Bönsoppa med brytbönor, zucchini och tomat

Bönsoppa

De bästa och godaste brytbönorna tycker jag är de som inte riktigt börjat utveckla bönor. Alltså när det endast är baljor. Men ibland hinner man inte med att skörda och så är bönskidorna plötsligt fulla med små bönor. Då kan man göra en god bönsoppa med bönor som huvudingrediens. Mums!

Ingredienser 3 personer

  • 7-8 dl skurna brytbönor ( Vi odlar oftast Blauhilde)
  • 2 bifftomater eller 20 körsbärstomater
  • 2 dl zucchini skuren i bitar
  • 2 stora vitlöksklyftor
  • 3 tsk grönsaksbuljongspulver
  • 7 dl vatten
  • 2-3 dl grädde
  • Örtsalt
  • Peppar

Topping

Örtsalt, svartpeppar, lättstekta brytbönor och zucchiniskivor, färska körsbärstomater, bladpersilja och timjan.

Gör så här: Avlägsna alla eventuella trådar längs brytbönornas baljkanter. Skär baljorna i mindre bitar. Dela tomaterna, skär zucchini i mindre bitar, grovhacka vitlöksklyftorna. Fräs grönsakerna i lite olja. Tillsätt sedan vatten och buljongpulver. Låt allt koka tills alla grönsaker är genommjuka. Mixa till en slät puré. Blanda i grädde och låt koka upp. Salta och peppra. Verkar soppan för tjock kan mer vatten tillsättas.

Fräs några brytbönor och skivor av zucchini som ska användas till topping. Servera denna bönsoppa med topping och ett gott bröd.

Tips!

Häll i en skvätt vitt vin tillsammans med buljongen.

Fler goda sopprecept: spenatsoppa, mustig zucchinisoppa och pumpasoppa med kokosmjölk.

Theres Lundén


Fyll i din mailadress och få en mailnotis varje gång i publicerar en ny artikel.


Våra senaste inlägg

Våra kommande evenemang 24/25

Augusti

September

Oktober

November

December

Våren 2025 (uppdateras löpande)

  • 26/1 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
  • 15 – 16/2 Skinnskatteberg (Färna Herrgård) – Odlingshelg (info webbshoppen inom snar framtid)
  • 23/2 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
  • 8/3 Jakobstad Finland, mer info framöver.

Mer info om evenemangen finns på varje arrangörs sida eller i inlägget:

Föreläsningar och Kurser 2024 – Trädgårdsturné med Johannes Wätterbäck


Kommentarer

2 svar till ”Bönsoppa med brytbönor, zucchini och tomat”

  1. Profilbild för Ewa Karsberg
    Ewa Karsberg

    Skall bli spännande att följa er.

  2. Supergod soppa! Vi kokade bönorna för sig och silade dem efter mixning för att det var så mycket fibröst kvar. Vi hade också i lite stjälkselleri. Godaste soppan på länge!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *