Din varukorg är för närvarande tom!
Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!

Nu när rabarbern är som allra finast är det ett perfekt tillfälle att skörda och frysa in rabarber. Att ha färdigskuren rabarber i frysen är guld värt när suget efter en rabarberpaj, rabarberlemonad eller en hemkokt sylt med jordgubbar och vanilj slår till. Det är dessutom otroligt enkelt att göra!
Så här gör du:
Börja med att skörda rabarberstjälkar som är fasta och fräscha. Det spelar ingen roll om de är tjocka, smala, långa eller korta – allt fungerar lika bra. Ta bort bladet. Skölj dem noggrant och skär sedan stjälkarna i ganska tunna bitar. Vi brukar skära dem i cirka 1–2 cm tjocka skivor – det gör dem enklare att använda till både bakning och syltning senare.
Fördela rabarberbitarna i lagom stora fryspåsar. Ett tips är att väga varje påse och skriva vikten på utsidan med en märkpenna – då vet du exakt hur mycket du tar fram när du ska använda dem. Sen är det bara att lägga påsarna i frysen, så har du sommarens smaker redo hela året.

Att använda fryst rabarber:
När du ska använda den frysta rabarbern behöver du inte göra något särskilt. Ta bara fram så mycket du behöver. Ska du baka en kaka eller paj, och vill ha bitarna separerade, brukar man kunna lossa hopfrusna bitar med en vanlig bordskniv. Till saft, kompott eller sylt kan du lägga hela frysta klumpar direkt i kastrullen – smidigt och enkelt! Tänk bara på att kok- eller gräddningstiden kan bli något längre än med färsk rabarber.

Ett extra tips:
Passa på att frysa in rabarber nu, så är du redo när jordgubbarna mognar i trädgården eller på självplockningen. Då kan du ta fram rabarbern och koka den allra godaste sylten – jordgubbs- och rabarbersylt med vanilj. En riktig sommarklassiker att njuta av året runt!
Läs flera artiklar om rabarber här: Jordgubbs- och rabarbersylt med vanilj, Så får du stora rabarberplantor, Rabarberfrossa – 6 läckra rabarberrecept, Rabarberlemonad – sommarens godaste dryck
Lycka till!
Theres Lundén & Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Koka kronärtskocka och ät med citronsmörDet mest klassiska att göra med sina nyskördade kronärtskockor är att koka dem med citronjuice och äta med citronsmör. Här berättar vi hur vi gör. Ingredienser: Till citronsmöret: Gör såhär: Klipp bort stjälkarna… Läs mer: Koka kronärtskocka och ät med citronsmör
- Grödor att skörda i rätt tid och sedan kylförvaraNu är den största skördetiden här. Vissa grödor behöver skördas så fort de nått sin skördestorlek, för att inte bli övermogna, medan andra mår bättre av att stå kvar i landet eller på… Läs mer: Grödor att skörda i rätt tid och sedan kylförvara
- 7 spännande morotsreceptHar du börjat skörda morötter än? Eller har du ett gäng i kylen som du vill använda till något gott? Här kommer våra bästa morotsrecept. Vi älskar morötter och har nästan alltid några… Läs mer: 7 spännande morotsrecept
- Vad gör du med dina tomater?Vet du inte vad du ska göra med dina tomater? Här kommer en artikel med recept på tomatprodukter för dig som gillar att leka länge och väl med dina grödor i köket. Sätt… Läs mer: Vad gör du med dina tomater?
- Vinterns kurser med Farbror GrönNu är höstens och vinterns kurser öppna för bokning! Välkommen in i vår gröna, sköna värld – en värld där odling får vara fri från regler, krav och prestation. Här får du istället… Läs mer: Vinterns kurser med Farbror Grön
- Smart skördetips för morötter som växer tättVäxer dina morötter väldigt tätt? Här berättar vi om ett smart tips för tätväxande morötter som både ger mer plats och fin skörd. Morotsfrön är otroligt små, och alla som har sått egna… Läs mer: Smart skördetips för morötter som växer tätt
- Frys in persilja – enkelt och gottVi odlar gärna mycket persilja så att vi kan frysa in och ha tillgång till under resten av året. Det är både roligt och gott att odla sina egna kryddväxter, och persilja är… Läs mer: Frys in persilja – enkelt och gott
- Läcker smörgåstårta med medelhavssmakerGillar du medelhavssmaker och smörgåstårta? Då kan kanske denna matiga tårta passa? I vår enkla smörgåstårta har vi feta, soltorkade tomater, oliver, gurka och kapris. Fyll i din mailadress och få en mailnotis… Läs mer: Läcker smörgåstårta med medelhavssmaker
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar