Sådd
Gurkfröna kan sås mellan mitten av mars till mitten av sommaren. Så gärna två frön i en 7 cm kruka som du fyller med planteringsjord och därefter ställer i ett odlingstråg under belysning. Gurkor gillar att ha det extra varmt när de ska gro så har du en värmematta får du gärna plocka fram till gurksådden. Kombinationen värmematta och växtbelysning gör att gurkplantorna tittar upp på ett par dagar. När de är uppe ska värmemattan stängas av.
VIKTIG INFO: Pga av bekämpningsmedelsrester ”pyralider” i främst ekologiska, kravmärkta och organiska jord och gödselprodukter, samt i olika form av djurbajs som häst, ko, gris och hönsgödsel, både direkt från gårdar eller från trädgårdshandeln, även strömaterial. Rekommenderar vi dig som ska använda dessa produkter, även produkter i detta inlägg, att kontakta tillverkaren eller försäljningsstället innan köp. Kan de inte garantera att deras produkter, material är 100% fria från pyralider bör du inte använda dem. Läs mer: Gift i gödsel – hur ligger det till och vad gör vi?
Jord, krukor och gödsel
Just nu är det sonens sovrum som får härbärgera vår gurkodling. Det bor två gurkplantor av sorten Sherpa i två kruka som har en volym på ca 5 liter. I dem har vi planteringsjord samt 25 gram ekologiskt grönsaksgödsel och 25 g pelleterat hönsgödsel. ( numera med risk för pyralidrester tar vi 1 – 2msk blåkorn fördelat i nedre tredjedelen av krukan)
Ljus
Det passar alldeles utmärkt att odla gurka inomhus i soliga fönster mellan mars och augusti och det kräver ingen extra växtbelysning om du har ett fönster som sol mellan 6-12 timmar per dygn. Tänk på att om dina gurkplantor startar under växtbelysning kan de behöva vänja sig vid den starka solen i fönstret. Man kan skymma gurkplantorna med en bit kartong de första dagarna och vänja dem vid sin nya ljusstarka miljö.
Temperatur
Vattning
Vad betyder partenokarp?
Vilka sorter odlar vi och hur skiljer de sig åt?
Växtstöd
Slutet
Gurkplantan med bladet här ovanför döende och går inte att rädda men frukterna som sitter kvar på plantan kan man fortfarande skörda. Plantan har drabbats av spinnkvalster och det är väldigt svårt att åtgärda detta ”problem” när de små hemska insekterna satt igång med att knapra på plantorna. Det är bara att skörda det som går att skörda och tvätta rent och börja om.
Spinnkvalster kan gå i dvala och sova i 12 månader så även om du tvättar fönstret är många av dem kvar, tro mig, jag vet. Så när du vill odla gurka inomhus efter att du haft spinnkvalster behöver du arbeta förebyggande, även om det gått ett år sedan sist.
Förebygga spinnkvalster: Bekämpa spinnkvalster med myrnix
Tycker du att det ser stökigt ut i fönstret? Jag håller med men vi tycker att det är värt det vissa perioder av året. Vi vet att våra gurkor är ekologiska, inte innehåller några bekämpningsmedel och att det inte används någon extra energi förutom under frösådden. Sen är de ju dessa extremt närodlade gurkor så otroligt goda, slår det mesta i smak.
I vårt österfönster med ca 6 h sol per dygn levererar 4 plantor någonstans mellan 25 – 40 gurkor. Testa du också och bli en härodlare! Det är mycket enklare än vad man tror. Om 100 000 österfönster skulle odla 25 gurkor varje år så skulle dessa fönster producera 2,5 miljoner närodlade och giftfria gurkor. För mig är det makt att odla, makt över vad vi äter.
Se till att skörda löpande och misstänker du näringsbrist ( du kanske varit slarvig med att tillföra fast gödsel vid planteringen) vattna då med en svag koncentration av blomstra vid varje vattning( 6 mått till 10 liter vatten) eller ditt egna kiss ( 1 dl till 10 liter vatten).
Och du, glöm inte att ta sticklingar från dina plantor när de växer upp i taket eller blir för yviga. Då slipper du köpa nya frön och hålla på.
Läs mer: Hur vi tar gurksticklingar, beskärning utav gurkväxter.
Johannes Wättebäck
Lämna ett svar