Din varukorg är för närvarande tom!
Enkel tomatsoppa på färska tomater

Vi har fastnat för en enkel tomatsoppa på färska tomater. Vi har underbart nog fortfarande ett gäng färska tomater som ligger på fat och brickor inomhus. Skörden sker ca 5 m från spisen.
Den här tomatsoppan görs i ugnen till en början och mixas sedan slät ihop med buljong. Inspirationen har vi fått från Tina Nordström som gjorde en liknande soppa för ett tag sedan. Genom att ugnsbaka ingredienserna blir soppan mustig och god. Ett perfekt recept att följa när man har många färska tomater hemma.
Ingredienser till 3-4 portioner tomatsoppa
- 4 stora bifftomater ( det går bra att köpa tomater om du inte odlar själv)
- två vitlöksklyftor
- 1 rödlök
- 2-3 msk olivolja
- 2 msk tomatpuré eller tomatkrydda
- salt
- svartpeppar
- torkade örtkryddor, tex oregano
- 3-5 dl vatten
- 1,5 st buljongtärningar
- 1-2 dl grädde
- ljust bröd att göra krutonger av
- olivolja till stekning
- pumpakärnorna
- några basilikablad
Gör så här: Sätt ugnen på 225 grader. Dela tomaten i mindre delar och skär bort skruttet. Lägg tomatbitarna i en ugnsform. Grovhacka vitlöken och löken och fördela jämnt mellan tomatbitarna. Klicka ut tomatpurén, salta, peppra och smula över lite torkade örtkryddor. Avsluta med att ringla över olivoljan. Låt allt ugnsbaka i ca 20 minuter tills tomaterna är genommjuka. Koka upp vatten med buljongtärning i.

Brödkrutonger
Rosta pumpakärnorna i en torr stekpanna tills de fått lite färg. Häll över kärnorna i en skål och låt de svalna. Skär brödet i mindre bitar/tärningar. Häll en skvätt olivolja i stekpannan. Man kan ta samma som man rostade kärnorna i. Fräs brödet tills det är knaprigt. Häll eventuellt på mer olja om det verkar allt för torrt. Låt brödkrutongerna svalna.

Mixa soppan
Ös ner tomatröran i en mixer och mixa till en slät konsistens eller häll ner allt i en kastrull och mixa soppan med en stavmixer. Späd med buljongen och grädden till önskad tjocklek. Salta och peppra och smula ner oreganon. Blanda väl och servera soppan het med brödkrutonger, pumpakärnor och några basilikablad.
Tips!
Byt ut en deciliter buljong mot en deciliter vitt torrt vin.
Fler goda sopprecept: Farbror Gröns bästa sopprecept
Theres Lundén
Våra senaste inlägg
- Odla dig ur krisen – Boda glasbruk 17 majEndagskursen ”Odla dig ur krisen” handlar om att odla och leva utifrån ett krisperspektiv. Genom att odla kallt och serieodla, att så vid flera tidpunkter och att samodla, det vill säga att blanda växter med varandra… Läs mer: Odla dig ur krisen – Boda glasbruk 17 maj
- Rosettkål – tips för lång och stor skördDet är få kålsorter som är som rosettkål och kan leverera mycket mat under lång tid. Det här är snudd på världens bästa kål, tycker vi. Sedan vi odlade den för första gången… Läs mer: Rosettkål – tips för lång och stor skörd
- Tack för att ni gör vårt arbete möjligtVi är så otroligt glada över alla er som hittar till oss, Farbror Grön. Till dig som är premium-läsare på farbrorgron.se vill vi ge ett extra stort tack, du får verkligen vårt arbete… Läs mer: Tack för att ni gör vårt arbete möjligt
- Rabarberfrossa – 6 läckra rabarberreceptHos oss är rabarberbladen frodiga och fina och det är snart dags att börja skörda på allvar. Men vad ska man göra när man tröttnat på rabarberpaj? Här följer ett gäng rabarberrecept inklusive… Läs mer: Rabarberfrossa – 6 läckra rabarberrecept
- Gör gratisplantor av dina gurkorGör gratisplantor av dina gurkor: Det fina med gurksticklingar är att man slipper så nya frön och att man med hjälp av en sax och ett glas vatten kan skapa en exakt plantkopia… Läs mer: Gör gratisplantor av dina gurkor
- Langos – maten man inte kan sluta att ätaVi älskar langos. Dessa friterade knapriga bröd som efter att de svalnat toppas med olika delikata ingredienser är hysteriskt goda. Det här är en maträtt där det är svårt att sluta äta, man… Läs mer: Langos – maten man inte kan sluta att äta
- Odlingskurs med Farbror Grön i Västerås lördagen den 3 majLördagen den 3 maj 2025 är det dags för Odlingskurs på Björnögården i Västerås med mig Johannes / Farbror Grön. Det kommer bli en en intensiv och samtidigt upplyftande dag där odlandet ligger… Läs mer: Odlingskurs med Farbror Grön i Västerås lördagen den 3 maj
- Fleråriga lökarLök är en ovärderlig ingrediens i matlagning. I våra odlingar odlar vi en massa olika lökväxter, vissa odlar vi endast en säsong och andra är perenna och lever år efter år på samma… Läs mer: Fleråriga lökar
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
4 svar till ”Enkel tomatsoppa på färska tomater”
Fantastiskt recept! Tack 😃🙏🏻
Så roligt att höra! / Theres
Go och krämig tomatsoppa. Använde inte så mycket buljong.
Perfekt med en klick Creme Farice
När jag gjorde soppan i fjol följde jag slaviskt måtten, soppan blev god och mustig, men konsistensen mer som en dryck, försökte göra den tjockare med maizena innan gästerna kom – utan framgång! I dag gjorde jag soppan igen, 1,5 dl buljong och 1 dl grädde var alldeles tillräckligt! Förstår inte att 7 dl buljong uppges!?
Lämna ett svar