Din varukorg är för närvarande tom!
Egen röd- och vit kebabsås till vegokebab

För att göra en egen god röd och vit kebabsås till exempelvis vegokebab, pizza eller kanske någon grillmiddag, behöver man krossade tomater. Den röda såsen är gjord på upptinade krossade tomater som frystes in som färska. Men det går såklart lika bra med någon burkvariant från butiken också.
Ingredienser till 3-4 personer
Röd kebabsås
- 400 gr krossade tomater
- 1 liten vitlöksklyfta / pressad
- 1 msk rapsolja
- Salt (ofta mer än man tror)
- Några varv nymalen svartpeppar
- Malen spiskummin
- Malen koriander.
- Ev lite torkad chili eller några droppar syrad chilisås ( ett måste enligt Johannes).
- Ev lite honung eller egna torkade och malda steviablad.
- Saknar såsen av någon anledning mustighet går det alldeles utmärkt att strö i en eller två teskedar pulveriserad grönsaksbuljong eller lika mycket egen misopasta.
Gör så här: Häll ner alla ingredienser utom salt i en tjockbottnad kastrull. Koka upp och rör om och låt såsen småputtra i 10 – 20 minuter på svag värme. Rör då och då så att det inte bränner vid. Sker detta kan man försiktigt hälla över den obrända såsen i en annan kastrull och fortsätta att småkoka den. Man kan behöva späda med lite vatten då och då men späd inte med förryckte. Ju tjockare såsen är desto härligare blir den både till smak och till konsistens.

Vit kebabsås/ Vitlökssås
- 1,5 dl gräddfil
- 1 msk majonnäs
- 1 pressed vitlöksklyfta
- 1/2 tsk Örtsalt eller Italiensk salladskrydda.
- 1/2 tsk paprikapulver (eller chilipulver för lite mer sting).
- För den som finner det angenämt kan man röra ner ett par teskedar bostongurka.
Gör så här: Blanda alla ingredienser och bland väl. Låt stå i kylskåpet, gärna 30 minuter, innan servering. Dessa såser passar även till strips, friterade blomkålsbollar, friterade potatisskal och till allt som du känner att du vill ha dem till. Perfekt att ha dem i kylen till dagen efter och doppa din kylskåpskalla pizza i dem.
Johannes Wätterbäck & Theres Lundén
Våra senaste inlägg
- Spenatpaj med röd pesto-cremeDet här är en underbart god spenatpaj som hela vår familj älskar. Att servera den med pesto-creme och en god sallad gör pajen till en festmåltid man inte vill eller kan sluta att… Läs mer: Spenatpaj med röd pesto-creme
- Potatissallad med basilika och parmesanVi älskar potatissallad och tycker att potatissallad passar till så himla mycket. Det är svårt att välja vilken variant vi tycker är godast men potatissalladen med basilika, parmesan och balsamico eller egen vinäger… Läs mer: Potatissallad med basilika och parmesan
- Dags för serieodling – fyll på med fler frön!Nu är det dags för serieodling och att så framtidens skördar. När vi har sått, planterat om och planterat ut allt, då är det faktiskt dags att börja tänka framåt – och på… Läs mer: Dags för serieodling – fyll på med fler frön!
- Nu är höstens och vinterns odlingskurser öppna för bokning!Nu är höstens och vinterns kurser öppna för bokning! Välkommen in i vår gröna, sköna värld – en värld där odling får vara fri från regler, krav och prestation. Här får du istället… Läs mer: Nu är höstens och vinterns odlingskurser öppna för bokning!
- Skörda spenat – så här gör viNu växer spenaten snabbt, och det är hög tid att börja skörda hos oss. Här berättar vi hur vi brukar skörda spenat – både vad vi lärt oss genom åren och våra bästa… Läs mer: Skörda spenat – så här gör vi
- Gödsla vid utplanteringen med pyralidfritt gödselDe senaste åren har det varit lite klurigt att hitta bra och giftfria gödsel i handeln. I ett samarbete med Tergent provar vi nu deras KRAV-märkta gödsel GrönTrädgård Allgödsel – ett gödsel som… Läs mer: Gödsla vid utplanteringen med pyralidfritt gödsel
- Binda upp tomaterTomater behöver man oftast stödja seller binda upp, vare sig de växer i växthus, inomhus eller i krukor utomhus. Här berättar vi om våra bästa tips kring uppbindning och stöttning. Det som är… Läs mer: Binda upp tomater
- Så räddar du yviga gurkväxter sådda för tidigtDet är inte ovanligt att medodlare runt om i hela landet får för sig att så gurkväxter, så som gurka, melon, zucchini och pumpa, lite för tidigt. Gurkväxter växer i en rasande fart.… Läs mer: Så räddar du yviga gurkväxter sådda för tidigt
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
Ett svar till ”Egen röd- och vit kebabsås till vegokebab”
Smaskens alltså… gjorde den vita till grillad kyckling i dag, det blev som Pentti Warg sa…smaskens. Dock tog jag het rökt paprikapulver, ger en lite annorlunda nyans, sas en smaksak 🙂
Den röda får komma senare, måste ju kokas. Jag har lite tomater på mogning, de kan nog passa.
Lämna ett svar