Din varukorg är för närvarande tom!
Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!

Nu när rabarbern är som allra finast är det ett perfekt tillfälle att skörda och frysa in rabarber. Att ha färdigskuren rabarber i frysen är guld värt när suget efter en rabarberpaj, rabarberlemonad eller en hemkokt sylt med jordgubbar och vanilj slår till. Det är dessutom otroligt enkelt att göra!
Så här gör du:
Börja med att skörda rabarberstjälkar som är fasta och fräscha. Det spelar ingen roll om de är tjocka, smala, långa eller korta – allt fungerar lika bra. Ta bort bladet. Skölj dem noggrant och skär sedan stjälkarna i ganska tunna bitar. Vi brukar skära dem i cirka 1–2 cm tjocka skivor – det gör dem enklare att använda till både bakning och syltning senare.
Fördela rabarberbitarna i lagom stora fryspåsar. Ett tips är att väga varje påse och skriva vikten på utsidan med en märkpenna – då vet du exakt hur mycket du tar fram när du ska använda dem. Sen är det bara att lägga påsarna i frysen, så har du sommarens smaker redo hela året.

Att använda fryst rabarber:
När du ska använda den frysta rabarbern behöver du inte göra något särskilt. Ta bara fram så mycket du behöver. Ska du baka en kaka eller paj, och vill ha bitarna separerade, brukar man kunna lossa hopfrusna bitar med en vanlig bordskniv. Till saft, kompott eller sylt kan du lägga hela frysta klumpar direkt i kastrullen – smidigt och enkelt! Tänk bara på att kok- eller gräddningstiden kan bli något längre än med färsk rabarber.

Ett extra tips:
Passa på att frysa in rabarber nu, så är du redo när jordgubbarna mognar i trädgården eller på självplockningen. Då kan du ta fram rabarbern och koka den allra godaste sylten – jordgubbs- och rabarbersylt med vanilj. En riktig sommarklassiker att njuta av året runt!
Läs flera artiklar om rabarber här: Jordgubbs- och rabarbersylt med vanilj, Så får du stora rabarberplantor, Rabarberfrossa – 6 läckra rabarberrecept, Rabarberlemonad – sommarens godaste dryck
Lycka till!
Theres Lundén & Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Stekta lila morötter med persilja och jordnötterVi älskar morötter! Något som är otroligt gott och kan ätas som en sidorätt eller mellanmål är stekta morotsskivor, toppade med persilja och jordnötter. Vi odlar ofta morötter, gärna i olika färger. I… Läs mer: Stekta lila morötter med persilja och jordnötter
- Rotselleri – skörda, lagra, lagaNär är det dags att skörda rotselleri och hur ska man lagra och tillaga den? Här kommer våra bästa tips. Under september växer rotsellerin som mest och i oktober är den redo att… Läs mer: Rotselleri – skörda, lagra, laga
- Möt oss på Nordiska Trädgårdar HöstNu är hösten på intåg och snart är det dags för höstens trädgårdsmässa Nordiska Trädgårdar Höst på Stockholmsmässan i Älvsjö. Vi kommer som vanligt hålla föredrag, prata odling i vår monter och sälja… Läs mer: Möt oss på Nordiska Trädgårdar Höst
- Potatisbladmögel – hur man räddar knölarnaPotatisbladmögel eller brunröta som det också kallas är ett gissel som kan drabba både potatis och tomater. Under alla år vi odlat har vi knappt haft några angrepp som verkligen skadat potatisarna –… Läs mer: Potatisbladmögel – hur man räddar knölarna
- Sallad med zucchini, vintersallat, tomat och basilikakesoVi älskar sallad och olika typer av sallader! Ibland har vi dem som sidorätter och ibland som hel maträtt. Här har vi blandat till en sallad med vintersallat, gurka, zucchini och tomater. Till… Läs mer: Sallad med zucchini, vintersallat, tomat och basilikakeso
- Odla steg för steg – ärterAtt odla ärter är enkelt, roligt och väldigt givande. Dessutom är de en perfekt gröda för både nybörjaren och den mer erfarna odlare. Här berättar vi om hela odlarvägen från frö till skörd.… Läs mer: Odla steg för steg – ärter
- Arbetskläder att leva i – året om i trädgårdenDetta inlägg är gjort i samarbete med Operose. Vi har använt deras arbetskläder i många år och kan med handen på hjärtat säga att de är slitstarka, bekväma och fungerar året om i… Läs mer: Arbetskläder att leva i – året om i trädgården
- Föreläsningar, evenemang och kurser hösten 2025Äntligen är det dags att kliva ut i världen och bli mer utåtriktad rent fysiskt. Under 14 år har vi, främst jag Johannes, rest land och rike, ja i hela Norden runt och… Läs mer: Föreläsningar, evenemang och kurser hösten 2025
Våra kommande evenemang 2025
September
- 6 Enköping (Drömparken) – föreläsning under Trädgårdsdagen
- 7 Västerås (Vallby friluftsmuseum) – föreläsning under Höstfesten
- 11 Kungsbacka (Vallda trädgårdstad) – föreläsning
- 25 Orust Henån (Kulturhuset Kajutan) – föreläsning
- 27 Linköping ( Huvudbiblioteket ) – föreläsning under beredskapsveckan
- 30 Västerås (Talarkväll I Thomaskyrkan) – föreläsning
Oktober
- 7 Vänersborg (Bibilioteket Gröna salen) – föreläsning
- 10-12 Stockholm, Älvsjö (Stockholmsmässan) – föreläsning, monter (21:36) och försäljning under Nordiska trädgårdar höstmässa. Fokus under mässan ligger på att odla kallt.
November ( Norrbottenturné)
- 3 Gällivare
- 4 Jokkmokk – föreläsning (mer info kommer)
- 5 Piteå – föreläsning (mer info kommer)
- 6 Luleå ( Fiolkets bio Royal) – föreläsning, köp din biljett på biletto, tryck här.
December
- 7 Göteborg (First hotel) – endagskurs
- 14 Stockholm( Hälsans hus) – endagskurs
Februari
Listan fylls på kontinuerligt fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Listan fylls på kontinuerligt fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar