Grönsaker att så utomhus i mars

I början av mars vintersår vi ett stort gäng grönsaker i vårt kallväxthus som ska ge oss en massa ätbart att äta under året. Faktum är att 70% av hela årets sådder görs nu i mars. Här får du veta vilka grödor vi sår och hur vi gör.

Mars är en härlig månad. Från en ganska vintrig början övergår månaden till tidig vår. Dagens timmar blir märkbart fler för varje vecka som går och därför är mars en perfekt så-månad. I början av månaden då det är vinter gör vi vintersådder och i slutet gör vi kalla vårsådder. Redan i april, vanligen i slutet, kan börja skörda så smått. Tilläggas bör att om man ännu inte kommit igång med vintersådder tidigare i februari och sådder av perenner så som echincea, rudbeckior, aklejor mm går det alldeles utmärkt att så alla dessa växter ända fram in april. Kom bara ihåg att om det är växter som behöver en köldbehandling för att gro, kan man behöva stoppa in såbyttorna i frysen ett par gånger för att grobarheten ska väckas.

Några fördelar med att så utomhus i mars

Vi tycker det är smidigt att vid ett par tillfällen så den största delen av hela årets grönsaker. I början av mars gör vi alla vintersådder ( om vi inte redan gjort det i slutet av februari) När klimatet är optimalt gror fröna, lite olika tider för olika grödor. Det kan också vara lite olika för de frön som ligger i samma bytta också. Men man kan tänka att när ett frö grott står det inte på förrän de andra också kommer igång.

En stor fördel med utomhussådder är att plantorna redan från start blir vana med solens ljus. Sår man inomhus behöver alltid plantorna avhärdas (tillvänjning av solens starka strålar) innan de planteras ut, med utomhussådder kan man helt hoppa över det momentet.

Något mer som är himla bra med tidiga utomhussådda plantor är att de blir härligt kompakta och buskiga, om de nu har ett sådant växtsätt. Ljuset från solen och de kalla nätterna gör att växter inte ränner iväg på höjden och blir gängliga och svårhanterliga.

Vilka grönsaker kan man så i mars utomhus?

I början av mars kan det vara ganska kalla nätter med minusgrader, då kallas sådden för vintersådd. Örter såsom timjan, vinterkyndel, dill och persilja fungerar ypperligt för vintersådd. En hel del kålväxter blir också fina av att sås tidigt tex broccoli, vitkål, rödkål, spetskål, grönkål, svartkål, brysselkål, rosettkål, savoykål och kålrabbi. Observera att salladskål inte gillar vintersådd. Att vinterså bladgrönsakerna rucola, pak choi, sallat, spenat, sibirisk bladraps brukar också bli ett riktigt lyckokast.

Andra växter som också funkar fint att vinterså är rädisor, ärtor, japansk sodaört, shiso, vallmo, gräslök, strandkål, piplök, vitlöksbulbiller och även tomat (om det inte blir för kallt när de tittat upp, då kan det behövas en kupévärmare riktigt kalla nätter). Rabarber och smultron går också bra.

Flera rotfrukter klarar också vintersådd, men flera av dem är för känsliga för förkultivering. Då kan man direktså den istället, läs mer nedan.

Lästips: Rotfrukter som växer nedåt och uppåt, 10 enkla rotfrukter att odla själv

Varje år testar vi nya grödor som vi sår kallt. Som en huvudregel passar inte vintersådd för växter som kräver värme tex gurka, melon, pumpa, aubergine, rotselleri, majs, brytbönor/störbönor och chili. Men i övrigt kan kan man gärna testa sig fram. Ps, lägg inte alla ägg i samma korg om du är oroligt lagd.

Sådder i växthuset
En typisk vårig odlingsbricka i vårt växthus på 9,4 kvadratmeter.

Hur gör man?

När vi sår utomhus i mars sår vi på två sätt, möjligen tre. Det ena sättet är en slags förkultivering. Då sår vi frön till plantor som ska växa upp till stora plantor som vi sedan ska plantera ut, gärna efter någon omplantering. Frön lägger vi i krukor och byttor med planteringsjord, så som vi vill att plantorna ska växa upp. Vill vi ha enskilda plantor strör vi ut frön jämnt över jordytan. Vi ska ändå separera plantorna sedan vid om- eller utplantering. Vill vi ha tuvor lägger vi istället fröna i grupper på jordytan. När fröna är på plats strör vi över ett tunt lager med jord. Att skilja ut om det ska sås enskilt eller i tuvor handlar om hur du vill att växten sedan ska växa på sin slutgiltiga plats, du bestämmer.

Backsådd för extra tidig skörd

Det andra sättet att så är en bredsådd i en större låda eller back. Då är meningen att vi ska skörda direkt från lådan/backen. Först fyller vi lådan med planteringsjord och möjligen lite extra gödsel ( se till att det är giftfritt, kolla med producent och leverantör att det inte innehåller pyralider). Sedan strör vi ut frön jämnt över ytan eller i små grupper, ifall vi vill kunna skörda tuvor. Till sist strör vi över jord över fröna, ett tunt lager. Detta förfaringssätt lämpar sig ypperligt för tex dill, persilja, spenat, mini pak choi, sallat och rädisor, cima di rapa och kailan. Har man mycket frön av tex grönkål, svartkål och sibirisk bladraps kan man så dem i en back och skörda bladen som små, supergott.

Snö eller vatten, det som finns närmast och är enklast just då använder vi.

Vattna med vatten eller snö

Finns det snö lägger vi ett tjockt lager ovanpå sådden, finns ingen snö vattnar vi med strilmunstycke istället. Sådderna placerar vi i vårt ouppvärmda växthus. Men har man inget går det lika bra i en odlingstunnel, en ljus uteplats eller en vindskyddad plats i trädgården. Det går också bra att ställa krukor och sålådor i en pallkrage och om man vill göra det lite extra mysigt med en fiberduk över. Till krukor och mindre såbehållare kan också stora genomskinliga plastlådor med lock och dräneringshål fungera, de blir som miniväxthus. Dock kan det bli otroligt varmt i en plastlåda om solen ligger på, så det är viktigt att lufta. Om snön smälter eller det ser torrt ut, lägger man på mer snö eller vattnar. När plantorna tittar upp brukar vi vattna sådderna med ett strilmunstycke istället för att lägga snö ovanpå dem.

Spenat som tittar upp i mars – april. Sådd den 4 januari på tjälad jord.

Direktså rotfrukter, ärtor och spenat

Vissa rotfrukter som växer neråt som morot, palsternacka, svartrot, haverrot och persiljerot klarar inte att förkultiveras i en kruka eller bytta. Deras rötter är för känsliga för att klara utplantering, så vill man så dessa rötter tidigt kan man så dem direkt i sitt grönsaksland eller pallkrage. Man kan också direktså spenat på samma vis. Är inte jorden för hård och kall? Jo, så kan det vara, men en sådd kan man göra ändå. Har man snö tar man bort den först, sedan strör man ut sina rotfruktsfrön. Ärtor funkar också bra att sprida ut. Som avslutning lägger man på ett lager tinad jord, vilket förutsätter att man tinat lite jord innan.

Sedan är det bara att vänta på att fröna gror. Det kommer gå snabbare än du tror, trots att det är kallt utomhus. När plantornas små gröna blad börjar titta fram, då är det extra viktigt att hålla koll på alla sådderna så att de inte torkar ut. Vattna regelbundet fram till skörd med vatten ur ett strilmunstycke.

Mer nyttig information om vintersådd:

Välkommen upp kära frön!

Om man inte hunnit så i början av mars?

Ibland kan det såklart hända att vi inte hinner med att vinterså i slutet av februari eller i början av mars. Det som kan vara bra att veta är att allt som man kan så i början av mars, kan man också så under hela mars och även senare. Men i slutet av mars, då det brukar vara lite mer vår hos oss bör man nog kalla sådden för en kall tidig vårsådd, och inte en regelrätt vintersådd. Men ur odlingssynpunkt är det skitsamma vad sådden heter, bara man gör den!

Känner man sig det minsta orolig för om man ska våga kasta sig ut i kallsåddens äventyr, ja då kan man väl göra ett litet experiment. Ta några frön av flera olika grönsaker som vi listat ovan och resten av fröna sår du på ditt vanliga sätt. Sedan kan du själv göra en utvärdering.

Lycka till med utomhussådderna i mars!

Theres Lundén & Johannes Wätterbäck


Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

3 svar till ”Grönsaker att så utomhus i mars”

  1. Profilbild för Monica Hjelm
    Monica Hjelm

    Hej
    Oerhört inspirerad och mycket bra fakta.
    Jag bor i Jemtland, så jag ska nog hinna med…
    Tusen tack för att ni delar med er.

  2. […] Ta några frön av flera olika grönsaker som vi listat ovan och resten av fröna sår du på ditt vanliga sätt. Sedan kan du själv göra en utvärdering. Lycka till med utomhussådderna i mars! Theres Lundén & Johannes Wätterbäck Visa hela svaret […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *