Blomkålsbollar

Blomkålsbollar

Tänk dig en lyxig knaprig falafel med ett saftigt kryddigt inre med smak av blomkål, det kan nästan inte bli godare. Odlar man egen blomkål och inte vill avvara ett huvud till denna rätt, går det lika bra att använda bladnerverna. Blomkålsbollar passar bra till mat med indisk kryddning.

Ingredienser
7 dl blomkål (ett normalt huvud) grovriven
1-2 tsk salt
1- 4 tsk färskriven ingefära
1 krm chilipulver
1- 3 tsk malen spiskummin
2 tsk malen koriander
1 1/2 dl kikärtsmjöl (För fastare konsistens kan man ta lite mer)
ev. 1-2 tsk Ajwainfrön som mortlas (kan uteslutas)
ev. 1 tsk hing (kan uteslutas, eller ersättas med finhackad lök eller vitlök)
1 krm bakpulver eller bikarbonat
0,5-1 liter Ghi eller rapsolja för fritering

Gör så här: Riv blomkålen grovt på ett rivjärn och krama ur så mycket vätska du kan. Blanda ihop alla torra ingredienser och blanda dem sedan med blomkålsrivet. Knåda degen tills den blir följsam och rulla den till 12-16 bollar. Värm upp ghi eller rapsolja i en tjockbottnad kastrull tills den är väldigt varm ca 180 grader. Har du för låg temp så kan bollarna fastna lite i botten emedan hög temperatur gör att det bubblar mycket. Någonstans där emellan ska du vara. Fritera bollarna i  7-10 minuter tills de är jämt mellanbruna. Låt dem rinna av på en sil eller på hushållspapper.

—–

Hing (dyvelsträck) är en krydda som används i fram för allt indisk matlagning. Den luktar inte så gott, men ger en fin smak då den påminner i smak om lök och vitlök. Som ersättning kan man alltså ha lite finhackad lök eller vitlök. Vill man köpa hing, hittar man den i väl sorterade asiatiska matbutiker.

Ajwainfrö är ett smakrikt frö från Indien som är släkt med dill, fänkål och kummin. Sägs ha goda effekter på matsmältningen. Finns i välsorterade asiatiska matbutiker.

Johannes Wätterbäck & Theres Lundén


Fyll i din mailadress och få en mailnotis varje gång i publicerar en ny artikel.


Våra senaste inlägg

Våra kommande evenemang 24/25

Augusti

September

Oktober

November

December

Våren 2025 (uppdateras löpande)

  • 26/1 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
  • 15 – 16/2 Skinnskatteberg (Färna Herrgård) – Odlingshelg (info webbshoppen inom snar framtid)
  • 23/2 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
  • 8/3 Jakobstad Finland, mer info framöver.

Mer info om evenemangen finns på varje arrangörs sida eller i inlägget:

Föreläsningar och Kurser 2024 – Trädgårdsturné med Johannes Wätterbäck


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *