Din varukorg är för närvarande tom!
Frysa basilika, går det?
I år har basilikan växt så det knakat. Det blir basilika i de flesta maträtter, men ändå syns det knappt att man skördat. Vad ska man göra med allt? Går det att frysa basilika utan att den tappar smaken?

Vissa säger att det är ett riktigt bra basilikaår i år och det stämmer verkligen om man tittar efter i våra odlingar. På vår takodling har vi en enorm planta som tar upp en fjärdedel av en pallkrage. Jag anar att det är denna sommars otroligt ihållande värme och gassande sol som gynnar basilikas tillväxt så här mycket.
När man pratar om sin odling och vad man kan skörda får man allt som oftast frågan vad man gör med allt. I de fall vi pratar om basilika blir svaret att vi använder basilika i potatissallad, örtsalt och då och då gör egen pesto. Då går det åt en förhållandevis stor mängd blad. Vår son tar gärna en pestoklick till varje måltid. Enligt honom är det godast till pastarätter, i salladsdressing och på varma smörgåsar. Han äter gärna basilika direkt från plantorna också. Faktiskt det enda gröna blad han åt som riktigt liten. Jag minns hur vi kunde göra sallad med små spenatblad och basilika i. Då åt han även spenaten eftersom han trodde det var basilika.

Vi lagrar basilika i frysen
All basilika äts inte upp direkt, särskilt inte i år. Då skulle vi nog bli spyfärdiga. Sån tur att det går att frysa basilika. Smaken behålls väldigt bra i frysen. Har man enorma plantor kan man för enkelhetens skull klippa av stjälkarna ganska långt ner och därefter plocka av bladen. Klipper man av precis ovanför ett bladpar, blir det lättare för plantan att växa upp igen och ge ännu mera skörd.
Har man ganska små plantor kan det kännas bättre att plocka av blad för blad. Bladen brukar sitta två och två på stjälkarna, ibland har det också växt ut två miniblad som sitter på tvären. De stora bladen brukar jag då ta och låta de mindre växa vidare. Topparna tar jag hela, både med små och stora blad.

Det går att packa ihop bladen ganska mycket och därför behövs inte så stora burkar. Jag tycker det är bättre med flera små burkar än en stor, ifall man har stora mängder att skörda. När burken är fylld och locket är på kan den ställas i frysen.
När man sedan vill använda sin frysta basilika, tar man fram den mängd man behöver. Sedan ställer man snabbt in burken i frysen igen. Bladen tinar otroligt fort, fast de ligger i bruken. Även pesto går att frysa. Så vill man göra en stor sats pesto för att lagra länge kan man göra små portionsförpackningar och frysa in.
Theres Lundén
Våra senaste inlägg
- Guldvatten – gåvan som aldrig slutar att geDet är väldigt många som använder kiss, eller guldvatten som många av oss kallar det, i sina odlingar. För varje år blir vi bara fler och fler. Kiss är den bärbara gåvan vi… Läs mer: Guldvatten – gåvan som aldrig slutar att ge
- Odla dig ur krisen – Boda glasbruk 17 majEndagskursen ”Odla dig ur krisen” handlar om att odla och leva utifrån ett krisperspektiv. Genom att odla kallt och serieodla, att så vid flera tidpunkter och att samodla, det vill säga att blanda växter med varandra… Läs mer: Odla dig ur krisen – Boda glasbruk 17 maj
- Rosettkål – tips för lång och stor skördDet är få kålsorter som är som rosettkål och kan leverera mycket mat under lång tid. Det här är snudd på världens bästa kål, tycker vi. Sedan vi odlade den för första gången… Läs mer: Rosettkål – tips för lång och stor skörd
- Tack för att ni gör vårt arbete möjligtVi är så otroligt glada över alla er som hittar till oss, Farbror Grön. Till dig som är premium-läsare på farbrorgron.se vill vi ge ett extra stort tack, du får verkligen vårt arbete… Läs mer: Tack för att ni gör vårt arbete möjligt
- Rabarberfrossa – 6 läckra rabarberreceptHos oss är rabarberbladen frodiga och fina och det är snart dags att börja skörda på allvar. Men vad ska man göra när man tröttnat på rabarberpaj? Här följer ett gäng rabarberrecept inklusive… Läs mer: Rabarberfrossa – 6 läckra rabarberrecept
- Gör gratisplantor av dina gurkorGör gratisplantor av dina gurkor: Det fina med gurksticklingar är att man slipper så nya frön och att man med hjälp av en sax och ett glas vatten kan skapa en exakt plantkopia… Läs mer: Gör gratisplantor av dina gurkor
- Langos – maten man inte kan sluta att ätaVi älskar langos. Dessa friterade knapriga bröd som efter att de svalnat toppas med olika delikata ingredienser är hysteriskt goda. Det här är en maträtt där det är svårt att sluta äta, man… Läs mer: Langos – maten man inte kan sluta att äta
- Odlingskurs med Farbror Grön i Västerås lördagen den 3 majLördagen den 3 maj 2025 är det dags för Odlingskurs på Björnögården i Västerås med mig Johannes / Farbror Grön. Det kommer bli en en intensiv och samtidigt upplyftande dag där odlandet ligger… Läs mer: Odlingskurs med Farbror Grön i Västerås lördagen den 3 maj
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
4 svar till ”Frysa basilika, går det?”
Brukar frysa in kanelbasilika, den är en kraftig sort. Använder zippåsar och yougurthinkar, perfekt! Har ni någon erfarenhet av vinterkyndel? Undrar om man ska frysa in eller torka?
Vi har vinterkyndel i våra odlingar. Den är perenn och håller sig grön hela vintern. Vi använder den i vårt örtsalt och då torkas den. Annars äter vi den färsk, året om.
Fick lite mer basilika än jag hade väntat mig. Samtidigt hamnade jag lämpligt nog på en matlagningsgrej med jobbet och fick lära mig göra infuserade oljor (direktöversatt). Testade att göra på delar av basilikan jag hade. Blev kalas! Som att hälla flytande basilika över salladen och verkar funka bra att frysa.
Vad spännande det låter och gott!
Lämna ett svar