Din varukorg är för närvarande tom!
Gör en lökbädd och skörda lök hela sommaren

Har du testat att göra en lökbädd? Vi tycker att lök är bland den mest användbara grödan ever? För oss återfinns lök i någon form nästan i all matlagning. Lök är en förhållandevis billig grönsak att köpa i matbutiken och man tjänar inte direkt några stora summor på att odla den själv. Men känslan av att kunna gå till sin odling och skörda egen lök är obetalbar. Det här löktipset fick vi av Åke Truedsson året innan vi blev Farbror Grön 2011 och har tillämpad då och då i våra odlingar.
Eftersom lök är en varje-dag-gröda behöver vi ha mycket lök i odlingen. I april maj brukar vi sätta löken. Vi brukar göra som grönsaksodlaren Åke Truedsson och proppa en pallkrage full med lökar av blandade sorter och färger. Vi brukar ta gul lök, röd lök och silverlök. Om man har sätter 200-400 lökar i en och samma pallkrage blir det ju oerhört trångt och näringen och platsen i jorden kommer inte räcka till att göra alla lökar stora och praktfulla. Men det är inte meningen heller.

När löken växer upp påbörjas skördandet relativt snabbt och blir samtidigt till gallring. Vi brukar tänka att blasten ska vara ca 20 centimeter hög innan vi börjar rycka upp några lökar som verkar befinna sig väldigt nära andra lökar. De första lökarna är väldigt små och efter att vi tagit bort den gamla lökens hölje, använder vi lök och blast som salladslök. Den kan finfördelas i sallad, hackas i grytor eller fräsas hela i rapsolja och serveras som ett tillbehör till middagen.
Varteftersom sommaren går skördar vi kontinuerligt just de lökar som är satta nära någon annan lök. I slutet av sommaren finns ett fåtal lökar kvar som har stor plats. När lökblasten lagt sig ner säger man att löken är skördeklar. De sista lökarna brukar inte bli så stora hos oss, ungefär som pingisbollar är de största. Vid den sista skörden kan man om man vill lagra lökarna. Då låter man de ligga torrt och gärna i solen så att det yttersta lagret på löken torkar. Därefter ska löken ligga i rumstemperatur och inte kylskåp. I kylskåpet tror löken att det är kallperiod och så börjar de gro.
I vårt filmklipp visar vi hur vi preparerar jorden och sätter löken. Fler odlingsfilmer finns på vår youtube-kanal Farbror Grön
Våra senaste inlägg
- Föreläsningar, evenemang och kurser hösten 2025Äntligen är det dags att kliva ut i världen och bli mer utåtriktad rent fysiskt. Under 14 år har vi, främst jag Johannes, rest land och rike, ja i hela Norden runt och… Läs mer: Föreläsningar, evenemang och kurser hösten 2025
- Paprika – skörda, lagra, lagaFå ut mer av din paprikaskörd. Här får du tips om hur du skördar paprika, lagrar frukterna på bästa sätt och använder paprikan i matlagningen. Varje år odlar vi paprika. Det är verkligen… Läs mer: Paprika – skörda, lagra, laga
- Dags för blomsterlökar men gör inte samma misstag som viNu är det dags att fundera på vilka blomsterlökar som ska pryda våren och sommaren 2026. Sorter, form, färg och inte minst om man får ha dem ifred är aspekter väl värda att… Läs mer: Dags för blomsterlökar men gör inte samma misstag som vi
- Odla steg för steg – vintersallatNu är det dags att så vintersallat – den lilla, tåliga sallaten som klarar kylan och ger fräscha gröna blad hela vintern. Med sin milda, nötiga smak och rosiga ton är den en… Läs mer: Odla steg för steg – vintersallat
- Vi plockar tomaterna grönaUnder sommar och höst pratas det mycket om tomater i odlarforum. En vanlig fråga som dyker upp, när vi visar våra skördar, är varför vi ofta plockar tomaterna gröna. Myten om solmogna tomater… Läs mer: Vi plockar tomaterna gröna
- Göra eget paprikapulver enkelt och supergottHar du fått stor skörd av paprika? Då är det perfekt läge att prova att göra eget paprikapulver! Här får du tips om torkning och förvaring så att du kan njuta av smaken… Läs mer: Göra eget paprikapulver enkelt och supergott
- Två föreläsningar i helgen – Enköping och VästeråsTill helgen gör jag två föreläsningar i Västmanland. Lördagen den 6/9 dyker jag upp i Enköping kl 12:30 i Drömparken under evenemanget Trädgårdsdagen i Enköping. Söndagen den 7/9 kl 11 finner ni mig… Läs mer: Två föreläsningar i helgen – Enköping och Västerås
- Majs – skörda, lagra och lagaNu i augusti börjar vi skörda vår majs. Det är alltid så spännande att se hur det har gått. Här delar vi med oss av våra bästa tips för skörd, lagring och mattips.… Läs mer: Majs – skörda, lagra och laga
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
6 svar till ”Gör en lökbädd och skörda lök hela sommaren”
Oj! Jag har alltid följt alla anvisningar med avstånd och dylikt och inte fått så många lökar från min odling mer ert sätt låter ju mycket mer givande. Får försöka minnas det till nästa år för årets lökar är redan planterade och har börjat komma upp så smått.
Jag fick råd från en kompis och det funkade perfekt. Har redan plockat två gånger. Mycket nöjd med tipset
Hej Farbrorn,
Nu har jag sökt överallt på nätet men kan inte finna någonstans hur man tar frön själv från lök.
Kan inte du göra ett inlägg om detta så blir jag väldigt glad 🙂
Jag är en riktig nybörjare som vill lära mer!Tack för tips, det måste vi göra 🙂
Hej! Tack för er fantastiska webbsida!! Var/ I vilken bok berättar Åke Truedsson om metoden?
Tack, ja det gör han inte utan det snappade vi upp på en föreläsning för 10 år sedan.
Lämna ett svar