig får man försöka gilla läget helt enkelt.

Hjälp till med pollinering
När vi odlar tomat, vilket vi i och för sig gör varje år, vill vi ha så mycket tomatfrukter som möjligt. Därför vågar vi inte riktigt förlita oss på de naturliga pollinatörerna som finns. Så fort vi ser en blomma är vi där och pillar på den så att pollineringen i den lilla ”struten” i blomman blir av. Eftersom det är svårt att veta exakt när den bästa tiden för pollineringen är, är vi där och pillar så fort vi går förbi plantorna.
Tomater är väl närmast självpollinerande och det kan räcka med att det blåser lite ute så kan pollenet hamnar rätt i blommorna. Insekternas vibrerande hjälper också till. Men vi vill som sagt inte förlita oss på naturen och hjälper den alltid på traven. Särskilt viktigt är det att hjälp-pollinera om det inte finns några insekter alls i närheten av plantorna, tex om man odlar på en balkong eller i ett växthus.
Få tomater att mogna snabbare
När man kommit så långt att plantorna blommar, blommorna är pollinerade och frukter utvecklas är det lätt att känna sig nöjd och förväntansfull. Men så kommer nästa huvudbry, hur lång tid ska det för frukterna att mogna och bli röda, gula eller vilken färg de nu förväntas bli?
Exakt hur lång tid det tar har vi inget svar på. Vi har aldrig bemödat oss med att mäta just det. Men ibland känns det som att det tar en evinnerlig tid.




Det vi brukar göra oavsett om det verkar ta lång tid eller inte för tomatfrukterna att mogna är att vi återkommande plockar bort de tomater som verkar ha uppnått sin mognadsstorlek. Några tomater kanske har börjat skifta till sin mognadsfärg, men de flesta är fortfarande gröna när vi plockar dem.
Att plocka bort stora tomater ger plantorna extra kraft. När de blir av med det tunga frukterna blir risken mindre att plantans grenar/klasar går av. Dessutom får plantorna mer kraft att dels få resterande frukter att växa sig stora, men också producera fler blommor och därmed fler frukter.
De avplockade stora tomatfrukterna som är gröna låter vi ligga i rumstemperatur. Vi tycker att mognandet ibland går fortare där.

Plocka bort blad
Att blada av plantorna vid blomklasarna kan också snabba på mognandet, särskilt om tomatfrukterna är mognadstora. Men vi brukar aldrig göra så, eftersom vi vill att plantan ska producera fler tomater. Det blir nämligen lite svårare för tomater att göra det om alla tomater hänger kvar och att bladen är borta. För den som känner till fotosyntesens funktion, så är det ju bladen som lapar solljuset som förser plantan med energi. Det blad som är precis över en tomatklase ansvarar för att producera energi till just den klasen. Om bladet rycks bort, kapas i princip näringstillförseln helt och det frukter som lyckats växa sig tillräckligt stora skyndar sig att mogna, medan de som är pyttesmå riskerar att förbli gröna.

Tjyva eller inte?
En del tomatodlare tjyvar sina tomatplantor. Det betyder att man plockar bort nya förgreningar som växer fram i bladvecken. Varför man gör det kan beror på flera saker. En del gör det bara för att andra gör det. De mer medvetna kanske gör det för att de vill att plantan inte ska behöva fokusera på allt för många tomatfrukter samtidigt. När man tjyvar hämmar man plantans förmåga att förgrena sig.
Vi tjyvar inte. Detta för att vi vill att plantorna ska förgrena sig och få fler möjligheter att blomma och utveckla frukter. För att plantan ska orka med det, gödslar vi extra mycket. Vi tycker det funkar för oss och våra tomatplantor och vi en massa frukter. Precis som vi vill ha det.

Men begreppet solmogna tomater
Många som har hört solmogna tomater tänker sig nog att tomatfrukterna behöver sol för att mogna. Men så är det inte. För att mogna behöver alltså först tomatfrukterna bli så stora som de förväntas bli. Det blir de genom att få energi från bladen ovanför sin klase. Ju mer sol eller annat ljus som bladen då kan lapa i sig, desto mer energi till tomatklasarna. Om man varken bladar av eller skördar gröna tomater och alltså låter plantan bara får växa som den vill och mogna fram frukterna i sin takt, så är det ganska vanligt att man kan hitta de första röda (gula eller vilken färg de nu ska få) längst in i, invid stammen och under alla blad. Det bror alltså inte på att frukterna fått en massa sol, utan att bladen ovanför just dessa tomater fått sol.

Sammanfattningsvis
Om du vill att tomaterna ska mogna snabbare så plocka av de största tomaterna och lägg dem i rumstemperatur. I fönster eller inte, spelar ingen roll. För att skynda på mognaden ännu mer kan man lägga de gröna frukterna med äpplen eller med mogna röda tomater. Då kommer de smitta de gröna tomaterna med sin mognadsgas eten/etylen. Om du plockar bort tomater kan plantan får mer kraft för resterande frukter att växa sig stora och förhoppningsvis kan plantan även hinna med att producera fler frukter innan hösten dödar plantan.
Läs mer om Etengas: Eten – gasen som får allt att mogna snabbare
Om du inte önskar att tomatplantan får en massa nya tomater under denna säsong, kan du också eller istället plocka bort blad precis ovanför tomatfrukterna som är stora. De små tomaterna (som förväntas bli större) behöver sina blad ett tag till. När man kapar tillförseln av energi (som bladen ovanför ger) blir tomatfrukterna som är mognadsstora stressade och mognar.
Som med allt vi skriver handlar även denna artikel om odlingstips och förfaranden som bottnar i vårt eget odlande genom erfarenhet. Man kan givetvis odla på andra sätt och det står dig fritt att göra det. Plocka den del av vår erfarenhetsbaserade kunskap som du attraheras av och gillar och lämna det som du inte tror passar dig. Lycka till
Theres Lundén & Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Vårplantera gratisvitlök – slippa köpa utsäde!Vårplantera gratisvitlök – slippa köpa utsäde! Tänk om man kan vårplantera vitlök utan att ens behöva köpa utsäde? På så sätt kan man skippa höstplanteringen och göra det mycket enklare och billigare? Det… Läs mer: Vårplantera gratisvitlök – slippa köpa utsäde!
- Vad kan man odla i pallkrage?Pallkragar har visat sig vara fantastiska för grönsaksodling, ja odling överlag. Här berättar vi om sådant du kan odla i pallkrage. En gång i tiden var det inte särskilt vanligt med pallkrageodling. Första… Läs mer: Vad kan man odla i pallkrage?
- Köpa plantor på nätetDå och då köper vi plantor på nätet, på Klostra.se. Det är smidigt när man vill utöka sitt bestånd av växter utan att behöva göra hela resan från frö till slutplantering. Använder du koden… Läs mer: Köpa plantor på nätet
- Odla kallt – vårså mangoldMangold passar ypperligt för kall vårsådd. För att förhindra blomning är det bra att invänta våren innan sätter igång med att vårså mangold. Här berättar vi mer och varför. När vi odlar mangold köper… Läs mer: Odla kallt – vårså mangold
- Ta groddar från potatisar och gör nya plantorVill du få dubbelt så mycket potatis att skörda utan att behöva köpa mer utsäde? Eller äta upp kakan och samtidigt behålla den, alltså dina fasta fina knölar som skjuter groddar men ändå… Läs mer: Ta groddar från potatisar och gör nya plantor
- Vi sår alla ettåriga blommor kallt!Vi sår alla ettåriga blommor kallt och slipper springa ut och in för att avhärda våra växter innan utplantering. Det var ett vanligt och smått omständigt scenario när vi sådde dem inomhus. I… Läs mer: Vi sår alla ettåriga blommor kallt!
- Vi odlar sockerrörVi odlar sockerrör : Jag behöver spännande grödor som driver mig framåt. När jag fick tag på frön till sockerrör gnistrade det till i mitt odlarhjärta. Tänk att göra eget socker! Undrar hur… Läs mer: Vi odlar sockerrör
- Gängliga tomatplantor – Halshugg demDärför halshugger jag mina tomatplantor: Om och när jag förodlar och inomhusodlar tomater och när de blir höga och gängliga, klipper eller kapar jag plantorna. Jag kallar det för att jag halshugger tomatplantorna men… Läs mer: Gängliga tomatplantor – Halshugg dem
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
2 svar till ”Hur får man tomaterna att mogna snabbare?”
[…] ända fram till februari. Undrar så klart om det är fler som gör så här? Googlade och såg att Farbror Grön lagt upp ett himla bra inlägg och han gjort det just i dag! Perfekt! […]
[…] mer om hur vi hanterar tomater: Hur får man tomaterna att mogna snabbare?, Pistillröta på tomater – troliga orsaker och förslag på åtgärder, Varför får mina […]
Lämna ett svar