Föreläsningar och kurser hösten 2023

Vårens föreläsningar och kurser är avklarade och nu kliver vi in i hösten. Här nedanför i inlägget kan du se alla kurser och föreläsningar som är klara just nu. Vi är också igång med att boka upp oss under våren 2024. Ett flertal evenemang kommer vara i egen regi och där ni får träffa både mig Johannes och Theres, alltså hela Farbror Grön. Är det någon plats, lokal eller specifik stad just du vill att vi kommer till? Välkommen att höra av dig

Läs mer om vår nya resa med att arbeta 100% tillsammans: Theres blir Farbror Grön på heltid!

Turnéplan höst 2023 uppdaterad 3/9 2023

 • 27/8 Gröna Västesrås Vallby friluftsmuséum ”Odla kallt”
 • 8/9 Utomhuskyrkan Gläntan vid Nacka kyrka 14:30 ”odla överallt”, föreläsningen är gratis och behöver inte förbokas) Läs mer här
 • 14/9 kl Vimmerby ”Odla i kris” Biljetter köps och förbokas här.
 • 19/9 Gryta kyrka Västerås ”Om odlandet, kreativitet samt en mobiltelefon, sociala medier och min gamla pappa.” Föreläsningen är gratis, läs mer här.
 • 23/9 Möckelsnäs ”Odla hela året och var du än är” framflyttad till 2024 datum ännu ej bestämt, mer info här.
 • 29/9 Ölands skördefest Allégården ”Odla kallt och om att odla där man är och året runt”, läs mer här.
 • 30/9 Helsingfors blomsterodlingens, vänner läs mer här.
 • 17/ 10 Åkersberga ”Odla och skörda året runt” Föranmälan krävs till Lars Valentin, 070 -540 88 48 lars.valentin@erpe.se
 • 19/10 Alingsås ”Odla hela året” läs mer här.
 • 11/11 Mässa Örebro / BOstadÖrebro, mer info kommer framöver.
 • 12/11 Sandviken, Föreläsning genom Projekt Odlings-PT. Endast förköp. Klicka HÄR.
 • 13/11 Stora Sundby ”Odla kallt” utanför Eskilstuna. Klicka Här
 • 17/12 Odlingskurs på Hälsans hus, läs mer här.

Flera av höstens och vårens webbföreläsningar, kurser och föreläsningar kommer att läggas upp i webbshoppen framöver. Evenemang för 2024 kommer att kunna att bokas redan under hösten 2023.

Saknar du mig/oss i din närmaste stad? Ta kontakt med ditt studieförbund, trädgårdsförening eller bibliotek och tipsa dem om oss så kanske jag/vi dyker upp i närheten av dig under under 2024.

Förslag på föreläsningar

Odla hela året Varför begränsa odlandet bara till vår och sommar, när året har två årstider till som kan grönska? I föreläsningen Odla hela året berättar jag hur man kan tänja på gränserna och odla ätbart under så lång tid som möjligt, hur man kan utnyttja plats för att få flerskördar på liten yta, hur fönsterbrädan kan ge grönt då utomhusklimatet inte kan. Därtill ger jag läckra tips på vad man kan göra med sin skörd.

Odla där du är: Du behöver inte ha en stor trädgård för att kunna odla! I föreläsningen Odla där du är berättar jag hur du enkelt kan odla goda grönsakeri dina fönster, på din balkong, takterrass, pallkrage, växthus eller friland. Jag varvar praktiska odlingstips med sortrekommendationer och gröna recept.

Odla dig ur krisen: Odla dig ur krisen handlar om att odla utifrån ett krisperspektiv. Fokus ligger dels på att tänka kris och vad man kan behöva ha i buffert, och odlingsmässigt att så vid flera tidpunkter helt utan värme eller växtbelysning och under hela året. Vad ska vi satsa på för grödor, vilka ger bäst avkastning, hur gör vi vårt eget gödsel, hur lagrar vi grödorna och hur skyddar vi växterna? Föreläsningen tar även upp hur man kan samplantera och om att odla mycket på liten yta.

Hur mitt odlande blev till: I den här föreläsningen berättar jag om min snirkliga odlingsväg som i princip aldrig varit spikrak och hoppas kunna inspirera dig att bli mer tillfreds i ditt odlande. I backspegeln syns mitt odlande självklart och i ständigt vardande men under min resa framåt har den många gånger varit allt annat än självklar. En cykeltur till en okänd trädgård, en ostädad höst och en dröm om att få in blommande växter tidigt under våren. Alla delar hänger ihop och ju snabbare man kan bli vän med att processen leder oss någonstans, desto mer lugn kan vi erfara när vi odlar.

Odla tomat – 30 års äventyr med tomater: I trettio år har jag odlat tomater på alla möjliga och omöjliga sätt. Inne, ute, på friland, i växthus, i krukor, på tak, i staden, på landet och i komposten. I denna högst personliga tomatföreläsning, som berör hela min tomatresa, berättar jag hur du med hjälp av min erfarenhet och mina slutsatser kan tänka tomat och odla tomat. Halshuggning av tomat, kallsådd, att inte tjuva, att göra nya plantor, övervintring, hur jag gödslar, hur de mognar och hur jag skördar smart.

Odla kallt, hur, varför och när: Denna föreläsning handlar om att odla med naturen och på ett lekfullt och naturligt sätt, helt utan värme och extra belysning skapa stora skördar samt blomsterfägring. Att vi började odla kallt beror på att jag Johannes cyklade fel en gång på 1990-talet . Jag kom till en trädgård under maj som var fullsmockad med Primula denticulata plantor (Blå bollviva) och blev förälskad vid första ögonblicket. Det blev så himla smidigt att så allt ute i kallväxthuset istället för att hålla på med hundratals krukor inomhus som skulle avhärdas och paltas med. Idag sår vi 90% av alla växter vi odlar kallt. Välkommen in i vår kalla och enkla värld! 

Fler förslag på ingångar

Vad gör man med skörden
Odla för smak – Vad gör man med sin skörd
Kvinnorna i mitt odlarliv
Mina älskade blommor
Stadsodling – hur kommer man igång
Stadsodling – Att odla på tak
Stadsodling – Att praktisera hållbar utveckling<
Stadsodling – Vad händer i en stad där människor börjar att odla
Odlandets grunder

Så här såg våren och sommaren 2023 ut

Varmt välkomna Johannes Wätterbäck & Theres Lundén


Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *