Din varukorg är för närvarande tom!
Hur gick det med våra höstsådda perenner?

Förra året vid den här tiden på året berättade vi om våra höstsådda perenner ”Vi höstsår perenner till nästa års blomsterplanteringar”. Tillsammans med Impecta fröhandel gick vi loss med en hel del favoritväxter i deras sortiment. Det här inlägget är ett samarbete med Impecta fröhandel och handlar att höstföröka perenner och grönsaker från frö.
Att arbeta framåt är något vi odlare hela tiden gör, oavsett om vi är tålmodiga eller ivriga. Det finns liksom inte några genvägar till blommande blommor, välmående perenner eller välsmakande grönsaker. Ska vi lyckas med vårt odlande behöver vi följa de naturliga processerna, lära oss av dem och låta växterna ta den tid de behöver. Sedan, när vi börjar bli trygga, kan vi leka med olika tekniker och utmana dem och oss.
Om jag får ge ett råd så är det att hellre våga göra något nytt och osäkert och kanske riskera att misslyckas än att hålla tillbaka och misslyckas. Man lär sig helt enkelt mer av att vara aktiv och att misslyckas är inget vi kan undgå att göra. För att citera 1600-tals filosofen Barunch Spinoza ” Aktivitet föder aktivitet och passivitet föder passivitet”
Fram till den 7 november har Impecta fröhandel ett erbjudande ”Höstså blommor och grönsaker”. Köper du 3 fröpåsar betalar du endast för 2. Klicka in och kika på alla sorter som du kan höstså.
Hur det gick?
Alla frön grodde inte, så är det alltid. Men en växt slog mig med häpnad och det var blå bergsvallmo. Det är en växt jag önskat i min trädgård i så många år.
Mitt i vintern när det var lite milt tittade det upp över 20 plantor i odlingsasken. Jag stod i valet och kvalet att rädda dem eller låta dem stå kvar. Jag valde det senare med resultatet att de dog. Man kan ju helt klart ha åsikter över hur jag behandlade dem, men jag kunde inte se hur jag skulle kunna hålla dem vid liv i odlingskällaren under flera månader. Lyckligt nog var det 5 sega frön som grodde och tittade upp i april och av dem blev det tre fina plantor varav en åts upp av en snigel i andra veckan av augusti. När jag var i stugan, i mitten av oktober, var de två återstående plantorna frodiga och otroligt vackra. Hoppas de överlever vintern och bjuder på blomning nästa år.
De flesta andra växter, rudbeckior, sippor, aklejor, primulor mm tittade upp när det blev vår i växthuset någonstans mellan mars och april. Någon gång under maj fick de flesta perenner åka till skogsträdgården i sina odlingsbyttor ( det är ju så platseffektivt att transportera dem så) för senare omplantering i enskilda krukor en och en. De omplanterade plantorna fick stå på odlingsbrickor fram till augusti – september då jag planterade ut de flesta på deras finala odlingsplatser. Några som jag inte vet riktigt var jag vill ha har jag planterat med krukorna på, det man kallar för att jordslå. Då rotar de sig inte lika lätt i jorden där de står och man får chansen att plantera dem vid ett senare ställe.
Blomningen för samtliga plantor kommer ske under 2022 om det vill sig väl. Säkert är det en och annan planta som vill ha ett år till på sig men det är mer ett undantag än en regel. Om vi sår mer i år? Absolut, det kommer vi göra!
Det här inlägget är ett av många samarbete med fröföretaget Impecta Fröhandel som vi under det gångna odlingsåret arbetat en hel del med och kommer att göra vid ett flertal tillfällen i framtiden. Impecta Fröhandel var ett av de fröföretag jag upptäckte tidigt i livet.Kombinationen Impectas Fröhandels frön, medlemskapet i trädgårdsamatörerna och deras tidningar samt Nils Åkerstedts böcker blev en särdeles bra kombination när jag började skapa nya plantor i skogsträdgården. Resten är historia tex ”Mitt trädgårdsliv del 3 – odlandet startar”.
Lästips: Vi höstsår perenner till nästa års blomsterplanteringar.
Jag ställer ut fröbyttorna i växthuset. Det är lätt att det blir ett par byttor. Vattnet startar livet. Primula denticulata
Att höstså perenner – vill du testa?
Perenna växter är fleråriga växter. Dessa övervintrar i vårt klimat och kan leva i många år. Vill man odla perenner från frö kan man så dem redan under hösten utomhus, sk kallsådd. När man sår kallt efterliknar man naturen.
Växter blommar, går upp i frö och släpper fröna till marken. Att förkultivera dem innebär att vi gör det på ett mer tillrättalagt sätt så att förhoppningsvis färre frön förgås än när naturen sköter det helt på egen hand. Oftast står jag inne vid kökbänkarna och slibbar och slabbar när själva sådden görs, det är varmast där och sedan går jag ut i kallväxthuset och placerar fröbyttorna där. Finns det snö slänger jag på snö annars vattnar jag.
Jag använder nästan alltid planteringsjord till alla sådder ( undvik ekologiska och naturgödslade jordar just nu då de kan innehålla giftrester. Läs gärna: ”Gift i gödsel – hur ligger det till och vad gör vi?” ).Som krukor att så i använder jag oftast mina favoritplastbehållare från matvaruaffärerna, sådan som det brukar ligga körsbärstomater, päron eller vindruvor i. Dessa tråg sväljer en hel del jord och frön utan att ta så stor plats. De håller även fukten bra om man jämför med traditionella pluggboxar.
Förra året var det första gången jag höstsådde perenner så här sent och tidigt på året, lite beroende på hur man tänker tiden när odlingen börjar och slutar. Ofta víntersår jag de flesta växter mellan januari – maj.
Akleja vulgaris från eget frö tidigare år Echinacea purpurea / köpt planta okänd sort. Rudbecka sahara sådd från frö tidigare år. Rudbeckia sahara som liten planta.
Att hålla igång beståndet
Vill man inte bara köpa färdiga plantor kommer man förr eller senare behöva lära sig att föröka olika växter vare sig det är genom sticklingar eller frön. Sticklingar brukar vara en riktigt bra metod om man redan har växter och vill få fler av dem, men vill man ha nya växter i sin odling är det ofta frön eller köpeplantor som gäller. Både sticklings- och fröförökning tar tid, det tar minst ett år från ny planta tills att man får se den i sin prakt, speciellt om det är blommande perenner.
Tanken är att perennerna vi sådde hösten 2021 kommer blomma första gången 2022 och därefter bara bli vackrare med åren. Vi sår perenner i princip vart och varannat år för att se till att vi alltid har växter i våra trädgårdar. Varje år försvinner och dör det några växter, så det gäller att hela tiden tänka framåt. Det kan vara en varm vinter, kall vinter, blöt vinter, alldeles för omväxlande vinter, för snöfattig vinter i kombination med låg eller hög temp som slår ut våra perenner.
Många gånger är det svårt att veta vad det beror på när ett gäng växter dör under vintern. Det kan vara sorkar, sjukdomar, tjuvar eller bero på att man bor i en odlingszon där vissa växter med nöd och näppe klarar av att överleva eller har en trädgård som ligger illa till. Det allra bästa, för att slippa bli helt bedrövad, är att hela tiden säkra återväxten med nya plantor.
Vintern lägger sitt täcke över fröerna. Blå bergsvallmo grodde tidigast av alla. Omplanterade primulor. Feta primulaplantor i förgrunden som ska blomma våren 2022.
Vilka frön vi sådde?
Här är listan vilka frön vi sådde i oktober 2021. Flera av dessa ska vi så igen och som vanligt har frölistan blivit längre. Men som det är för oss odlare, vi är måttlösa och det allra bästa är att gilla läget.
Fram till den 7 november har Impecta fröhandel ett erbjudande ”Höstså blommor och grönsaker”. Köper du 3 fröpåsar betalar du endast för 2. Klicka in och kika på alla sorter som du kan höstså.
Fröerna vi sådde 2021
- 6703 Mosippa
- 3303 Ramslök
- 6787 Porslinsanemon
- 65250 Blek Solhatt Hula Dancer
- 6513 Japansk Viva
- 6789 Sibirisk Backsippa
- 6766 Scharlakansakleja
- 3136 Fläcklungört
- 6774 Kronklematis Large Hybrids
- 6508 Brokig Kandelaberviva
- 6038 Guldakleja Yellow Star
- 6514 Rosenviva Gigas
- 6043 Japansk Akleja Cameo
- 65255 Röd Solhatt Feeling Pink
- 6722 Blå Bergvallmo
- 6780 Solhatt Paradiso
Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Vårplantera gratisvitlök – slippa köpa utsäde!Vårplantera gratisvitlök – slippa köpa utsäde! Tänk om man kan vårplantera vitlök utan att ens behöva köpa utsäde? På så sätt kan man skippa höstplanteringen och göra det mycket enklare och billigare? Det… Läs mer: Vårplantera gratisvitlök – slippa köpa utsäde!
- Vad kan man odla i pallkrage?Pallkragar har visat sig vara fantastiska för grönsaksodling, ja odling överlag. Här berättar vi om sådant du kan odla i pallkrage. En gång i tiden var det inte särskilt vanligt med pallkrageodling. Första… Läs mer: Vad kan man odla i pallkrage?
- Köpa plantor på nätetDå och då köper vi plantor på nätet, på Klostra.se. Det är smidigt när man vill utöka sitt bestånd av växter utan att behöva göra hela resan från frö till slutplantering. Använder du koden… Läs mer: Köpa plantor på nätet
- Odla kallt – vårså mangoldMangold passar ypperligt för kall vårsådd. För att förhindra blomning är det bra att invänta våren innan sätter igång med att vårså mangold. Här berättar vi mer och varför. När vi odlar mangold köper… Läs mer: Odla kallt – vårså mangold
- Ta groddar från potatisar och gör nya plantorVill du få dubbelt så mycket potatis att skörda utan att behöva köpa mer utsäde? Eller äta upp kakan och samtidigt behålla den, alltså dina fasta fina knölar som skjuter groddar men ändå… Läs mer: Ta groddar från potatisar och gör nya plantor
- Vi sår alla ettåriga blommor kallt!Vi sår alla ettåriga blommor kallt och slipper springa ut och in för att avhärda våra växter innan utplantering. Det var ett vanligt och smått omständigt scenario när vi sådde dem inomhus. I… Läs mer: Vi sår alla ettåriga blommor kallt!
- Vi odlar sockerrörVi odlar sockerrör : Jag behöver spännande grödor som driver mig framåt. När jag fick tag på frön till sockerrör gnistrade det till i mitt odlarhjärta. Tänk att göra eget socker! Undrar hur… Läs mer: Vi odlar sockerrör
- Gängliga tomatplantor – Halshugg demDärför halshugger jag mina tomatplantor: Om och när jag förodlar och inomhusodlar tomater och när de blir höga och gängliga, klipper eller kapar jag plantorna. Jag kallar det för att jag halshugger tomatplantorna men… Läs mer: Gängliga tomatplantor – Halshugg dem
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
2 svar till ”Hur gick det med våra höstsådda perenner?”
Hej!
Tack för intressant artikel! Jag har tidigare läst att du avråder från att så ramslök från frön. Därför blev jag nyfiken att det var med på listan. Berätta gärna hur det gick! 😀Det gick åt fanders denna gång också. Så det är inte lönt, jag har gjort tillräckligt med försök.
Lämna ett svar