Din varukorg är för närvarande tom!
Ättiksgurka

Det känns som ett måste att odla gurka när man bor i Västerås. Ändå är vi inte så många gurkodlare här, i alla fall inte om man jämför med de gurkodlingar som förekom i staden på 1700-talet. Då såldes gurkan från Västerås i hela landet och t.o.m. exporterades till Europa.
I våra odlingar förekommer alltid ett gäng gurkplantor som ger oss färsk gurka under senare delen av sommaren. För att kunna njuta även vintertid brukar vi lägga in gurkan. Barnen älskar det här receptet och har ättiksgurka till nästan allt. Ättiksgurka kan liknas vid smörgåsgurka och är en söt variant.
Ingredienser
1 kg gurka av typen Västeråsgurka, gurka man odlar på friland för inläggningar.
2-4 tsk gula senapsfrön
680 g socker (Det går att använda mindre socker om man vill)
4-15 dillkronor efter tycke och smak och vad du har hemma
100g salt
Vatten 600g steg 1 och 200g steg 2
200g ättikssprit, 12%
Gör så här: Skiva gurkan så som du vill ha den. Häll 600 g vatten, 100 g salt och gurkskivorna i en bunke och låt det stå i rumstemperatur i ett dygn. Låt sedan gurkan rinna av en stund i ett durkslag. Häll nu 200 g vatten i en kastrull tillsammans med ättikssprit, socker och senapsfrön och låt koka upp. Se till att allt socker löser sig och fördela gurkan i väl rengjorda burkar och varva med dillkronorna. Häll därefter över den varma ättikslagen, alla senapsfrön och sätt på locken och låt svalna. Förvara burkarna svalt. Gurkan är klar efter ungefär en vecka, men det gör inget om man äter av den tidigare.
Fler gurkrecept finner du i inlägget 7 gröna recept med gurka.
Johannes Wätterbäck & Theres Lundén
Våra senaste inlägg
- Dags för blomsterlökar men gör inte samma misstag som viNu är det dags att fundera på vilka blomsterlökar som ska pryda våren och sommaren 2026. Sorter, form, färg och inte minst om man får ha dem ifred är aspekter väl värda att… Läs mer: Dags för blomsterlökar men gör inte samma misstag som vi
- Odla steg för steg – vintersallatNu är det dags att så vintersallat – den lilla, tåliga sallaten som klarar kylan och ger fräscha gröna blad hela vintern. Med sin milda, nötiga smak och rosiga ton är den en… Läs mer: Odla steg för steg – vintersallat
- Vi plockar tomaterna grönaUnder sommar och höst pratas det mycket om tomater i odlarforum. En vanlig fråga som dyker upp, när vi visar våra skördar, är varför vi ofta plockar tomaterna gröna. Myten om solmogna tomater… Läs mer: Vi plockar tomaterna gröna
- Göra eget paprikapulver enkelt och supergottHar du fått stor skörd av paprika? Då är det perfekt läge att prova att göra eget paprikapulver! Här får du tips om torkning och förvaring så att du kan njuta av smaken… Läs mer: Göra eget paprikapulver enkelt och supergott
- Två föreläsningar i helgen – Enköping och VästeråsTill helgen gör jag två föreläsningar i Västmanland. Lördagen den 6/9 dyker jag upp i Enköping kl 12:30 i Drömparken under evenemanget Trädgårdsdagen i Enköping. Söndagen den 7/9 kl 11 finner ni mig… Läs mer: Två föreläsningar i helgen – Enköping och Västerås
- Majs – skörda, lagra och lagaNu i augusti börjar vi skörda vår majs. Det är alltid så spännande att se hur det har gått. Här delar vi med oss av våra bästa tips för skörd, lagring och mattips.… Läs mer: Majs – skörda, lagra och laga
- Så bekämpar vi larver som äter på våra grönsaker!Vi odlar kål utan nät varje år, och det fungerar alldeles utmärkt. Vi klämmer larver och äggsamlingar, men när angreppen blir för stora använder vi bakteriepreparatet Larvskydd. Det har räddat våra odlingar många… Läs mer: Så bekämpar vi larver som äter på våra grönsaker!
- Pak choi – skörda, lagra och lagaPak choi är en asiatisk snabbväxande bladgrönsak som kan användas både rå och tillagad. Här får du våra bästa tips för att skörda, lagra och laga denna mångsidiga bladgrönsak. Vi odlar allra helst… Läs mer: Pak choi – skörda, lagra och laga
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
6 svar till ”Ättiksgurka”
Hej! Jag undrar om ättikspriten ska vara på 12 % eller om det ska vara 24 % ?
Det är den på 12%. Lycka till!
Hej
Tack för recept. Jag undrar om saltlagen som gurkorna legat i ska sparas och blandas med den kokta ättikslagen eller om den ska slängas bort?Den ska hällas ut. Förlåt sent svar.
/ Johannes
Varför måste den slängas? Man kastar ju vitamineralerna!!??
Man kunde ju lika gärna använda den..väl?
Tacksam för svar..Ja men spar den då, du behöver väl inte följa våra recept eller tips till 100 %. Våga lek 🙂
Lämna ett svar