Din varukorg är för närvarande tom!
Gör en lökbädd och skörda lök hela sommaren

Har du testat att göra en lökbädd? Vi tycker att lök är bland den mest användbara grödan ever? För oss återfinns lök i någon form nästan i all matlagning. Lök är en förhållandevis billig grönsak att köpa i matbutiken och man tjänar inte direkt några stora summor på att odla den själv. Men känslan av att kunna gå till sin odling och skörda egen lök är obetalbar. Det här löktipset fick vi av Åke Truedsson året innan vi blev Farbror Grön 2011 och har tillämpad då och då i våra odlingar.
Eftersom lök är en varje-dag-gröda behöver vi ha mycket lök i odlingen. I april maj brukar vi sätta löken. Vi brukar göra som grönsaksodlaren Åke Truedsson och proppa en pallkrage full med lökar av blandade sorter och färger. Vi brukar ta gul lök, röd lök och silverlök. Om man har sätter 200-400 lökar i en och samma pallkrage blir det ju oerhört trångt och näringen och platsen i jorden kommer inte räcka till att göra alla lökar stora och praktfulla. Men det är inte meningen heller.

När löken växer upp påbörjas skördandet relativt snabbt och blir samtidigt till gallring. Vi brukar tänka att blasten ska vara ca 20 centimeter hög innan vi börjar rycka upp några lökar som verkar befinna sig väldigt nära andra lökar. De första lökarna är väldigt små och efter att vi tagit bort den gamla lökens hölje, använder vi lök och blast som salladslök. Den kan finfördelas i sallad, hackas i grytor eller fräsas hela i rapsolja och serveras som ett tillbehör till middagen.
Varteftersom sommaren går skördar vi kontinuerligt just de lökar som är satta nära någon annan lök. I slutet av sommaren finns ett fåtal lökar kvar som har stor plats. När lökblasten lagt sig ner säger man att löken är skördeklar. De sista lökarna brukar inte bli så stora hos oss, ungefär som pingisbollar är de största. Vid den sista skörden kan man om man vill lagra lökarna. Då låter man de ligga torrt och gärna i solen så att det yttersta lagret på löken torkar. Därefter ska löken ligga i rumstemperatur och inte kylskåp. I kylskåpet tror löken att det är kallperiod och så börjar de gro.
I vårt filmklipp visar vi hur vi preparerar jorden och sätter löken. Fler odlingsfilmer finns på vår youtube-kanal Farbror Grön
Våra senaste inlägg
- Koka kronärtskocka och ät med citronsmörDet mest klassiska att göra med sina nyskördade kronärtskockor är att koka dem med citronjuice och äta med citronsmör. Här berättar vi hur vi gör. Ingredienser: Till citronsmöret: Gör såhär: Klipp bort stjälkarna… Läs mer: Koka kronärtskocka och ät med citronsmör
- Grödor att skörda i rätt tid och sedan kylförvaraNu är den största skördetiden här. Vissa grödor behöver skördas så fort de nått sin skördestorlek, för att inte bli övermogna, medan andra mår bättre av att stå kvar i landet eller på… Läs mer: Grödor att skörda i rätt tid och sedan kylförvara
- 7 spännande morotsreceptHar du börjat skörda morötter än? Eller har du ett gäng i kylen som du vill använda till något gott? Här kommer våra bästa morotsrecept. Vi älskar morötter och har nästan alltid några… Läs mer: 7 spännande morotsrecept
- Vad gör du med dina tomater?Vet du inte vad du ska göra med dina tomater? Här kommer en artikel med recept på tomatprodukter för dig som gillar att leka länge och väl med dina grödor i köket. Sätt… Läs mer: Vad gör du med dina tomater?
- Vinterns kurser med Farbror GrönNu är höstens och vinterns kurser öppna för bokning! Välkommen in i vår gröna, sköna värld – en värld där odling får vara fri från regler, krav och prestation. Här får du istället… Läs mer: Vinterns kurser med Farbror Grön
- Smart skördetips för morötter som växer tättVäxer dina morötter väldigt tätt? Här berättar vi om ett smart tips för tätväxande morötter som både ger mer plats och fin skörd. Morotsfrön är otroligt små, och alla som har sått egna… Läs mer: Smart skördetips för morötter som växer tätt
- Frys in persilja – enkelt och gottVi odlar gärna mycket persilja så att vi kan frysa in och ha tillgång till under resten av året. Det är både roligt och gott att odla sina egna kryddväxter, och persilja är… Läs mer: Frys in persilja – enkelt och gott
- Läcker smörgåstårta med medelhavssmakerGillar du medelhavssmaker och smörgåstårta? Då kan kanske denna matiga tårta passa? I vår enkla smörgåstårta har vi feta, soltorkade tomater, oliver, gurka och kapris. Fyll i din mailadress och få en mailnotis… Läs mer: Läcker smörgåstårta med medelhavssmaker
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
6 svar till ”Gör en lökbädd och skörda lök hela sommaren”
Oj! Jag har alltid följt alla anvisningar med avstånd och dylikt och inte fått så många lökar från min odling mer ert sätt låter ju mycket mer givande. Får försöka minnas det till nästa år för årets lökar är redan planterade och har börjat komma upp så smått.
Jag fick råd från en kompis och det funkade perfekt. Har redan plockat två gånger. Mycket nöjd med tipset
Hej Farbrorn,
Nu har jag sökt överallt på nätet men kan inte finna någonstans hur man tar frön själv från lök.
Kan inte du göra ett inlägg om detta så blir jag väldigt glad 🙂
Jag är en riktig nybörjare som vill lära mer!Tack för tips, det måste vi göra 🙂
Hej! Tack för er fantastiska webbsida!! Var/ I vilken bok berättar Åke Truedsson om metoden?
Tack, ja det gör han inte utan det snappade vi upp på en föreläsning för 10 år sedan.
Lämna ett svar