Din varukorg är för närvarande tom!
Sockerärtor – så här odlar vi dem

En av de godaste högväxande sockerärtor vi hittills odlat är Carouby de Mausanne. En sommar utan den och utan sockerärter är ingen sommar för då har barnen inget att småsnaska på i våra odlingar.
Sockerärt
Pisum sativum
Sockerärt vårsås inomhus april–juni. Den kan även försås mellan maj och juni i växthus eller utomhus i pallkrageväxthus eller dylikt.
Slutplanteras i pallkrage eller på friland i maj–juni när plantorna växttill sig. Sockerärt kan också direktsås maj–juni.
En vår frågade vi en granne om hon kunde lägga 60 sockerärtor i blöt, plantera dem tre och tre i krukor, och sedan ställa dem i sina söderfönster. Vi gav henne en påse med de allra finaste ärtorna vi hade. Utan att tänka sig för hällde hon alla ärtorna i vatten, långt fler än 60. Hon förstod snabbt misstaget och vi funderade tillsammans på vad vi skulle göra med så många blötlagda ärtor. Fönsterbrädorna var redan fulla med försådder. Vi bestämde oss för att så de vi inte fick plats med inomhus direkt ute i landet. De förkultiverade ärtorna växte snabbare än de direktsådda. Resultatet blev att vi kunde skörda ärtor under mycket längre tid än vanligt. Såhär är det överlag med odling, man får improvisera och lösa problem efter hand som de dyker upp, och ibland kan det bli riktigt bra!
Alla baljväxter (gäller även bondbönor och stör-bönor) kan med hjälp av kvävefixerade bakterier i rötterna använda kväve från luften. De behöver därmed inte så mycket gödsel. Det är smart att odla baljväxter där du nästa år tänker odla när-ingskrävande växter som kål, rotselleri, squash, eller lök. Under odlingssäsongen kan man på den slutliga odlingsplatsen successivt tillföra nya plantor eller direktså nya ärtor och på detta sätt säkerställa kontinuerlig skörd. Det går bäst att odla ärtor på friland eller i pallkragar. Är pall-kragarna isolerade från jorden trivs de sällan bra, men är det ditt enda alternativ ska du verkligen testa.
Att odla ärtskott är en hel annan sak än att odla sockerärtor, till ärtskott ska du inte använda några dyra sockerärtsfrön utan vanliga gula ärtor. Klicka på bilden nedan så kommer du till ett recept på pastasallad med ärtskott och håll utkik på vår blogg, strax kommer det ett inlägg om hur vi odlar ärtskott.
Johannes & Theres
Våra senaste inlägg
- Göra eget paprikapulver enkelt och supergottHar du fått stor skörd av paprika? Då är det perfekt läge att prova att göra eget paprikapulver! Här får du tips om torkning och förvaring så att du kan njuta av smaken… Läs mer: Göra eget paprikapulver enkelt och supergott
- Två föreläsningar i helgen – Enköping och VästeråsTill helgen gör jag två föreläsningar i Västmanland. Lördagen den 6/9 dyker jag upp i Enköping kl 12:30 i Drömparken under evenemanget Trädgårdsdagen i Enköping. Söndagen den 7/9 kl 11 finner ni mig… Läs mer: Två föreläsningar i helgen – Enköping och Västerås
- Majs – skörda, lagra och lagaNu i augusti börjar vi skörda vår majs. Det är alltid så spännande att se hur det har gått. Här delar vi med oss av våra bästa tips för skörd, lagring och mattips.… Läs mer: Majs – skörda, lagra och laga
- Så bekämpar vi larver som äter på våra grönsaker!Vi odlar kål utan nät varje år, och det fungerar alldeles utmärkt. Vi klämmer larver och äggsamlingar, men när angreppen blir för stora använder vi bakteriepreparatet Larvskydd. Det har räddat våra odlingar många… Läs mer: Så bekämpar vi larver som äter på våra grönsaker!
- Pak choi – skörda, lagra och lagaPak choi är en asiatisk snabbväxande bladgrönsak som kan användas både rå och tillagad. Här får du våra bästa tips för att skörda, lagra och laga denna mångsidiga bladgrönsak. Vi odlar allra helst… Läs mer: Pak choi – skörda, lagra och laga
- Koka kronärtskocka och ät med citronsmörDet mest klassiska att göra med sina nyskördade kronärtskockor är att koka dem med citronjuice och äta med citronsmör. Här berättar vi hur vi gör. Ingredienser: Till citronsmöret: Gör såhär: Klipp bort stjälkarna… Läs mer: Koka kronärtskocka och ät med citronsmör
- Grödor att skörda i rätt tid och sedan kylförvaraNu är den största skördetiden här. Vissa grödor behöver skördas så fort de nått sin skördestorlek, för att inte bli övermogna, medan andra mår bättre av att stå kvar i landet eller på… Läs mer: Grödor att skörda i rätt tid och sedan kylförvara
- 7 spännande morotsreceptHar du börjat skörda morötter än? Eller har du ett gäng i kylen som du vill använda till något gott? Här kommer våra bästa morotsrecept. Vi älskar morötter och har nästan alltid några… Läs mer: 7 spännande morotsrecept
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
2 svar till ”Sockerärtor – så här odlar vi dem”
Mina sockerärter blir ALLTID gula i bladen precis när ärtskidorna börjar mogna , varför ? har du något svar på det ?
Nej, de vete fåglarna.
/ Johannes
Lämna ett svar