Din varukorg är för närvarande tom!
Få mer skörd från butikens kryddväxter – så här gör du

Visste du att du med enkla medel kan få kryddväxter från matbutiken att ge en extra skörd – ibland till och med fler än så? Vi gör nästan alltid så här med köpta kryddplantor för att få både större och längre skördar.
Det är ofta enklare att köpa färska kryddor i livsmedelsbutiker än på plantskolor – helt enkelt för att vi oftare är i mataffären. Tyvärr tappar många av oss lite av trädgårdstänket när vi kommer hem med dessa plantor. Vi behandlar dem som slit-och-släng-produkter som bara ska användas en gång – men det är helt fel! Faktum är att kryddplantor från mataffären ofta är ekologiska, sällan drabbade av skadedjur och dessutom tillgängliga året runt.



Att ta hand om dessa plantor, oavsett sort, är inte bara hållbart och ekonomiskt – det ger dig också möjligheten att skörda dubbelt eller till och med tre gånger så mycket från samma planta. Allt du behöver är ett soligt fönster, några krukor, planteringsjord och gärna ett giftfritt gödselmedel – antingen fast (ca en tesked vid omplantering) eller flytande som du vattnar med då och då. Tänk på att planteringsjord bara innehåller näring för cirka 3–4 veckor.
Kryddor som är lätta att lyckas med
Gräslök, timjan, rosmarin, mejram, oregano, kyndel, basilika och persilja. Även kruksallat fungerar ofta bra. Undantagen är dill och koriander, som är svårare att få att växa om. De skördas innan blomning och bildar sällan nya skott – man får se det som en engångsresa.





Så här planterar du om kryddväxterna:
På bilderna ovan har vi nästan bara växtstumpar kvar, men de är ändå tillräckligt långa för att växa vidare, och vi har lämnat kvar några blad. I andra fall – som du ser på bilderna längre upp i inlägget – planterar vi om innan vi ens börjat skörda.
Gör helt enkelt det som passar dig bäst!
- Välj en större kruka än den ursprungliga. Fyll den till hälften med planteringsjord.
- Tillsätt 1–2 teskedar fast, giftfritt gödsel och blanda runt.
- Ta ur kryddplantan ur den lilla plastkrukan och rufsa försiktigt upp rötterna så att de växer utåt istället för att snurra runt.
- Placera plantan i den nya krukan, på samma nivå som i den gamla. Är den för högt upp? Ta bort lite jord och prova igen.
- Fyll på med jord tills det är cirka 1–2 cm kvar till krukans kant – det gör det lättare att vattna.
- Vattna ordentligt och ställ plantan i ett soligt fönster, på balkongen, uteplatsen eller i växthuset. Ska den ut i stark sol? Låt den vänja sig successivt för att undvika att bladen bränns.
Läs mer om giftfritt gödsel: Gift i jord och gödsel 2023 – hur ska man tänka och hur gör vi?
Tips vid skörd
När du skördar, klipp inte för långt ner. Lämna kvar några bladpar så att plantan kan skjuta ut nya toppar därifrån. På så sätt blir den också buskigare och för varje skörd får du fler skott.



Tänk långsiktigt
Mynta, timjan och gräslök är perenna växter och kan med fördel planteras ut i trädgården där de kan ge skörd år efter år. Välj en solig plats, förbättra jorden med gödsel och se till att vattna regelbundet – särskilt under de första veckorna efter plantering när plantorna behöver tid att etablera sig.
Läs mer om hur vi odlar olika kryddväxter här: Skörda basilika hela sommaren, Odla egna kryddor – koriander, Odla egna kryddor – gräslök, Odla egna kryddor – dill, Odla egna kryddor – persilja, Odla egna kryddor – kyndel, Odla egna kryddor – timjan
Johannes Wätterbäck & Theres Lundén
Våra senaste inlägg
- Potatisbladmögel – hur man räddar knölarnaPotatisbladmögel eller brunröta som det också kallas är ett gissel som kan drabba både potatis och tomater. Under alla år vi odlat har vi knappt haft några angrepp som verkligen skadat potatisarna –… Läs mer: Potatisbladmögel – hur man räddar knölarna
- Sallad med zucchini, vintersallat, tomat och basilikakesoVi älskar sallad och olika typer av sallader! Ibland har vi dem som sidorätter och ibland som hel maträtt. Här har vi blandat till en sallad med vintersallat, gurka, zucchini och tomater. Till… Läs mer: Sallad med zucchini, vintersallat, tomat och basilikakeso
- Odla steg för steg – ärterAtt odla ärter är enkelt, roligt och väldigt givande. Dessutom är de en perfekt gröda för både nybörjaren och den mer erfarna odlare. Här berättar vi om hela odlarvägen från frö till skörd.… Läs mer: Odla steg för steg – ärter
- Arbetskläder att leva i – året om i trädgårdenDetta inlägg är gjort i samarbete med Operose. Vi har använt deras arbetskläder i många år och kan med handen på hjärtat säga att de är slitstarka, bekväma och fungerar året om i… Läs mer: Arbetskläder att leva i – året om i trädgården
- Föreläsningar, evenemang och kurser hösten 2025Äntligen är det dags att kliva ut i världen och bli mer utåtriktad rent fysiskt. Under 14 år har vi, främst jag Johannes, rest land och rike, ja i hela Norden runt och… Läs mer: Föreläsningar, evenemang och kurser hösten 2025
- Paprika – skörda, lagra, lagaFå ut mer av din paprikaskörd. Här får du tips om hur du skördar paprika, lagrar frukterna på bästa sätt och använder paprikan i matlagningen. Varje år odlar vi paprika. Det är verkligen… Läs mer: Paprika – skörda, lagra, laga
- Dags för blomsterlökar men gör inte samma misstag som viNu är det dags att fundera på vilka blomsterlökar som ska pryda våren och sommaren 2026. Sorter, form, färg och inte minst om man får ha dem ifred är aspekter väl värda att… Läs mer: Dags för blomsterlökar men gör inte samma misstag som vi
- Odla steg för steg – vintersallatNu är det dags att så vintersallat – den lilla, tåliga sallaten som klarar kylan och ger fräscha gröna blad hela vintern. Med sin milda, nötiga smak och rosiga ton är den en… Läs mer: Odla steg för steg – vintersallat
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar