Himmelsk god rödbetskaka med mörk choklad

Rödbetskaka med choklad

Att använda grönsaker i bakverk kan verkligen bli en lyckträff. Som tex i denna rödbetskaka då rödbetor och mörk choklad blir till en supergod kaka.

Det är roligt när grönsaker kan få vara värdefulla ingredienser även till söta bakverk. I denna mustiga chokladiga rödbetskaka ger rödbetan en saftig karaktär. Kakan upplevs inte så söt och den mörka chokladen ger kakan lite av en vuxen smak. I vår familj spelar det ingen roll, alla i familjen älskar den. En riktigt fin bieffekt med rödbetan i denna kaka är att den gör den så pass saftig att kakan inte blir nämnvärt torr varken andra eller tredje dagen. Det här är verkligen en kaka att leva med, ja om man har karaktär, vilket är svårt med denna kaka. Man vill bara ha mer!

Ingredienser

  • 3  ägg
  • 3 dl strösocker
  • 2,75 dl vetemjöl
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 3 tsk bakpulver
  • 2 krm salt
  • 4 msk kakao
  • 1 1/2 dl solrosolja eller rapsolja
  • 4 1/2 dl rårivna rödbetor
  • 50 g mörk choklad, gärna 70%

Chokladganache

  • 1/2 dl vispgrädde
  • 50 gram mörk choklad
  • 1-2 tsk smör
  • en nypa salt

Gör så här: Sätt ugnen på 150 grader. Smörj en form med en skvätt olja och ”bröa” med socker. Finriv rödbetorna. Hacka chokladen i 0,5 cm bitar, vispa ägg och socker. Blanda i resten av de torra ingredienserna och blanda ner det i äggsmeten. Rör om tills allt är blandat, men använd inte elvispen. Då finns risken att kakan sjuker ihop i mitten. Tillsätt till sist de rivna rödbetorna och oljan samt chokladhacket och rör försiktigt. Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i ca 50 minuter. Känn efter med en sticka, är kakan väldigt kladdig i mitten behöver den vara i ugnen ett tag till. Låt kakan svalna.

Koka upp grädden i en kastrull. Ställ kastrullen åt sidan och bryt ner chokladen. Vispa sedan runt tills all choklad smälter. Vispa därefter ner smöret och salta. Häll den varma chokladblandningen över kakan. Vill du ha mycket ganache behöver du kanske dubbla satsen.

Om man önskar att ganachen ska stelna lite kan man ställa kakan i kylskåpet eller kanske utomhus en stund innan servering.

Tips!

Om man skippar ganachen och den mörka chokladen som man hackar i smeten, passar denna rödbetskaka även för den som inte tål mjölk.

Fler bakverk med grönsaker: Zucchinimuffins med blåbär och Saftig morotskaka

Theres Lundén


Fyll i din mailadress och få en mailnotis varje gång i publicerar en ny artikel.


Våra senaste inlägg

Våra kommande evenemang 24/25

Augusti

September

Oktober

November

December

Våren 2025 (uppdateras löpande)

  • 26/1 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
  • 15 – 16/2 Skinnskatteberg (Färna Herrgård) – Odlingshelg (info webbshoppen inom snar framtid)
  • 23/2 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
  • 8/3 Jakobstad Finland, mer info framöver.

Mer info om evenemangen finns på varje arrangörs sida eller i inlägget:

Föreläsningar och Kurser 2024 – Trädgårdsturné med Johannes Wätterbäck


Kommentarer

2 svar till ”Himmelsk god rödbetskaka med mörk choklad”

  1. Den mörka chokladen till själva kakan nämns inte i texten. Ska den finhackas/smältas? I tillsammans med det torra eller på slutet?

    1. Profilbild för Farbror Grön
      Farbror Grön

      Tack för tips, nu har vi ändrat / lagt till.

      / Johannes

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *