Din varukorg är för närvarande tom!
Egen röd- och vit kebabsås till vegokebab

För att göra en egen god röd och vit kebabsås till exempelvis vegokebab, pizza eller kanske någon grillmiddag, behöver man krossade tomater. Den röda såsen är gjord på upptinade krossade tomater som frystes in som färska. Men det går såklart lika bra med någon burkvariant från butiken också.
Ingredienser till 3-4 personer
Röd kebabsås
- 400 gr krossade tomater
- 1 liten vitlöksklyfta / pressad
- 1 msk rapsolja
- Salt (ofta mer än man tror)
- Några varv nymalen svartpeppar
- Malen spiskummin
- Malen koriander.
- Ev lite torkad chili eller några droppar syrad chilisås ( ett måste enligt Johannes).
- Ev lite honung eller egna torkade och malda steviablad.
- Saknar såsen av någon anledning mustighet går det alldeles utmärkt att strö i en eller två teskedar pulveriserad grönsaksbuljong eller lika mycket egen misopasta.
Gör så här: Häll ner alla ingredienser utom salt i en tjockbottnad kastrull. Koka upp och rör om och låt såsen småputtra i 10 – 20 minuter på svag värme. Rör då och då så att det inte bränner vid. Sker detta kan man försiktigt hälla över den obrända såsen i en annan kastrull och fortsätta att småkoka den. Man kan behöva späda med lite vatten då och då men späd inte med förryckte. Ju tjockare såsen är desto härligare blir den både till smak och till konsistens.

Vit kebabsås/ Vitlökssås
- 1,5 dl gräddfil
- 1 msk majonnäs
- 1 pressed vitlöksklyfta
- 1/2 tsk Örtsalt eller Italiensk salladskrydda.
- 1/2 tsk paprikapulver (eller chilipulver för lite mer sting).
- För den som finner det angenämt kan man röra ner ett par teskedar bostongurka.
Gör så här: Blanda alla ingredienser och bland väl. Låt stå i kylskåpet, gärna 30 minuter, innan servering. Dessa såser passar även till strips, friterade blomkålsbollar, friterade potatisskal och till allt som du känner att du vill ha dem till. Perfekt att ha dem i kylen till dagen efter och doppa din kylskåpskalla pizza i dem.
Johannes Wätterbäck & Theres Lundén
Våra senaste inlägg
- Odla kallt – vårså majsSist ut bland våra kalla sådder utomhus är de som görs i maj månad. Däribland har vi majs av alla de slag. Här berättar vi om vårså majs kallt. Under en massa år… Läs mer: Odla kallt – vårså majs
- Guldvatten – gåvan som aldrig slutar att geDet är väldigt många som använder kiss, eller guldvatten som många av oss kallar det, i sina odlingar. För varje år blir vi bara fler och fler. Kiss är den bärbara gåvan vi… Läs mer: Guldvatten – gåvan som aldrig slutar att ge
- Odla dig ur krisen – Boda glasbruk 17 majEndagskursen ”Odla dig ur krisen” handlar om att odla och leva utifrån ett krisperspektiv. Genom att odla kallt och serieodla, att så vid flera tidpunkter och att samodla, det vill säga att blanda växter med varandra… Läs mer: Odla dig ur krisen – Boda glasbruk 17 maj
- Rosettkål – tips för lång och stor skördDet är få kålsorter som är som rosettkål och kan leverera mycket mat under lång tid. Det här är snudd på världens bästa kål, tycker vi. Sedan vi odlade den för första gången… Läs mer: Rosettkål – tips för lång och stor skörd
- Tack för att ni gör vårt arbete möjligtVi är så otroligt glada över alla er som hittar till oss, Farbror Grön. Till dig som är premium-läsare på farbrorgron.se vill vi ge ett extra stort tack, du får verkligen vårt arbete… Läs mer: Tack för att ni gör vårt arbete möjligt
- Rabarberfrossa – 6 läckra rabarberreceptHos oss är rabarberbladen frodiga och fina och det är snart dags att börja skörda på allvar. Men vad ska man göra när man tröttnat på rabarberpaj? Här följer ett gäng rabarberrecept inklusive… Läs mer: Rabarberfrossa – 6 läckra rabarberrecept
- Gör gratisplantor av dina gurkorGör gratisplantor av dina gurkor: Det fina med gurksticklingar är att man slipper så nya frön och att man med hjälp av en sax och ett glas vatten kan skapa en exakt plantkopia… Läs mer: Gör gratisplantor av dina gurkor
- Langos – maten man inte kan sluta att ätaVi älskar langos. Dessa friterade knapriga bröd som efter att de svalnat toppas med olika delikata ingredienser är hysteriskt goda. Det här är en maträtt där det är svårt att sluta äta, man… Läs mer: Langos – maten man inte kan sluta att äta
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
Ett svar till ”Egen röd- och vit kebabsås till vegokebab”
Smaskens alltså… gjorde den vita till grillad kyckling i dag, det blev som Pentti Warg sa…smaskens. Dock tog jag het rökt paprikapulver, ger en lite annorlunda nyans, sas en smaksak 🙂
Den röda får komma senare, måste ju kokas. Jag har lite tomater på mogning, de kan nog passa.
Lämna ett svar