Din varukorg är för närvarande tom!
Egna krossade tomater i ugnen

Att göra egna krossade tomater i ugnen är lätt och fantastiskt gott. Det enda du behöver är en mängd färska tomater, egenodlade eller köpta, en ugn och en djup plåt. Det här är i särklass det enklaste och bästa sättet att fixa egna krossade tomater på.
Det krävdes en hel del experimenterande innan vi hittade vårt bästa sätt att göra krossade tomater. Nu har vi genom enträgna försök skapat den ultimata metoden (tycker vi). Den är relativt enkel och ger den där smaken vi eftersträvar.


För att göra krossade tomater behöver du:
- Färska tomater
- En ugn
- En djup plåt
- Fryspåsar
- En frys
Gör så här: Sätt ugnen på 175 grader och ta fram en djup ugnsplåt med eller utan bakplåtspapper. Skär bort de gröna tomatskrutten med en vas kniv och halvera tomaterna. Fyll plåten med tomaterna (snittytan uppåt, se bilderna). Baka tomaterna i ugnen i 30-60 min, ju fler tomater desto längre tid i ugnen. När skalet lätt kan pillas bort från tomaterna är de klara, testa därför efter 30 minuter om det går lätt att pilla bort skalet från någon stor tomat. Om det inte går, får tomaterna vara i ugnen ett tag till. När skalen verkar lätta att ta bort från tomaterna tar du ut plåten från ugnen och låter tomaterna svalna.

Efter ugnen
När tomaterna svalnat är det dags att arbeta med händerna. Ta fram två skålar och plocka upp en tomat i taget och kläm ur tomatinkråmet i den ena och lägg det tomma skalet i den andra. När allt inkråm ligger i skålen, stavmixar du innehållet till en för dig lagom konsistens, ofta räcker det att mixa under en minut. Packa sedan ”tomatmoset” i byttor eller plastpåsar och frys in. Den klara vätskan som finns kvar i plåten häller du bort eller använder till tomatsirap.
Tips: En vanlig burk med krossade tomater innehåller cirka 400 gram men ofta äter man mer av den här såsen eftersom den är godare. Det bästa är om man packar påsar eller byttor med olika mycket krossade tomater till olika tillfällen, pizzasås, släktmiddag, ensam hemma portion osv och skriver med en svart tuschpenna på påsen hur många gram det är.
Tomatpuré och sirap
När vi gör krossade tomater i ugnen gör vi dessutom två ”produkter” av restprodukterna och slår därmed tre flugor i en smäll. Förutom krossade tomater gör vi egen torkad tomatpuré av skalen och tomatsirap av den klara vätskan som bildas. Vi häller det genomskinliga tomatspadet i en kastrull och låter den koka upp. Därefter får vätskan småkoka tills mycket av vätskan dunstat bort och återstoden är en trögflytande sirap. En liter tomatspad blir cirka 4 – 10 cl tomatsirap.
Har du en torkapparat kan du fördela tomatskalen i den och torka dem torra. Man kan också bre ut skalen på en ugnsplåt och torka i ugn med ugnsluckan på glänt i 50-70 grader. När tomatskalen är torra brukar vi mala dem i en kaffekvarn till ett pulver. Det kan man sedan krydda tomatsåsen med för att göra den ännu mer mustig, precis som med sirapen. Alla delar av tomaten kan därmed mötas igen fast då på ett smakrikare sätt.
Läs mer om tomatprodukter vi gör: Tomatsirap av restprodukter, 5 tomatprodukter du kan göra av dina tomater och glöm inte bort att använda sökrutan när du letar på vår sida, testa att skriva tomat i den och se hur många inlägg som dyker upp 😉
Johannes Wätterbäck & Theres Lundén



Våra senaste inlägg
- Dags för blomsterlökar men gör inte samma misstag som viNu är det dags att fundera på vilka blomsterlökar som ska pryda våren och sommaren 2026. Sorter, form, färg och inte minst om man får ha dem ifred är aspekter väl värda att… Läs mer: Dags för blomsterlökar men gör inte samma misstag som vi
- Odla steg för steg – vintersallatNu är det dags att så vintersallat – den lilla, tåliga sallaten som klarar kylan och ger fräscha gröna blad hela vintern. Med sin milda, nötiga smak och rosiga ton är den en… Läs mer: Odla steg för steg – vintersallat
- Vi plockar tomaterna grönaUnder sommar och höst pratas det mycket om tomater i odlarforum. En vanlig fråga som dyker upp, när vi visar våra skördar, är varför vi ofta plockar tomaterna gröna. Myten om solmogna tomater… Läs mer: Vi plockar tomaterna gröna
- Göra eget paprikapulver enkelt och supergottHar du fått stor skörd av paprika? Då är det perfekt läge att prova att göra eget paprikapulver! Här får du tips om torkning och förvaring så att du kan njuta av smaken… Läs mer: Göra eget paprikapulver enkelt och supergott
- Två föreläsningar i helgen – Enköping och VästeråsTill helgen gör jag två föreläsningar i Västmanland. Lördagen den 6/9 dyker jag upp i Enköping kl 12:30 i Drömparken under evenemanget Trädgårdsdagen i Enköping. Söndagen den 7/9 kl 11 finner ni mig… Läs mer: Två föreläsningar i helgen – Enköping och Västerås
- Majs – skörda, lagra och lagaNu i augusti börjar vi skörda vår majs. Det är alltid så spännande att se hur det har gått. Här delar vi med oss av våra bästa tips för skörd, lagring och mattips.… Läs mer: Majs – skörda, lagra och laga
- Så bekämpar vi larver som äter på våra grönsaker!Vi odlar kål utan nät varje år, och det fungerar alldeles utmärkt. Vi klämmer larver och äggsamlingar, men när angreppen blir för stora använder vi bakteriepreparatet Larvskydd. Det har räddat våra odlingar många… Läs mer: Så bekämpar vi larver som äter på våra grönsaker!
- Pak choi – skörda, lagra och lagaPak choi är en asiatisk snabbväxande bladgrönsak som kan användas både rå och tillagad. Här får du våra bästa tips för att skörda, lagra och laga denna mångsidiga bladgrönsak. Vi odlar allra helst… Läs mer: Pak choi – skörda, lagra och laga
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar