Din varukorg är för närvarande tom!
Buljong – ta vara på ditt avfall

Många gånger kan man faktiskt sno ihop en grönsaksbuljong av bara farten, av lite skal, fula blad, några ledsamma rotfrukter och en och annan torkad lök. Gratismat utan någon större ansträngning och otroligt användbart i såser och grytor.
Hur underbart är det inte att ha byttor och islådor i frysen med smakrik grönsaksbuljong som ligger och väntar. De senaste halvåret har vi verkligen skärpt till oss och sett till att få ut det mesta möjliga av vårt köksavfall. När man ändå står vi spisen kan man ju ha en till kastrull puttrande, så jobbigt är det ju inte. Buljongens smak blir lite olika beroende på vad det är för grönsaker som hamnar i varje specifik kastrull. Inte gör det oss något ifall de smakar lite olika från gång till gång. Det är ju bara spännande!

Grönsaksbuljong
Så här kan en vanlig grönsaksbuljong se ut hos oss. Några yttre blad av savoykål, lite lökblast (gör buljongen lite extra mörk), några rotbitar av palsternacka och rotselleri och ett par stjälkar halvseg stjälkselleri. Det kan såväl vara fina bitar av grönsaker som det rena skräpet som man slänger i komposten tex skal av morötter och andra rotfrukter och snuttar och biten närmats blasten. Se bara till att skräpet är rent. Receptet nedan kan halveras, dubbleras mm. Detta är vår grundproportion som vi utgår från. Känn dig fri att laborera med dessa portioner och smaklig måltid, vad det nu än blir.
Ingredienser
- Ca 1 liter grönsaker
- Ca 1 liter vatten
- 2 – 3 msk rapsolja
Gör så här: Hacka grönsakerna i centimeterstora bitar och fräs dem i rapsoljan i 1 – 2 minuter.Häll i vattnet och låt det koka upp. Sänk värmen och låt det sjuda i 20 – 30 min med ett lock på glänt. Sila av buljongen och häll vätskan i en ren kastrull och låt det sjuda utan lock tills att det är 0,75 – 1 dl vätska kvar. Låt buljongen svalna. Buljongen håller några dagar i kylskåpet men flera månader om du fryser den. Glöm inte att salta när du sedan använder grönsaksbuljongen.
– ANNONS –
Hur man lagar buljong och andra recept kan du finna i vår bok Skörda lagra laga. Den finns både på bokus och Adlibris.
Våra senaste inlägg
- Gör din egen fläderchampagneNär fläderbuskarna blommar för fullt är det dags att plocka blomklasarna. De är perfekta att göra saft av – men om du vill göra drycken lite mer vuxen kan du testa att göra… Läs mer: Gör din egen fläderchampagne
- Hjälp, jag har glömt att gödsla!Glömt att gödsla? Ingen fara – det är inte för sent att rädda skörden! Här får du tips på hur du kan tillföra näring i efterhand och ge dina växter ny kraft att… Läs mer: Hjälp, jag har glömt att gödsla!
- Serieodla – flera skördar på samma plats, under samma säsongDet låter nästan för bra för att vara sant – men det fungerar. Genom att serieodla grönsaker kan du få två eller till och med tre skördar på samma plats under en och… Läs mer: Serieodla – flera skördar på samma plats, under samma säsong
- Så får du stora rabarberplantorAtt kunna skörda mycket rabarber från maffiga plantor är något som många odlare hoppas på. Men inte sällan hör vi om människor som tagit över en trädgård med gamla rabarberplantor och blivit besvikna… Läs mer: Så får du stora rabarberplantor
- Fixa en köksträdgård till semesternFör många är den ultimata sommarkänslan att kunna njuta av egenodlade grönsaker. Men vad gör man om man inte kommit igång med odlingen än – är det för sent? Absolut inte! Här kommer… Läs mer: Fixa en köksträdgård till semestern
- Så får vi läckra och stora sallatsplantorVill du odla sallat som blir riktigt stor, frodig och smakrik? Det handlar inte bara om att så fröna – utan också om hur du planterar plantorna. Vi delar med oss av enkla… Läs mer: Så får vi läckra och stora sallatsplantor
- Spenatpaj med röd pesto-cremeDet här är en underbart god spenatpaj som hela vår familj älskar. Att servera den med pesto-creme och en god sallad gör pajen till en festmåltid man inte vill eller kan sluta att… Läs mer: Spenatpaj med röd pesto-creme
- Potatissallad med basilika och parmesanVi älskar potatissallad och tycker att potatissallad passar till så himla mycket. Det är svårt att välja vilken variant vi tycker är godast men potatissalladen med basilika, parmesan och balsamico eller egen vinäger… Läs mer: Potatissallad med basilika och parmesan
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar