Din varukorg är för närvarande tom!
Bokashi kökskompostering. Del 1
Vill du veta mer om Bokashi kökskompostering eller EM så kika in på de här ställena.
Våra senaste inlägg
- Göra eget paprikapulver enkelt och supergottHar du fått stor skörd av paprika? Då är det perfekt läge att prova att göra eget paprikapulver! Här får du tips om torkning och förvaring så att du kan njuta av smaken… Läs mer: Göra eget paprikapulver enkelt och supergott
- Två föreläsningar i helgen – Enköping och VästeråsTill helgen gör jag två föreläsningar i Västmanland. Lördagen den 6/9 dyker jag upp i Enköping kl 12:30 i Drömparken under evenemanget Trädgårdsdagen i Enköping. Söndagen den 7/9 kl 11 finner ni mig… Läs mer: Två föreläsningar i helgen – Enköping och Västerås
- Majs – skörda, lagra och lagaNu i augusti börjar vi skörda vår majs. Det är alltid så spännande att se hur det har gått. Här delar vi med oss av våra bästa tips för skörd, lagring och mattips.… Läs mer: Majs – skörda, lagra och laga
- Så bekämpar vi larver som äter på våra grönsaker!Vi odlar kål utan nät varje år, och det fungerar alldeles utmärkt. Vi klämmer larver och äggsamlingar, men när angreppen blir för stora använder vi bakteriepreparatet Larvskydd. Det har räddat våra odlingar många… Läs mer: Så bekämpar vi larver som äter på våra grönsaker!
- Pak choi – skörda, lagra och lagaPak choi är en asiatisk snabbväxande bladgrönsak som kan användas både rå och tillagad. Här får du våra bästa tips för att skörda, lagra och laga denna mångsidiga bladgrönsak. Vi odlar allra helst… Läs mer: Pak choi – skörda, lagra och laga
- Koka kronärtskocka och ät med citronsmörDet mest klassiska att göra med sina nyskördade kronärtskockor är att koka dem med citronjuice och äta med citronsmör. Här berättar vi hur vi gör. Ingredienser: Till citronsmöret: Gör såhär: Klipp bort stjälkarna… Läs mer: Koka kronärtskocka och ät med citronsmör
- Grödor att skörda i rätt tid och sedan kylförvaraNu är den största skördetiden här. Vissa grödor behöver skördas så fort de nått sin skördestorlek, för att inte bli övermogna, medan andra mår bättre av att stå kvar i landet eller på… Läs mer: Grödor att skörda i rätt tid och sedan kylförvara
- 7 spännande morotsreceptHar du börjat skörda morötter än? Eller har du ett gäng i kylen som du vill använda till något gott? Här kommer våra bästa morotsrecept. Vi älskar morötter och har nästan alltid några… Läs mer: 7 spännande morotsrecept
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
5 svar till ”Bokashi kökskompostering. Del 1”
Hej! Jag ska börja stadsodla på kommunal mark i Stockholm i vår och komposterar med Bokashi hemma. Funderar över om man får blanda avfallet med jord på allmän plats. Hur har ni gjort? Behövde ni nåt tillstånd?
Tack för en inspirerande blogg!
/SannaHej det låter kul:) Vart ska ni börja odla någonstans? Vi har inte behövt något tillstånd mer än muntligt då vi gjort det som ett experiment tillsammans med kommunens egnet bostadsbolag MimerAB. Det bästa är ju att kolla med kommunen och försöka få tag på rätt människa direkt, många känner ju inte till bokashitekniken. Vi har inte haft några problem med avfallet vare sig doft eller djur som velat åt den. Men det verkar som att maskarna verkligen älskar avfallet när det är fermenterat och det är ju precis vad man vill. Skickar med en länk till vårt underbara bostadsbolag Mimer AB som sponsrar oss med det mesta. Från mark till utsäde:) https://www.mimer.nu/res/themes/mimer/pages/cm/SliderArticle.aspx?cmguid=3f4574f3-8ab7-4e67-9a32-ba9bf648d554&childguid=efa5d582-ac17-4cda-a5a3-1b4dc581ec29
Tack för tipset! Ska kolla med kommunen.
Vi ska odla på Lilla Essingen. Vi har bildat en förening med ett 20-tal medlemmar och kommer ha ett 40-tal pallkragar till att början med. Det ska bli spännande!Hej! Detta låter mycket intressant. Vi ha ju dagligt köksavfall, kan man lägga i rester varje dag, eller måste man vänta två veckor tills en omgång är klar? Vad gör man under tiden?
mvh/Carina
Den här artikeln skrevs inte igår ser jag. Men vill iaf informera att jag handlat bokashiströ och ngt som heter eMB Aktiv – tror jag det var – från Mikrojord.se – (som vi besökte under vår kul-tur-tur bland trädgårdar och konst i södra Sverige). Där beställer man sina produkter från Österrike. Kliet är helt torrt . Den flytande varianten – eMB Aktiv – är lämpligt till latrinkomposten och annan trädgårdskompostering. Minns inte riktigt men tror att det fungerar i dammar, avloppsbrunnar etc. Ska bli spännande att se hur det fungerar i lådorna.
/K
Lämna ett svar