Farbror Gröns bästa tips mot mördarsniglar

Hur ska man göra om man har en massa mördarsniglar i sin trädgård? Igår hörde P4 Västmanland av sig och frågade. I programmet gav Farbror Grön sina bästa tips. Här nedan kan du läsa om dem och längst ner i inlägget kan du lyssna på programmet.

Vi har endast mördarsniglar i en utav våra odlingar, dvs tillsammansodlingen i Västerås. I skogsträdgården har vi vinbergssnäckor, svarta skogssniglar och åkersniglar. Dessa gör så klart också lite skada, men det går inte att jämföra med den spanska skogsnigeln, även kallad mördarsnigel.

Hur gör man då om man upptäcker att man har mördarsniglar i sin trädgård?

Det bästa är att ”öppna eld” från flera håll samtidigt i sin krigsföring. Som vi ser det finns ingen ultimat metod som får problemet ur världen för alltid. Man får prova sig fram lite och se vad som passar. Allt beror på hur mycket sniglar det rör sig om och vilken skada de gör i trädgården.

Barriär av natruimsilikat

Det mest skonsamma sättet för mördarsniglarna och för odlaren är att helt och hållet undvika att döda sniglarna. Om man odlar i pallkragar eller andra typer av odlingslådor kan man skapa en barriär som sniglarna inte vill ta sig förbi. Sniglarna vänder då och beger sig någon annanstans. 

Genom att måla några lager med natriumsilikat runt om odlingslådorna kommer man kunna ha sina grönsaker i fred. Natriumsilikat inhandlas på färgaffären och är ett ofarligt preparat. Sniglarna gillar inte att glida över det. Medlet behöver strykas på lite då och då, oftare om det regnar.

Tagetes

Just tagetes verkar locka till sig en hel del mördarsniglar och därför kan man plantera lite tagetesplantor på strategiska platser i trädgården. Sedan är det bara att plocka sniglarna när de är där och frossar.

Ordna med fällor

Har du tänkt på att många sniglar håller till under krukor, lådor och plankor? Titta efter så får du se. Det är ett bra sätt att hitta flera stycken samtidigt. Vi brukar medvetet ha vissa plankor och odlingsbehållare i trädgården enbart som ”snigelsamlare”. Då kan man lyfta på dem och plocka ett gäng sniglar därinunder. 

Klippa

De sniglar man samlar i sin trädgård behöver man på ett eller annat sätt ha ihjäl, åtminstone om man har sin trädgård i närheten av andra trädgårdar. Har man lite lagom många sniglar, kan man klippa av huvudet på dem med en sekatör, hugga av huvudet med en spade eller trampa på dem. Har man extremt många kan det bli ganska tidskrävande och ansträngande att klippa alla sniglarna och då kan man behöva ta till något mer effektivt.

Kokande vatten

Vi har aldrig behövt samla några kopiösa mängder, men andra som har det brukar ösa över kokande vatten över sniglarna och på så sätt få dem att dö snabbt. Då samlar man sniglarna i en hink och har vattenkokaren beredd med kokhett vatten. Vattnet häller man i hinken och inom kort har hela snigelsamlingen kommit till snigelhimmelen.

Pellets

Om man inte vill döda sniglarna så brutalt kan man göra det på ett lite mer ”diskret och utdraget sätt”. Giftet som kallas snigelpellets (ferramol) ser ut som blåa små korn som man dels kan sprida ut i trädgården eller så kan man lägga dem centrerat på olika ställen. Sniglarna brukar lockas till giftet, äter upp det och dör tillslut. Det bästa är att friska mördarsniglar ibland äter upp andra mördarsniglar, även infekterade. På så vis blir de också smittade. 

Karin ser till att många sniglar blir sjuka samtidigt och sedan får de sprida smittan vidare.

Nematoder

Nematoder blandas med vatten och vattnas ut i trädgården. Om en snigel blir träffad av nematodvätskan insjuknar den och dör så småningom. En sjuk eller död snigel kan smitta, även om den är död. Så om någon annan snigel får för sig att äta upp en smittad snigel, eller korsa en annan snigels slemspår blir den också sjuk och döende. I inlägget om Karins snigeltips berättar vi om hur hon på ett smart sätt får så många sniglar som möjligt att bli smittade och sedan sprida smittan vidare.

Salt = NEJ

En del berättar just nu på sociala medier om att de dödar mördarsniglar med salt. Berättelser sprids om att sniglarna liksom fräts till döds. Vi skulle inte rekommendera salt-metoden. Dels för att själva dödandet troligen innebär ett långdraget lidande, men också för att det inte är bra för trädgården med en massa salt. 

Vad gör man med de döda sniglarna?

Snigelliken brukar vi begrava i komposten eller gräva ner på annat ställe. Nematoder mot mördarsniglar och snigelpellets verkar inte vara särskilt farligt för andra organismer, förutom sniglar och snäckor. Med tanke på det tycker vi att det går bra att de begravs i komposten och blir en del utan kretsloppet.

Vittja komposten

Varje höst är det en god idé att rumstera om i komposten. Vi gräver om den så att det understa hamnar överst. Det påskyndar förmultningen och det finns en stor chans att sniglar boar in sig där under vintern och lägger sina ägg där. Det har hänt många gånger att vi hittat olika små snigeläggshögar. Ska man döda mördarsniglar är det enklare att döda äggen än att ta sig an redan utvecklade sniglar. På sina håll i Europa, även i Sverige och i Danmark tillverkar man kaviar på snigelägg, svindyrt och lyxigt. Kanske är du en av framtidens kaviarproducenter, tänk er en mördarkaviar!

Här får du reda på mer om snigelkaviar.

Lyssna på programmet

Igår morse blev Johannes uppring av P4 Västmanland som ville veta lite om bekämpning av mördarsniglar. Här nedan kan du lyssna på snigelpratet.

Johannes Wätterbäck & Theres Lundén


Fyll i din mailadress och få en mailnotis varje gång i publicerar en ny artikel.


Våra senaste inlägg

Våra kommande evenemang 24/25

Augusti

September

Oktober

November

December

Våren 2025 (uppdateras löpande)

  • 26/1 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
  • 15 – 16/2 Skinnskatteberg (Färna Herrgård) – Odlingshelg (info webbshoppen inom snar framtid)
  • 23/2 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
  • 8/3 Jakobstad Finland, mer info framöver.

Mer info om evenemangen finns på varje arrangörs sida eller i inlägget:

Föreläsningar och Kurser 2024 – Trädgårdsturné med Johannes Wätterbäck


Kommentarer

26 svar till ”Farbror Gröns bästa tips mot mördarsniglar”

  1. Profilbild för Susanne Löfström
    Susanne Löfström

    Mitt tips är att skaffa ankor. Jag har 2stycken gula svenska ankor som patrullerar i trädgården. Nu är det helt snigelfritt o extra roligt i trädgården då ankorna är väldigt sociala och roliga djur. De älskar sniglar!

    1. Profilbild för Farbror Grön
      Farbror Grön

      Ja, det är ju ett väldigt bra tips om man har möjlighet att ha ankor.

  2. Jag har hittat ett sätt som funkar för mig. Jag har lyckats med att få stora delar av tomten snigelfri. Jag plockar alla sniglar jag ser och lägger dem i bajspåsar, sen ner i brännbart. Detta i kombination med Ferramol har varit lyckat. Jag har hittat ställen där sniglarna gärna gömmer sig, så jag letar i dagsljus och när det regnar. Går aldrig ut på nätterna eller sen kväll/tidig morgon. Jag hade ett område i min trädgård som var hårt ansatt för några år sedan, nu tre år senare hittade jag inga sniglar alls.

    1. Profilbild för Farbror Grön
      Farbror Grön

      Bra tips. Tack 🙂

    2. Profilbild för Ingrid Hansson
      Ingrid Hansson

      Säkert väldigt effektivt, men är det inte en onödig plågsam metod? Man vet inte säkert hur sniglar upplever smärta, men man har upptäckt att t.ex salt, salmiak och annat som kan verka typ ”frätande” på sniglar, får dom att utsöndra stora mängder slem, som en sorts överlevnadsmekanism.
      Om dom upplever smärta är det onödigt grymt att elda upp dom.

      1. Profilbild för Farbror Grön
        Farbror Grön

        Jag kan inte minnas att vi rekommenderat att elda upp sniglar.

        / Johannes

  3. Profilbild för Zandra Jepson
    Zandra Jepson

    Mitt bästa tips om du är golfare är att ta ett varv med klubba. Smart sätt att både träna sving och bli av med sniglar. De dör på en millisekund även vid dåliga teäffar…:) Går då att slå dem åt valfritt håll. Max skaget hamnar på ca 10-15 meter.

  4. Profilbild för Ann-Christin Olofsson
    Ann-Christin Olofsson

    Var köper man ferramol ( snigelpellets))

    1. Det finns att köpa/beställa på ganska många välkända butiker. Googlar man hittar man många återförsäljare.

    2. Profilbild för Christina Burman
      Christina Burman

      ICA har.

  5. Jag gräver ned en ”tom” burk. ( typ grekisk yoghurt) Häller i resterna av min surdeg. Sniglarna älskar den. Tar sig ned, men ”drunknar”. Effektiv fälla, giftfri.

