Din varukorg är för närvarande tom!
Bönsoppa med brytbönor, zucchini och tomat

De bästa och godaste brytbönorna tycker jag är de som inte riktigt börjat utveckla bönor. Alltså när det endast är baljor. Men ibland hinner man inte med att skörda och så är bönskidorna plötsligt fulla med små bönor. Då kan man göra en god bönsoppa med bönor som huvudingrediens. Mums!
Ingredienser 3 personer
- 7-8 dl skurna brytbönor ( Vi odlar oftast Blauhilde)
- 2 bifftomater eller 20 körsbärstomater
- 2 dl zucchini skuren i bitar
- 2 stora vitlöksklyftor
- 3 tsk grönsaksbuljongspulver
- 7 dl vatten
- 2-3 dl grädde
- Örtsalt
- Peppar
Topping
Örtsalt, svartpeppar, lättstekta brytbönor och zucchiniskivor, färska körsbärstomater, bladpersilja och timjan.
Gör så här: Avlägsna alla eventuella trådar längs brytbönornas baljkanter. Skär baljorna i mindre bitar. Dela tomaterna, skär zucchini i mindre bitar, grovhacka vitlöksklyftorna. Fräs grönsakerna i lite olja. Tillsätt sedan vatten och buljongpulver. Låt allt koka tills alla grönsaker är genommjuka. Mixa till en slät puré. Blanda i grädde och låt koka upp. Salta och peppra. Verkar soppan för tjock kan mer vatten tillsättas.
Fräs några brytbönor och skivor av zucchini som ska användas till topping. Servera denna bönsoppa med topping och ett gott bröd.
Tips!
Häll i en skvätt vitt vin tillsammans med buljongen.
Fler goda sopprecept: spenatsoppa, mustig zucchinisoppa och pumpasoppa med kokosmjölk.
Theres Lundén
Våra senaste inlägg
- Spenatpaj med röd pesto-cremeDet här är en underbart god spenatpaj som hela vår familj älskar. Att servera den med pesto-creme och en god sallad gör pajen till en festmåltid man inte vill eller kan sluta att… Läs mer: Spenatpaj med röd pesto-creme
- Potatissallad med basilika och parmesanVi älskar potatissallad och tycker att potatissallad passar till så himla mycket. Det är svårt att välja vilken variant vi tycker är godast men potatissalladen med basilika, parmesan och balsamico eller egen vinäger… Läs mer: Potatissallad med basilika och parmesan
- Dags för serieodling – fyll på med fler frön!Nu är det dags för serieodling och att så framtidens skördar. När vi har sått, planterat om och planterat ut allt, då är det faktiskt dags att börja tänka framåt – och på… Läs mer: Dags för serieodling – fyll på med fler frön!
- Nu är höstens och vinterns odlingskurser öppna för bokning!Nu är höstens och vinterns kurser öppna för bokning! Välkommen in i vår gröna, sköna värld – en värld där odling får vara fri från regler, krav och prestation. Här får du istället… Läs mer: Nu är höstens och vinterns odlingskurser öppna för bokning!
- Skörda spenat – så här gör viNu växer spenaten snabbt, och det är hög tid att börja skörda hos oss. Här berättar vi hur vi brukar skörda spenat – både vad vi lärt oss genom åren och våra bästa… Läs mer: Skörda spenat – så här gör vi
- Gödsla vid utplanteringen med pyralidfritt gödselDe senaste åren har det varit lite klurigt att hitta bra och giftfria gödsel i handeln. I ett samarbete med Tergent provar vi nu deras KRAV-märkta gödsel GrönTrädgård Allgödsel – ett gödsel som… Läs mer: Gödsla vid utplanteringen med pyralidfritt gödsel
- Binda upp tomaterTomater behöver man oftast stödja seller binda upp, vare sig de växer i växthus, inomhus eller i krukor utomhus. Här berättar vi om våra bästa tips kring uppbindning och stöttning. Det som är… Läs mer: Binda upp tomater
- Så räddar du yviga gurkväxter sådda för tidigtDet är inte ovanligt att medodlare runt om i hela landet får för sig att så gurkväxter, så som gurka, melon, zucchini och pumpa, lite för tidigt. Gurkväxter växer i en rasande fart.… Läs mer: Så räddar du yviga gurkväxter sådda för tidigt
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
3 svar till ”Bönsoppa med brytbönor, zucchini och tomat”
Skall bli spännande att följa er.
Supergod soppa! Vi kokade bönorna för sig och silade dem efter mixning för att det var så mycket fibröst kvar. Vi hade också i lite stjälkselleri. Godaste soppan på länge!
[…] Läs mer om bönor: Odla störbönor – från sådd till skörd, Läckra brytbönor med vitlöksvinägrett, Skörda trädgårdsbönor – om tidpunkt, storlek och olika typer av trädgårdsbönor, Vi gör hummus på egenodlade bönor, Bönsoppa med brytbönor, zucchini och tomat […]
Lämna ett svar