Din varukorg är för närvarande tom!
Enkla recept på egen glögg

När december är här och julen närmar sig är det mysigt att värma sig med lite glögg. En gång i tiden trodde vi att det bara fanns en typ av glögg, eller kanske två, vinglögg och saftglögg. Med tiden lärde vi oss att man kan göra sin egen glögg på många sätt med lite olika smaksättningar, både den långa vägen där man gör glögg från grunden och den enklare varianten att krydda frukt- och bärdryck. Här delar vi med oss av några enkla recept.
Vinbärsglögg

Vi tycker i princip om de flesta glöggvarianter men om det är något som glimmrar till lite extra på glögghimlen så är det när vi gjort så mycket som möjligt själva. Plockat vinbären, stått i köket och kokat mm. Det är som att det smakar mycket bättre när man har arbetat för det. Vill man göra den här glöggen lite mer vuxen, och det vill man ju ibland, går det alldeles utmärkt att spetsa den med någon slags starksprit. Mörk rom är att föredra tycker vi men ta det du har.
Den här glöggen har en svag citrusbeska som den fått av torkade pomeransskal samt en något diffus stjärnanisarom.
Ingredienser:
1 dl koncentrerad vinbärssaft
2 dl vatten
2 kanelstänger
1 tsk kardemummafrön
2 runda stjärnanisar
1 pomeransskal
Ev lite honung
Kanske lite starksprit
Gör så här: Blanda alla ingredienser förutom den eventuella honungen och starkspriten i en kastrull. Koka upp och sätt därefter på lock och låt den stå i ca 15 minuter. Sila av kryddorna och hetta upp glöggen igen. Vill du ha kraftigare kryddsmak låter du den stå längre. Smaka av med ev honung och starksprit innan servering.
Äppelglögg med kanel och stjärnanis

Om man har äppelmust hemma är det enkelt att svänga ihop en härlig äppelglögg. Det går bra att krydda den med vanliga glöggkryddor, kanel, kardemumma, pomerans och nejlikor eller som i det här fallet med stjärnanis och kanel. Då får man in en ton av lakrits som bryter av den traditionella julsmaken. Oftast behöver man inte tillsätta något sött även om en klick honung kan göra den gott. För er som vill bli varma eller som föredrar en torrare äppelglögg går det alldeles utmärkt att tillsätta några starka droppar starkt tex Calvados .
Ingredienser:
5 – 10 dl äppelmust
2 kanelstänger
4 hela runda stjärnanisar
Ev lite honung
Kanske lite renat, vodka eller Calvados
Gör så här: Blanda alla ingredienser förutom den eventuella honungen och starkspriten i en kastrull. Koka upp och sätt därefter på lock och låt den stå i ca 15 minuter. Smaka av och kontrollera om kryddorna givit lagom med smak, om inte upprepar du samma procedur en gång till. Sila sedan av kryddorna. Värm på glöggen strax innan servering och smaka av med ev honung och starksprit. Glöggen kan med fördel göras ett par dagar innan och förvaras i kylskåp eller på liknande plats.
Egen glögg på äppeljuice och granatäppeljuice

Det blir en riktigt god glögg om man blandar granatäppeljuice och äppeljuice. Glöggen blir en kryddig och ganska torr alkoholfriglögg som kan njutas av hela familjen. Vill man ha den sötare så går det bra att eftersöta den med honung eller kokossocker.
Ingredienser
400 ml granatäppeljuice
200 ml äppeljuice
10 kryddnejlikor
1 dl russin ( ger en lagom sötma tycker vi)
1 kanelstång
1-2 tsk kardemummafrön eller hela kapslar
1 pomeransskal
Gör så här: Blanda alla ingredienser och koka upp glöggen. Ta av kastrullen från plattan och låt stå i 10-30 min. Koka upp igen, sila av och njut.
Fler julrecept: Vi gör egen julmust, Julmandelbollar
Som med många av våra recept, lek med det, ta det du tycker verkar gott och använd vårt recept mer som en inspiration än något du följer till punkt och pricka.
Julhälsningar
Theres Lundén & Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Koka kronärtskocka och ät med citronsmörDet mest klassiska att göra med sina nyskördade kronärtskockor är att koka dem med citronjuice och äta med citronsmör. Här berättar vi hur vi gör. Ingredienser: Till citronsmöret: Gör såhär: Klipp bort stjälkarna… Läs mer: Koka kronärtskocka och ät med citronsmör
- Grödor att skörda i rätt tid och sedan kylförvaraNu är den största skördetiden här. Vissa grödor behöver skördas så fort de nått sin skördestorlek, för att inte bli övermogna, medan andra mår bättre av att stå kvar i landet eller på… Läs mer: Grödor att skörda i rätt tid och sedan kylförvara
- 7 spännande morotsreceptHar du börjat skörda morötter än? Eller har du ett gäng i kylen som du vill använda till något gott? Här kommer våra bästa morotsrecept. Vi älskar morötter och har nästan alltid några… Läs mer: 7 spännande morotsrecept
- Vad gör du med dina tomater?Vet du inte vad du ska göra med dina tomater? Här kommer en artikel med recept på tomatprodukter för dig som gillar att leka länge och väl med dina grödor i köket. Sätt… Läs mer: Vad gör du med dina tomater?
- Vinterns kurser med Farbror GrönNu är höstens och vinterns kurser öppna för bokning! Välkommen in i vår gröna, sköna värld – en värld där odling får vara fri från regler, krav och prestation. Här får du istället… Läs mer: Vinterns kurser med Farbror Grön
- Smart skördetips för morötter som växer tättVäxer dina morötter väldigt tätt? Här berättar vi om ett smart tips för tätväxande morötter som både ger mer plats och fin skörd. Morotsfrön är otroligt små, och alla som har sått egna… Läs mer: Smart skördetips för morötter som växer tätt
- Frys in persilja – enkelt och gottVi odlar gärna mycket persilja så att vi kan frysa in och ha tillgång till under resten av året. Det är både roligt och gott att odla sina egna kryddväxter, och persilja är… Läs mer: Frys in persilja – enkelt och gott
- Läcker smörgåstårta med medelhavssmakerGillar du medelhavssmaker och smörgåstårta? Då kan kanske denna matiga tårta passa? I vår enkla smörgåstårta har vi feta, soltorkade tomater, oliver, gurka och kapris. Fyll i din mailadress och få en mailnotis… Läs mer: Läcker smörgåstårta med medelhavssmaker
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
2 svar till ”Enkla recept på egen glögg”
Inte mycket här i Skåne som guidar
Guidar om vad?
Lämna ett svar