    1. Profilbild för Farbror Grön
      Farbror Grön

      Smart, måste testa

  6. Profilbild för Christer
    Christer

    snigelpellets funkar bra !hade fullt(ca100-200st) med sniglar på min balkong så jag matade dom med snigelpellets +att jag släppte en pellets på sniglarna som fastnade på kroppen som dom tog med sig till boet och nu har jag bara någon enstaka kvar

  7. Det bästa tips jag fick på en tråd var att strö ut järnsulfat runt sin odling. Det gillar tydligen inte sniglarna. Det färgar dock saker svarta. 🙂 https://www.granngarden.se/jarnsulfat-ferrogent-15-kg?gclid=CjwKCAjwoNuGBhA8EiwAFxomAz4zX8eb3lDV2VIRGcR7cdiPI-nDQ8-ZkZ9pezeNyPLi_awJ_BWjphoCbAIQAvD_BwE

  8. Håller med om att det bästa är att försöka kombinera olika metoder. Det svåra är att vara i fas…i år ersatte jag fö den berömda ölfällan med en mycket billigare variant: lite jäst upplöst i saft alt sylt o vatten. Riktigt populärt. Så slipper man kånka hem öl också…

  9. Profilbild för Claeshellsten
    Claeshellsten

    Kombination av olika metoder har fungerat rätt bra hos oss.
    Vi har myskankor som rör sig runt men inte i kökslanden, dom tar en del – framförallt små sniglar. Innanför nätet som stänger ute ankorna ligger gamla halvmurkna plankor (på ena sidan också utanför nätet). Dessutom plankor i gångarna inne i landet. Varje dag vänder vi en del plankor och plockar massor av sniglar även de små som inte hinner lägga ägg. I början av sommaren kan det bli flera hundra på en dag men i juli-augusti är det bara nåt tiotal per dag. Särskilt vid torka söker de sig till skugga och fukt och väldigt många snigelägg hittar vi här under.
    Hela sommaren tar vi en tur med ficklampa och en liten spade varje kväll, det är först när solen gått ner som det är riktig fart på sniglarna. Går en runda i trädgården och hugger itu alla som syns. Även här blir det många på försommaren och hittar vi många på en plats brukar vi kolla extra noga just där. Tar bara nån dag så märks en minskning och mot slutet av sommaren är det ytterst få stora sniglar kvar.
    Varje ägg och varje liten snigel som tas bort hindrar äggläggningen och därmed massor av nya sniglar.
    Det går nog aldrig att bli av med dom men det går absolut att hålla populationen i trädgården i schack. På betesmarkerna runt huset finns det miljontals av dem – det är bara att bestämma hur stort område man hinner och orkar rensa.

  10. Profilbild för Eva Loskog
    Eva Loskog

    Förutom pellets använder jag mig av en dunk med lite spolarvätska i. Plockar sniglarna med en grilltång och puttar ner dem i spriten. Hoppas och tror det är en ögonblicklig död. En gång/år åker jag sedan ut i skogen och gräver ner sörjan.

  11. Profilbild för Susanne Nilsson
    Susanne Nilsson

    Jag plockar sniglarna och lägger dem på myrstacken , vad som händer sedan det vet bara myrorna…. Men sniglarna försvinner ner i stacken på två sekunder!

    1. Profilbild för Farbror Grön
      Farbror Grön

      Oj då, det låter effektivt.

  12. […] Tips på hur man blir av med sniglar: Farbror Gröns bästa tips mot mördarsniglar […]

  13. Jag har pellets i en kryddburk i ena handen, sekatören i andra handen. På morgonrundan klipper jag sniglarna och strösslar varannan eller så med pellets. Dubbel lockelse för kompisarna, klibbig och ekonomisk placering av strössel.

    1. Profilbild för Farbror Grön
      Farbror Grön

      Toppen

  14. En ny trend verkar vara att ge mördarsniglarna surdeg eller en blanding av jäst, socker och mjöl. Tydligen älskar de det och dör på kuppen. Ingen hittills har kunnat förklara vad de dör av i detta fall. Jag är sugen att testa metoden, men vill vara säker på att det är en snabb och eller smärtfritt död. Vill inte orsaka onödigt lidande.

    1. Profilbild för Farbror Grön
      Farbror Grön

      Japp, jag har sett flera inlägg om detta på sociala medier, har inte testat själv ännu, vi har inte så stora problem.

  15. Hej,
    Skulle du rekommendera att sätta dem i frys istället? Känns som att det är en mindre smärtsam metod än att hälla kokande vatten på dem. Det är verkligen svårt för mig att döda djur, även om det handlar om mördarsniglar…
    Tack!

    1. Profilbild för Farbror Grön
      Farbror Grön

      En del menar att detta är det bästa, jag har aldrig testat, bara med dess ägg.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *