Din varukorg är för närvarande tom!
Att odla kallt – vinterså

Under 1990-talet började mina, Johannes äventyr med att odla kallt, vinterså, olika slags perenner i mitt första kallväxthus. Strax efter de första lyckade sådderna började jag att experimentera med olika kryddor och grönsaker. Jag slogs av häpnad att man kunde lyckas med så pass många olika slags växter i minusgrader och få en sådan fantastisk grobarhet, kompakta plantor och försprång i tid.
Sedan mina små trevande experiment har att Odla kallt, och som vi också kallar det för, vintersådd, blivit tekniken som bär fram vårt odlande. Idag sår vi mer än ca 95% av alla växter kallt och vi sår dem mellan oktober och juli. Det har förenklar vårt odlande enormt samtidigt som det har gjort vårt odlande blivit mer naturligt och mer energi och arbetsbesparande. Ingen växtbelysning bara solen, ingen värme bara solen, och möjligheten för växterna att växa i sin egen takt och slippa avhärdas innan utplantering. Att jag började att odla kallt och att Theres och jag träffades och drog igång mängder av odlingsprojekt har även resulterat i ett antal trädgårdsböcker som Theres och jag författat.
Våra böcker
Första växten jag vintersådde: Primula – tidig vårfägring i våra trädgårdar



Odla kallt = odla naturligt
För många är det där med vintersådder, ja kallsådder överlag, lite av magi och kan kännas för bra för att vara sant. Vanligtvis bökar och stökar man med växterna inomhus och man planterar om gängliga plantor som ska avhärdas och det kan bli ganska mycket arbete från frö till skörd. Det är verkligen inte fel att hålla på så, jag älskar själv detta arbete att förgrönska fönsterbrädor och odlingsbänkar med ett myller av växter. Men att så kallt har förenklat mitt, vårt och ja tusentals andra odlares arbete. Gängliga plantor är ett minne blott och att de sköter sig själva där ute i kallväxthuset och att man slipper avhärda dem är en fantastisk bonus!


Odla naturligt
Egentligen är det ju inte så konstigt att så kallt. Den bästa förvaringsplatsen för torra frön är ju i minusgrader och vintersådd teknikerna härmar ju egentligen bara naturen. En planta blommar, bildar frö och släpper dem till marken och vill det sig väl och fröerna överlever startar livet när det våras. Det fina i kråksången med vintersådder är att när vintern börja klinga av och värmen återkommer blir fröna blöta och livet görs möjligt. Fröna bestämmer själv när de vill gro, du behöver bara vara där och hjälpa dem med en eller två omplanteringar innan det är dags för dem att flytta ut.



Vill du läsa mer om hur vi odlar kallt klicka HÄR för att se alla artiklar om att odla kallt och HÄR alla som vi döpt till vintersådd.
Turnéplan våren 2025
- 19/1 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
- 15/2-16/2 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17/2 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23/2 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
- 4/3 Årjäng föreläsning
- 8/3 Finland Korsholm – föreläsning
- 15/3 Hillared Cramers blommor – föreläsning.
- 19/3 Göteborg Redbergsteatern – föreläsning.
- 27/3 – 30/3 Stockholm Nordiska trädgårdar Besök oss i vår monter A21:34 och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss. Använd koden Farbrorgron25 så får du 25% på vuxen entrebiljett när du köper den online.
- 2/4 Borås Stadsbiblioteket- föreläsning.
- 5/4 Sundsvall – odlingsdag
- 3/5 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 25/5 Järvsö
- 28/6 Jönköping – föreläsning
- 10/4 Nyköping -föreläsning.
Tryck på den markerade texten på respektive arrangemang så finner du mer info.
Saknar du oss i din närmaste stad? Ta kontakt med ditt studieförbund, trädgårdsförening eller bibliotek så kanske vi dyker upp i närheten av dig under 2025 eller 2


Johannes Wätterbäck & Theres Lundén
Våra senaste inlägg
- Nu blommar vallmon – och vallmoteatern är igångNu blommar vallmon – och med det drar vår årliga ”vallmoteater” igång. Nya blommor gör entré varje dag, medan tidigare favoriter lämnar efter sig sina dekorativa fröställningar. Att njuta av vallmo som snittblommor… Läs mer: Nu blommar vallmon – och vallmoteatern är igång
- Så tar du sommarsticklingar av vindruvaVindruva kan förökas med sticklingar vid två tillfällen – vintertid från de vedartade grenarna, och sommartid från färska årsskott. Sommaren är en utmärkt tid att ta sticklingar, särskilt när plantorna breder ut sig… Läs mer: Så tar du sommarsticklingar av vindruva
- Sätta potatis efter potatis – två skördar på samma plats!Visst kan man sätta potatis efter potatis. Så snart man har skördat ett parti knölar, på friland, i pallkrage eller i hink, kan man sätta en ny omgång med knölar på samma plats.… Läs mer: Sätta potatis efter potatis – två skördar på samma plats!
- Bekämpa och förebygg skadedjur med MyrNixSedan flera år tillbaka bekämpar och förebygger vi angrepp av skadedjur med hjälp av MyrNIX. MyrNIX är ett pulveriserat kiselgur, en bergart bestående av kiseldioxid. Produkten är helt giftfri och kan användas både… Läs mer: Bekämpa och förebygg skadedjur med MyrNix
- Hjälp – broccolin blommar!Det kan kännas som en stor besvikelse om man upptäcker att broccolin blommar. Här berättar vi om hur du kan undvika blomning och vad du ska göra om blomningen redan är ett faktum.… Läs mer: Hjälp – broccolin blommar!
- Falafel med broccoli, persilja och korianderVi brukar göra supergod falafel på vår egenodlade broccoli som hela familjen äter med glädje. I år testar vi detta recept på ett nytt sätt. I stället för att fritera de underbara skapelserna… Läs mer: Falafel med broccoli, persilja och koriander
- Växer purjolöken dåligt? Misströsta inte!Vi har odlat purjolök i flera år – och vi vet hur det känns när plantorna ser ut som tanig gräslök mitt i sommaren. Men det finns en anledning till varför det är… Läs mer: Växer purjolöken dåligt? Misströsta inte!
- Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!Nu när rabarbern är som allra finast är det ett perfekt tillfälle att skörda och frysa in rabarber. Att ha färdigskuren rabarber i frysen är guld värt när suget efter en rabarberpaj, rabarberlemonad… Läs mer: Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
6 svar till ”Att odla kallt – vinterså”
Kul! Jag är i Spanien hela vintern och kommer inte hinna förså något. Men var hemma två dagar i helgen och då sådde jag tre påsar spenat i en av mina odlingslådor. Blir första gången jag testar att kallså. Spännande!
Vad spännande att höra, det måste du berätta mer om hur det går. 🙂
Vad spännande att odla kallt, vi har ingen snö i Västerås där jag bor. Hur odlar man kallt då?
Då vattnar man, snön är ingget villkor. Sök odla kallt här på sidan så hittar du mycket info 🙂
Men – måste man ha ett växthus för att vinter så ?
UllaAbsolut inte, sök vinterså utan växthus här på sidan och läs mer.
Lämna ett svar