Din varukorg är för närvarande tom!
Falsk ostkaka på zucchini

En härligt krämig ostkaka som passar lika bra till kaffet som till efterrätt, här serverad med vispad grädde och hemkokt körsbärssylt. Har du som vi, sparade zucchinis från förra årets odlingssäsong? Passa isåfall på att göra något riktigt gott av dem.
Ingredienser
1 kg zucchini
1 1/4 dl strösocker ( det funkar med bara 1/2 dl socker om du inte vill ha den fullt så söt)
4-5 msk vetemjöl
20-40 sötmandlar ( förvällda och rivna )
5 bittermandlar ( förvällda och rivna )
5 dl mjölk
4 ägg
1 Skvätt salt (söta bakverk behöver oftast en liten skvätt salt för att få fin balans på sötman)
lite smör att smörja formarna med
Gör så här: Skala och kärna ur zucchinin. Skär den i 3-4cm stora bitar och koka dem mjuka i lätt saltat vatten. Sila av och låt bitarna svalna och mosa dem sedan. Blanda mjölk, ägg, riven mandel, vetemjöl, salt och den mosade zucchinin. Grädda smeten i 2 ungsformar för formbröd eller något liknande och grädda dem i ca 1 h på 200 grader. Kakan bör inte vara så hög, mellan 4-7 cm är lagom. Gillar du kardemumma eller kanel så smaksätt ostkakan med det. Jag gjorde en med ett par tsk nymortlad kardemumma och den blev sagolikt god. Lycka till.
Johannes Wätterbäck & Theres Lundén
Våra senaste inlägg
- Dags för pizza, men vilken pizzamänniska är du?Varje dag är en pizzadag — även om det i Sverige finns två riktigt stora pizzahögtider: nyårsdagen och midsommardagen. Då flockas vi till våra lokala pizzerior, trötta, lätt bakfulla och med ett tydligt… Läs mer: Dags för pizza, men vilken pizzamänniska är du?
- Få mer skörd från butikens kryddväxter – så här gör duVisste du att du med enkla medel kan få kryddväxter från matbutiken att ge en extra skörd – ibland till och med fler än så? Vi gör nästan alltid så här med köpta… Läs mer: Få mer skörd från butikens kryddväxter – så här gör du
- Så får du stora gräslöksplantorHar du en lite tanig gräslöksplanta som du vill ska växa till sig? Här berättar vi hur vi gör för att få riktigt stora gräslöksplantor. Gräslök är en perenn växt, vilket betyder att… Läs mer: Så får du stora gräslöksplantor
- Skörda basilika hela sommarenBasilika är en av våra mest älskade örter – doftande, smakrik och oumbärlig i allt från pesto till pasta. Med rätt knep kan du skörda basilika i mängder hela sommaren. Här får du… Läs mer: Skörda basilika hela sommaren
- Gör din egen fläderchampagneNär fläderbuskarna blommar för fullt är det dags att plocka blomklasarna. De är perfekta att göra saft av – men om du vill göra drycken lite mer vuxen kan du testa att göra… Läs mer: Gör din egen fläderchampagne
- Hjälp, jag har glömt att gödsla!Glömt att gödsla? Ingen fara – det är inte för sent att rädda skörden! Här får du tips på hur du kan tillföra näring i efterhand och ge dina växter ny kraft att… Läs mer: Hjälp, jag har glömt att gödsla!
- Serieodla – flera skördar på samma plats, under samma säsongDet låter nästan för bra för att vara sant – men det fungerar. Genom att serieodla grönsaker kan du få två eller till och med tre skördar på samma plats under en och… Läs mer: Serieodla – flera skördar på samma plats, under samma säsong
- Så får du stora rabarberplantorAtt kunna skörda mycket rabarber från maffiga plantor är något som många odlare hoppas på. Men inte sällan hör vi om människor som tagit över en trädgård med gamla rabarberplantor och blivit besvikna… Läs mer: Så får du stora rabarberplantor
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
13 svar till ”Falsk ostkaka på zucchini”
Ostkaka är en favorit hos mig tack för tipset om zucchini:)
Hej! Har du provat frysa in färdig zucchini-ostkaka?
Jag har frusit in en ostkaka gjord på zucchini och den var lika god som den oinfrysta. När jag gör denna ostkaka använder jag oskalad mandel och bittermandel. Tycker att det finns så mycket smak i skalet.
Vad kul att höra, det låter gott.
/ Johannes
Hej! Har du provat frysa in färdig zucchini-ostkaka?
Hur fryser du in Zucchini?
Förväller den i några minuter först.
/ Johannes
Gjorde den idag,SÅ himla god!!! Den kommer jag att göra fler ggr,men nästa gång tror jag att skalet på mandeln får vara kvar och en del av dem ska jag bara finhacka.Tack snälla för receptet!💖🥒
Fint att höra 🙂
/ Johannes
Någon som prövat göra den glutenfri och använda eko corn starch istället för vetemjöl?
Det är också jättegott att krydda den med saffran.
Det låter gott 🙂
🙂
Lämna ett svar