Din varukorg är för närvarande tom!
Grönkålssoppa
Vilken lyx tänker jag, att mitt i staden kunna gå ut och skörda sin egen grönkål i decembersolen. Men det är verkligen inte omöjligt för fler människor att börja odla i staden. Lite vilja, någon plats, några grannar och en intresserad hyresvärd. Titta in här för att se våra odlingar under det år som gått och klicka in här för se vad vår hyresvärd MimerAb har hjälpt oss att åstakomma. Har du några funderingar på att börja odla i staden men känner dig lite villrådig? Maila dina frågor så ska vi försöka hjälpa dig att besvara dem.
Ingredienser:
500 g färsk grönkål
1 gul lök
2 dl grädde
1 liter vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
vetemjöl till redning
nymortlad svartpeppar
salt efter smak
smör och rapsolja
Gör så här: Strimla grönkålen fint och fräs i smör och rapsolja. När den stekts ett tag och förlorad spänst och blivit sladdrig så tillsätt 2 matskedar vetemjöl och rör om. Tillsätt därefter vatten, grädde, salt, peppar och buljong, låt småkoka i 20-30 min. Stavmixa till vad du tycker är en lagom konsistens. För att verkligen få fram den goda grönkålssmaken så passar den här soppan alldeles utmärkt att göra en dag innan man ska äta den. Den mustar verkligen till sig. Servera soppan med ett gott bröd.
Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Paprika – skörda, lagra, lagaFå ut mer av din paprikaskörd. Här får du tips om hur du skördar paprika, lagrar frukterna på bästa sätt och använder paprikan i matlagningen. Varje år odlar vi paprika. Det är verkligen… Läs mer: Paprika – skörda, lagra, laga
- Dags för blomsterlökar men gör inte samma misstag som viNu är det dags att fundera på vilka blomsterlökar som ska pryda våren och sommaren 2026. Sorter, form, färg och inte minst om man får ha dem ifred är aspekter väl värda att… Läs mer: Dags för blomsterlökar men gör inte samma misstag som vi
- Odla steg för steg – vintersallatNu är det dags att så vintersallat – den lilla, tåliga sallaten som klarar kylan och ger fräscha gröna blad hela vintern. Med sin milda, nötiga smak och rosiga ton är den en… Läs mer: Odla steg för steg – vintersallat
- Vi plockar tomaterna grönaUnder sommar och höst pratas det mycket om tomater i odlarforum. En vanlig fråga som dyker upp, när vi visar våra skördar, är varför vi ofta plockar tomaterna gröna. Myten om solmogna tomater… Läs mer: Vi plockar tomaterna gröna
- Göra eget paprikapulver enkelt och supergottHar du fått stor skörd av paprika? Då är det perfekt läge att prova att göra eget paprikapulver! Här får du tips om torkning och förvaring så att du kan njuta av smaken… Läs mer: Göra eget paprikapulver enkelt och supergott
- Två föreläsningar i helgen – Enköping och VästeråsTill helgen gör jag två föreläsningar i Västmanland. Lördagen den 6/9 dyker jag upp i Enköping kl 12:30 i Drömparken under evenemanget Trädgårdsdagen i Enköping. Söndagen den 7/9 kl 11 finner ni mig… Läs mer: Två föreläsningar i helgen – Enköping och Västerås
- Majs – skörda, lagra och lagaNu i augusti börjar vi skörda vår majs. Det är alltid så spännande att se hur det har gått. Här delar vi med oss av våra bästa tips för skörd, lagring och mattips.… Läs mer: Majs – skörda, lagra och laga
- Så bekämpar vi larver som äter på våra grönsaker!Vi odlar kål utan nät varje år, och det fungerar alldeles utmärkt. Vi klämmer larver och äggsamlingar, men när angreppen blir för stora använder vi bakteriepreparatet Larvskydd. Det har räddat våra odlingar många… Läs mer: Så bekämpar vi larver som äter på våra grönsaker!
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
3 svar till ”Grönkålssoppa”
tack för receptet, det blev supergott!
gillar verkligen din blogg, den är inspirerande utan att vara stressande!Javisst är den såå god i all sin enkelhet. Jag blir förvånad varje gång jag lagat den, att den är så mustig och fin. Vilket fint omdöme. Kul att vi kan inspirera:)
Min mormor gjorde alltid grönkålssoppa… Tack för receptet! Ska testa och bjuda mormors barn på den.
Lämna ett svar