Din varukorg är för närvarande tom!
Frysa in färska krossade tomater

Har man mycket tomater kan man fylla upp frysen med skörden. Här berättar vi om hur man kan göra egna färska krossade tomater och om tänkbara användningsområden.
Under flera års tid har vi ugnsbakat tomater och skapat en fantastiskt god tomatsås. Denna tomatsås har vi fryst in och kunna njuta av under nästan ett års tid. Ända till vi fått nya tomater att skörda och göra såser av. Förfarandet med att ugnsbaka tomater tar lite tid och är kanske inget för den som har bråttom.

Eftersom vi också brukar frysa in hela små körsbärstomater, färska alltså, så kom funderingen om man inte borde kunna frysa in mixade färska tomater. Så jag provade.Jag skar bort den där hårda delen där tomaten sitter fast i kvisten. Och sedan la jag tomaterna i vår mixer. Skalet fick sitta kvar.

På ett kick blev det en väldigt vattnig historia. Konsistensen på färska mixade tomater i jämförelse med ugnsbakade mixade tomater är ganska olika. Men det är ändå slutresultatet som är det mest intressanta. Den vattninga tomtsåsen fördelade jag i påsar som jag sedan la i plastskålar. Mest för att de skulle skilja ut sig från all den sås vi brukar göra på ugnsbakade tomater och som ligger i påsar.

När vi gör ugnsbakade tomater, brukar en klar vätska sippra fram mellan och runt tomaterna. Den häller vi av (och gör sirap av ibland). Genom att avlägsna den vätskan blir resultatet av det mixade tomaterna en ganska homogen och trögflytande tomatsås. Blaskig om man jämför med köpekrossadetomater, men trög om man jämför med såsen jag gjorde på färska tomater.
Som fryst tar färska krossade tomater större plats i frysen än den ugnsbakade varianten. Men i delvis tinat skick jämnar blaskigheten ut sig.
Lägger man de frysta färska krossade tomaterna i en kastrull, har låg värme på så att såsen tinas långsamt, kommer en klar vätska att tina först. Den kan man hälla av. Ju längre man låter såsen puttra desto jämnare blir såsen i konsistensen.

Användningsområden
Kanske har vi blivit lite kräsna, men krossade färska tomater tycker vi inte passar som tomatsås till pasta. Där gillar vi de ugnsbakade tomaterna mer. Men som bas i soppor och grytor blir den perfekt. Vi silade bort skal och kärnor och fick en riktigt bra bas till röd kebabsås.
Summa summarum
Att göra krossade tomater på färska tomater spar tid, men tar större plats i kylskåpet. Såsen får en lite tristare konsistens, men passar bra efter en stunds kokning till soppor, grytor och kebabsås. Till pasta med tomatsås föredrar vi ugnsbakade tomater.
Theres Lundén
Våra senaste inlägg
- Distansodla – odla där du inte ärDistansodla är ibland det enda alternativet ifall man inte bor där man odlar eller har flera trädgårdar. Hur får man plantorna tex vid sommarstugan, kolonilotten att klara sig när man inte är där?… Läs mer: Distansodla – odla där du inte är
- Farbror Grön i Järvsö ”Stenegård” den 25 majVälkomna till en stunds odlingsinspiration på Stenegård i Järvsö den 25 maj där jag Johannes Wätterbäck / Farbror Grön, delar med mig av mina erfarenhetsbaserade tips och tankar till ett glädjefullare, roligare och… Läs mer: Farbror Grön i Järvsö ”Stenegård” den 25 maj
- Odla i odlingslådor med vattenmagasinHar du upptäckt de fantastiska odlinglådorna man kan finna på Gjordnära vid namn Berberis? Med sina vattenmagasin och enkla design är dessa odlingslådor ypperliga för krukodling både inomhus, i växthus och utomhus. Detta… Läs mer: Odla i odlingslådor med vattenmagasin
- Odla kallt – vårså majsSist ut bland våra kalla sådder utomhus är de som görs i maj månad. Däribland har vi majs av alla de slag. Här berättar vi om vårså majs kallt. Under en massa år… Läs mer: Odla kallt – vårså majs
- Guldvatten – gåvan som aldrig slutar att geDet är väldigt många som använder kiss, eller guldvatten som många av oss kallar det, i sina odlingar. För varje år blir vi bara fler och fler. Kiss är den bärbara gåvan vi… Läs mer: Guldvatten – gåvan som aldrig slutar att ge
- Odla dig ur krisen – Boda glasbruk 17 majEndagskursen ”Odla dig ur krisen” handlar om att odla och leva utifrån ett krisperspektiv. Genom att odla kallt och serieodla, att så vid flera tidpunkter och att samodla, det vill säga att blanda växter med varandra… Läs mer: Odla dig ur krisen – Boda glasbruk 17 maj
- Rosettkål – tips för lång och stor skördDet är få kålsorter som är som rosettkål och kan leverera mycket mat under lång tid. Det här är snudd på världens bästa kål, tycker vi. Sedan vi odlade den för första gången… Läs mer: Rosettkål – tips för lång och stor skörd
- Tack för att ni gör vårt arbete möjligtVi är så otroligt glada över alla er som hittar till oss, Farbror Grön. Till dig som är premium-läsare på farbrorgron.se vill vi ge ett extra stort tack, du får verkligen vårt arbete… Läs mer: Tack för att ni gör vårt arbete möjligt
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar