Din varukorg är för närvarande tom!
Dahlior – de oblyga skönheterna

Min kärleksrelation till dahlior startade i unga år. Det är en blomma som verkligen tar plats på ett självklart och magnifikt sätt, ibland nästan på ett lite väl pråligt sätt.
Oftast är det under våren många av oss upptäcker denna fantastiska blomma, då förpackningarna hänger på olika ställ i trädgårdsbutikerna. Det var så den kom till mig första gången, när jag mitt i våren och med ordentligt kli i de gröna fingrarna, rafsade ner ett par förpackningar i min varukorg. Arabian night hette min första knöl (och den finns fortfarande kvar). Blommorna på denna sort är mörkröda, nästan svarta, och den sticker ut rejält bland alla andra blommor.



Dahliablomman på den första bilden i den här artikeln är den magnifika Dinnerplatedahlian ’Café au Lait’. Det var årets stora händelse i vår stadsodling. Till och med helt ”vanliga” människor, utan odlarintresse, stannade upp och häpnade och gav oss komplimanger. Vi har aldrig tidigare odlat en vackrare dahlia, som trots denna kalla sommar, bjöd på en kaskad av blommor! Impecta har ett gäng dinnerplatedahlior.
Dinnerplatedahlia används på dahliasorter vars blommor når den imponerande storleken av 20 cm i diameter eller mer och storleksmässigt är likt en middagstallrik.




De två dahliorna med runda blommor kallas för Pompondahlia och är galet snygga med sina nästan overkligt symmetriska blomblad, fulländad perfektion skulle man kunna säga.
Dahlior relativt enkla blommor
Att skapa blomsterfägring med dahlia är relativt enkelt även om man är ny på att odla, eller inte känner till blomman speciellt väl. Som en ettårig sommarblomma fast med otroligt mycket mer växtkraft, och med mer eller mindre garanterad blomning, skulle man kunna säga. I princip är det bara att öppna upp förpackningen med knölen eller knölarna och plantera dem någonstans ute när våren verkligen är ett faktum. Lägger man dessutom ner lite gödsel eller gamla löv och/eller kompost i odlingshålet, kan man få plantor som levererar mängder av blommor under hela säsongen, ja ända tills frosten nästan dräper dem.

Dahlia älskar att stå i sol, precis som så många andra växter.
Kan det bli fel med dahlia
Det kan egentligen inte bli fel med dahlior men om man har krav på det estetiska, och inte vill blanda färger och former hej vilt, kan man behöva tänka sig lite för. Om man likt mig gillar mångfalden av varianter kan det vara svårt att hejda sig när man beställer eller köper olika sorter. Enklast då är att odla olika sorter och färger på olika ställen i trädgården, det blir oftast snyggast och ser välplanerat ut. Det är också en god idé att ta en extra titt på förpackningen och se hur höga sorterna ska bli. Vid planteringen är det viktigt att ha koll på hur solen går över himlen så att de låga inte skuggas av de höga om man blandar olika höjder



Dinnerplatedahlian var svår att bevara men Pompondahliorna blev helt perfekta!
Eterneller av dahlia
Första gången jag såg att man kunde göra evighetsblommor av dahlior trodde jag att det var fejk. Så när jag införskaffade kattsand och gick ut och klippte mig några snygga blommor vågade jag inte riktigt tro att det skulle fungera. Men det fungerade, och bättre än väntat. Både form och färg bevaras på ett exceptionellt vis. Färgen är perfekt i minst sex månader framåt.
Det kanske inte är världens enklaste att komponera blomsteruppsättningar med dessa torkade blommor men det blir ett otroligt vackert blomsterminne att ha i en vas i fönstret när hösten och kylan kommer åter.


Ett senare problem
Ett senare problem är själva upptagningen när frosten närmar sig. Jag vet inte hur många gånger jag missat detta eller varit precis på gränsen att de frusit sönder. Nu för tiden är jag noga med att få upp dem så att jag kan bevara mina klenoder till nästkommande år. När du fått upp knölarna håller de sig finast i en papperspåse i kylskåpet under vintern, ibland har jag haft dem på källargolvet och även det har fungerat. Ser de torra och skrumpna ut kan man låta dem ligga i blöt i kallt vatten ett dygn för att sedan stoppa ner dem i en papperspåse.
Tänk på att om man vill odla de allra snyggaste och specifika sorterna, gäller det att vara ute i god tid att beställa då de är de som alltid tar slut först.
Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Dags för blomsterlökar men gör inte samma misstag som viNu är det dags att fundera på vilka blomsterlökar som ska pryda våren och sommaren 2026. Sorter, form, färg och inte minst om man får ha dem ifred är aspekter väl värda att… Läs mer: Dags för blomsterlökar men gör inte samma misstag som vi
- Odla steg för steg – vintersallatNu är det dags att så vintersallat – den lilla, tåliga sallaten som klarar kylan och ger fräscha gröna blad hela vintern. Med sin milda, nötiga smak och rosiga ton är den en… Läs mer: Odla steg för steg – vintersallat
- Vi plockar tomaterna grönaUnder sommar och höst pratas det mycket om tomater i odlarforum. En vanlig fråga som dyker upp, när vi visar våra skördar, är varför vi ofta plockar tomaterna gröna. Myten om solmogna tomater… Läs mer: Vi plockar tomaterna gröna
- Göra eget paprikapulver enkelt och supergottHar du fått stor skörd av paprika? Då är det perfekt läge att prova att göra eget paprikapulver! Här får du tips om torkning och förvaring så att du kan njuta av smaken… Läs mer: Göra eget paprikapulver enkelt och supergott
- Två föreläsningar i helgen – Enköping och VästeråsTill helgen gör jag två föreläsningar i Västmanland. Lördagen den 6/9 dyker jag upp i Enköping kl 12:30 i Drömparken under evenemanget Trädgårdsdagen i Enköping. Söndagen den 7/9 kl 11 finner ni mig… Läs mer: Två föreläsningar i helgen – Enköping och Västerås
- Majs – skörda, lagra och lagaNu i augusti börjar vi skörda vår majs. Det är alltid så spännande att se hur det har gått. Här delar vi med oss av våra bästa tips för skörd, lagring och mattips.… Läs mer: Majs – skörda, lagra och laga
- Så bekämpar vi larver som äter på våra grönsaker!Vi odlar kål utan nät varje år, och det fungerar alldeles utmärkt. Vi klämmer larver och äggsamlingar, men när angreppen blir för stora använder vi bakteriepreparatet Larvskydd. Det har räddat våra odlingar många… Läs mer: Så bekämpar vi larver som äter på våra grönsaker!
- Pak choi – skörda, lagra och lagaPak choi är en asiatisk snabbväxande bladgrönsak som kan användas både rå och tillagad. Här får du våra bästa tips för att skörda, lagra och laga denna mångsidiga bladgrönsak. Vi odlar allra helst… Läs mer: Pak choi – skörda, lagra och laga
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar