Din varukorg är för närvarande tom!
Frysa broccoli

När man odlar sina egna grönsaker är det en fröjd att kunna skörda till sin egen middag. Nästan ännu häftigare är upplevelsen att ta fram frysta grönsaker under vintern som lagrats från eget grönsaksland.
Något märkligt hände när vi för första gången började frysa in vår egen broccoli. Jag hade ansträngt mig under en längre tid att skörda för att kunna frysa in, särskilt för att vår familj skulle kunna njuta av egen broccoli under en tid på året då färsk inte finns hos oss. Johannes äter ganska mycket broccoli och istället för att behöva köpa den så tänkte jag att när han är hemma och jobbar och ska till att laga lunch, så skulle han kunna plocka ut några egenodlade buketter från frysen.
I år har vi testat att odla en F1 hybrid som heter Green magic
Den bildar buketter extremt tidigt och stora blir de också.
Det blev ganska många påsar i frysen, men varje gång jag själv lagade mat med den frysta broccolin i, tyckte jag att de där påsarnas innehåll inte verkade minska. Jag fick helt enkelt ställa Johannes mot väggen! ”Jag tänkte att det var lyxbroccoli som vi bara skulle ha till särskilda tillfällen, så jag har inte vågat ta någonting”. Och visst är det lyxigt, men jag tänkte ju att varje måltid kunde bli en gourmetmiddag. Är man en matodlare och frambringar delikatesser året runt är det väl det som är meningen.
Så här går jag tillväga:
Jag finfördelar broccolin och försöker tänka att bitarna ska vara lika stora ungefär. Sedan tar jag en kastrull med saltat vatten som jag låter koka upp. Jag lägger broccolin i en sil som jag sänker ner i vattnet. Är bitarna så små som på bilden högst upp, behövs bara en minut i det kokande vattnet. Det är inte meningen att bitarna ska vara helt genomkokta utan lättkokade. När en omgång är klar, lägger jag ner nästa i samma vatten som innan. Kastrullen med vattnet får stå och koka tills all broccoli har blivit förvälld.
Jag brukar rensa i frysen så att en låda eller hylla blir tom, sedan lägger jag ett bakplåtspapper på hyllan eller i lådans botten. Varje broccolibukett eller bit av stam sprider jag ut på bakplåtspapperet och styckfryser tills de är genomfrysta och kan stoppas i en påse eller låda. Bakplåtspapperet brukar få ligga kvar eftersom jag kontinuerligt förväller mer broccoli, allt eftersom det finns buketter att skörda.
Vad fryser jag in?
Det är en ganska vanlig uppfattning att det endast är buketterna som man äter. Men stammen och bladen är minst lika goda och om man har bemödat sig med att odla fram egna broccoliplantor ska man väl för sjutton äta upp så mycket som möjligt. Jag kan förstås hålla med om att buketterna är snyggast men faktiskt inte godare än det andra. Vi fryser in buketter, stammar och blad i små delar. Vill man sedan göra en broccolisoppa som ska mixas så kan man ju passa på att använda stammar och blad till det och buketterna där man kan njuta av dem visuellt.
När man ska använda den frysta broccolin
När jag ska göra en pastasås av grädde tex brukar jag lägga i den frysta broccolin i såsen och låta den tina och koka med några minuter. Broccolin som ska ätas solitär kan kokas lätt i vatten någon minut i en kastrull eller i vatten på full effekt i micron några minuter.
Vill du läsa om hur vi skördar broccolin klickar du Här.
Theres Lundén
Våra senaste inlägg
- Göra eget paprikapulver enkelt och supergottHar du fått stor skörd av paprika? Då är det perfekt läge att prova att göra eget paprikapulver! Här får du tips om torkning och förvaring så att du kan njuta av smaken… Läs mer: Göra eget paprikapulver enkelt och supergott
- Två föreläsningar i helgen – Enköping och VästeråsTill helgen gör jag två föreläsningar i Västmanland. Lördagen den 6/9 dyker jag upp i Enköping kl 12:30 i Drömparken under evenemanget Trädgårdsdagen i Enköping. Söndagen den 7/9 kl 11 finner ni mig… Läs mer: Två föreläsningar i helgen – Enköping och Västerås
- Majs – skörda, lagra och lagaNu i augusti börjar vi skörda vår majs. Det är alltid så spännande att se hur det har gått. Här delar vi med oss av våra bästa tips för skörd, lagring och mattips.… Läs mer: Majs – skörda, lagra och laga
- Så bekämpar vi larver som äter på våra grönsaker!Vi odlar kål utan nät varje år, och det fungerar alldeles utmärkt. Vi klämmer larver och äggsamlingar, men när angreppen blir för stora använder vi bakteriepreparatet Larvskydd. Det har räddat våra odlingar många… Läs mer: Så bekämpar vi larver som äter på våra grönsaker!
- Pak choi – skörda, lagra och lagaPak choi är en asiatisk snabbväxande bladgrönsak som kan användas både rå och tillagad. Här får du våra bästa tips för att skörda, lagra och laga denna mångsidiga bladgrönsak. Vi odlar allra helst… Läs mer: Pak choi – skörda, lagra och laga
- Koka kronärtskocka och ät med citronsmörDet mest klassiska att göra med sina nyskördade kronärtskockor är att koka dem med citronjuice och äta med citronsmör. Här berättar vi hur vi gör. Ingredienser: Till citronsmöret: Gör såhär: Klipp bort stjälkarna… Läs mer: Koka kronärtskocka och ät med citronsmör
- Grödor att skörda i rätt tid och sedan kylförvaraNu är den största skördetiden här. Vissa grödor behöver skördas så fort de nått sin skördestorlek, för att inte bli övermogna, medan andra mår bättre av att stå kvar i landet eller på… Läs mer: Grödor att skörda i rätt tid och sedan kylförvara
- 7 spännande morotsreceptHar du börjat skörda morötter än? Eller har du ett gäng i kylen som du vill använda till något gott? Här kommer våra bästa morotsrecept. Vi älskar morötter och har nästan alltid några… Läs mer: 7 spännande morotsrecept
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar