Din varukorg är för närvarande tom!
Glögg på röda vinbär
Vi älskar glögg, ja hälften av familjen och särdeles den yngsta av oss, vår dotter Tora. Hon kan hälla i sig ett par rejäla muggar, gärna framför kökspannan i stugan innan läggdags. Eftersom det är hennes smaklökar som så innerligt begär glöggen vill jag göra den godaste tänkbara glöggen för henne. Därför är denna glögg baserad på hennes älsklingssaft, röda vinbärssaft. I det här fallet även förstärkt med aroniabär.
Jag tycker i princip om de flesta glöggvarianter men om det är något som glimmrar till lite extra på glögghimlen så är det när jag gjort så mycket som möjligt själv. Plockat vinbären, stått i köket och kokat mm. Det är som att det smakar mycket bättre när man har arbetat för det. Vill man göra den här glöggen lite mer vuxen, och det vill man ju ibland, går det alldeles utmärkt att spetsa den med någon slags starksprit. Personligen tycker jag att mörk rom är att föredra men ta det du har.
Den här glöggen har en svag citrusbeska som den fått av torkade pomeransskal samt en något diffus stjärnanisarom. Som med många av våra recept, lek med det, ta det du tycker verkar gott och använd vårt recept mer som en inspiration än något du följer till punkt och pricka.
Ingredienser:
1 dl koncentrerad vinbärssaft, eller någon annan saft.
2 dl vatten
2 kanelstänger
1 tsk kardemummafrön
2 runda stjärnanisar
1 pomeransskal
Ev lite honung
Kanske lite starksprit
Gör så här: Blanda alla ingredienser förutom den eventuella honungen och starkspriten i en kastrull. Koka upp och sätt därefter på lock och låt den stå i ca 15 minuter. Sila av kryddorna och hetta upp glöggen igen. Vill du ha kraftigare kryddsmak låter du den stå längre. Smaka av med ev honung och starksprit innan servering.
Lycka till!
Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Göra eget paprikapulver enkelt och supergottHar du fått stor skörd av paprika? Då är det perfekt läge att prova att göra eget paprikapulver! Här får du tips om torkning och förvaring så att du kan njuta av smaken… Läs mer: Göra eget paprikapulver enkelt och supergott
- Två föreläsningar i helgen – Enköping och VästeråsTill helgen gör jag två föreläsningar i Västmanland. Lördagen den 6/9 dyker jag upp i Enköping kl 12:30 i Drömparken under evenemanget Trädgårdsdagen i Enköping. Söndagen den 7/9 kl 11 finner ni mig… Läs mer: Två föreläsningar i helgen – Enköping och Västerås
- Majs – skörda, lagra och lagaNu i augusti börjar vi skörda vår majs. Det är alltid så spännande att se hur det har gått. Här delar vi med oss av våra bästa tips för skörd, lagring och mattips.… Läs mer: Majs – skörda, lagra och laga
- Så bekämpar vi larver som äter på våra grönsaker!Vi odlar kål utan nät varje år, och det fungerar alldeles utmärkt. Vi klämmer larver och äggsamlingar, men när angreppen blir för stora använder vi bakteriepreparatet Larvskydd. Det har räddat våra odlingar många… Läs mer: Så bekämpar vi larver som äter på våra grönsaker!
- Pak choi – skörda, lagra och lagaPak choi är en asiatisk snabbväxande bladgrönsak som kan användas både rå och tillagad. Här får du våra bästa tips för att skörda, lagra och laga denna mångsidiga bladgrönsak. Vi odlar allra helst… Läs mer: Pak choi – skörda, lagra och laga
- Koka kronärtskocka och ät med citronsmörDet mest klassiska att göra med sina nyskördade kronärtskockor är att koka dem med citronjuice och äta med citronsmör. Här berättar vi hur vi gör. Ingredienser: Till citronsmöret: Gör såhär: Klipp bort stjälkarna… Läs mer: Koka kronärtskocka och ät med citronsmör
- Grödor att skörda i rätt tid och sedan kylförvaraNu är den största skördetiden här. Vissa grödor behöver skördas så fort de nått sin skördestorlek, för att inte bli övermogna, medan andra mår bättre av att stå kvar i landet eller på… Läs mer: Grödor att skörda i rätt tid och sedan kylförvara
- 7 spännande morotsreceptHar du börjat skörda morötter än? Eller har du ett gäng i kylen som du vill använda till något gott? Här kommer våra bästa morotsrecept. Vi älskar morötter och har nästan alltid några… Läs mer: 7 spännande morotsrecept
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar