Din varukorg är för närvarande tom!
Dags att skörda vitlök
”Ska vi tävla?!? Vi mot vitlöken??” Sedan sprang vi ut i odlingen redo att plocka upp all vitlök utan att blasten skulle brytas av. Det vinnande tricket är någon form av hjälpmedel. En grep funkar hyfsat bra. Vi lirkade, drog lite, böjde hit och dit och blev såklart överlägsna vinnare.
I december satte vi ner vitlöksklyftor i våra olika odlingar. Under våren tilläggsgödslade vi dem och därefter har de fått växa och frodas. Bäst har det av någon anledning blivit i vår tillsammansodling vid vårt hyreshus. I odlingen vid vår stuga har det knappt blivit någon vitlök alls och andra odlare i trädgårdsforum har vittnat om att året 2016 inte är något vidare vitlöksår. Men nog har vi vitlök allt, så vi klarar oss även detta år.

När man ska skörda vitlök för lagring bör man skörda någon gång i juli eller i början av augusti. Skördar man senare finns risk att klyftorna fallit isär eller att skalet har börjat lossna. Lagringsmöjligheten försämras då märkvärt.

Vid skörd brukar vi använda en grep till hjälp eftersom blasten lätt går av ifall man drar för hårt. Men med grepen bör man också var lite försiktig. Det kan hända att man skadar vitlöken. Skadade lökar behöver ätas direkt och kan inte lagras något längre tag. Det gör inte så mycket ifall det händer med några stycken. Det är supergott med färsk vitlök.
Vissa sorter av vitlök bildar bulbiner högst upp på blasten, även kallad ormlök. Vi klippte av dessa och friterade dem i rapsolja med lite örtsalt.
Verkligen en delikatess!
När lökarna är upptagna är det dags för torkningen. En ljus och torr plats blir bäst. Vi brukar lägga ut tidningar på ett bord eller golv och låta löken ligga där tills blasten är helt genomtorr. Sedan klipper vi av blasten och spar vitlökarna på torr plats, inomhus. Vissa brukar hänga upp sin vitlök för torkning och en del gör snygga flätor. Det ska vi prova i år för första gången.

Det är viktig att aldrig förvara vitlök, och inte annan lök heller för den delen, i kylskåp eller liknande. Då tror vitlöken att det är dags att gro. Köper du vitlök i butik och den börjar gro, kan du ge dig sjutton på att den tidigare utsatts för någon typ av kyla.
Vi har en hel del vitlök kvar från förra året och nu när vi har nya på lagring, kan vi lyxa till det med hela ugnsbakade vitlökar framöver…
Theres Lunde´n
Våra senaste inlägg
- 32 grönsaker att sommarsåUnder sommaren passar vi på att sommarså många nya växter – sådana som vi hoppas kunna skörda under hösten och vintern. Ofta får dessa växter växa på platser där vi nyligen har skördat… Läs mer: 32 grönsaker att sommarså
- Jordgubbs- och rabarbersylt med vaniljTänk dig sommarens allra bästa smaker samlade i en burk – söta jordgubbar, syrlig rabarber och en touch av vanilj. Det här är sylten som doftar solvarma dagar och som smakar ljuvligt till… Läs mer: Jordgubbs- och rabarbersylt med vanilj
- Försommarens sista föreläsning – JönköpingFörsommarens sista föreläsning med mig Johannes / Farbror Grön sker i Jönköping på Rosenlundsherrgård. Föreläsningen är gratis. 13.30 – 14.15 Farbror Grön, föredrag om odling. (Johannes Wätterbäck har sysslat med odling i över… Läs mer: Försommarens sista föreläsning – Jönköping
- Så skapar du ett jordgubbsland fullt av bärVem vill inte ha ett jordgubbsland som dignar av solmogna bär? Här berättar vi hur du kan göra drömmen verklig. När jag (Theres) var liten hade vi ett jordgubbsland som gav bär varje… Läs mer: Så skapar du ett jordgubbsland fullt av bär
- Dags för pizza, men vilken pizzamänniska är du?Varje dag är en pizzadag — även om det i Sverige finns två riktigt stora pizzahögtider: nyårsdagen och midsommardagen. Då flockas vi till våra lokala pizzerior, trötta, lätt bakfulla och med ett tydligt… Läs mer: Dags för pizza, men vilken pizzamänniska är du?
- Få mer skörd från butikens kryddväxter – så här gör duVisste du att du med enkla medel kan få kryddväxter från matbutiken att ge en extra skörd – ibland till och med fler än så? Vi gör nästan alltid så här med köpta… Läs mer: Få mer skörd från butikens kryddväxter – så här gör du
- Så får du stora gräslöksplantorHar du en lite tanig gräslöksplanta som du vill ska växa till sig? Här berättar vi hur vi gör för att få riktigt stora gräslöksplantor. Gräslök är en perenn växt, vilket betyder att… Läs mer: Så får du stora gräslöksplantor
- Skörda basilika hela sommarenBasilika är en av våra mest älskade örter – doftande, smakrik och oumbärlig i allt från pesto till pasta. Med rätt knep kan du skörda basilika i mängder hela sommaren. Här får du… Läs mer: Skörda basilika hela sommaren
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
2 svar till ”Dags att skörda vitlök”
Var förvarar ni skörden under vintern? Vilken temperatur är bäst så att de inte torkar?
Har man skalet kvar torkar inte vitlöken. Vi har vitlöken i rumstemperatur krin 20 grader och det fungerar utmärkt.
Lämna ett svar