Din varukorg är för närvarande tom!
Att odla i kokosfiber – erbjudande!


Under mina odlingsår har jag testat olika slags material att odla i. Kokosfiber, som också går under namnet Coir är ett intressant material både för frösådder, omplanteringar och slutplanteringar.
Kokosfiber salufars mer eller mindre alltid som torrvara och behöver blötas upp innan användning, vilket går snabbt. Själva kokosfibern som hos Sneckenström både finns i grov och fin struktur (blocket på bilden ovanför är grov ) innehåller ingen näring och passar bra som den är till både som såjord för frösådd, att rota sticklingar i och som planteringsjord.
Ska man använda kokosfiber som planteringsjord kan man använda både den fina och grova fibern men du behöver även tillsätta fler komponenter , tex mineraler och gödsel för att få till en fullgod odlingsjord ( vilket man också behöver göra i en torvbaserad planteringsjord men som många faktiskt missar). Att tillsätta mineraler och gödsel gäller både vid framställning av omplanterings och slutplanteringsjord. Ska man använda kokosfiber till frösådder eller till sticklingar behöver man dock inga tillsatser. Man blöter då bara upp den och använder den som den är.
Det här inlägget är ett samarbete med Sneckenström. Fokus ligger på kokosfiber och några kringprodukter. Mellan den 25 /4 – 9 /5 får ni 10 % rabatt på alla kokosprodukter samt Grottmans gödsel om ni använder koden Farbror Grön i samband med din beställning. Glöm inte mellanslaget mellan Farbror och Grön. Det finns en mängd olika kokosprodukter på Sneckenström att botanisera bland.
Sneckenströms kokosfiber kommer från Sri Lanka, är tvättad och är en restprodukt från kokosplantager.

Planteringsjord på kokos
Kokosbaserade planteringsjordar är riktigt trevliga att använda vid krukodling. De passar ypperligt för tomat, chili, aubergin, paprika och olika slags gurkväxter. Det man behöver förutom kokosen, som först behöver blötläggas, är mineraler tex ”Nytta basalt” eller ”Tång multimineral”, något slags gödsel ”Grottmans Bat Guano”, och gärna en skvätt pimpsten. Du kan också använda stenmjöl och andra slags gödsel och blanda kokosen med torvbaserad planteringsjord. Det viktigaste är att du tillför mineraler och något slags gödsel.
En del av Sneckenströms kokosprodukter innehåller endomychorriza, vilket i korta ordalag är en svamp som arbetar med växternas rötter så att växten kan växa bättre genom att den hjälper växten att ta upp näring. Dessa produkter brukar vara märkta Rhiza. Vill du veta mer om Mykorrhiza, det är otroligt spännande, rekommenderar jag att ni klickar in på ”Gröna rader” och läser mer.
Mixplanteringsjord
Man kan även blanda ner kokosfiber i vanlig torvbaserad planteringsjord, tex ta hälften planteringsjord och hälften kokosfiber. Det blir en väldigt trevlig jord att odla i. En sådan ”blandplanteringsjord” får en luftig struktur och blir rejäl utan att bli kompakt. Man skulle kunna säga att kokosfiber för en torvbaserd planteringsjord är vad organiskt material är för ett friland eller en pallkragejord. Den skapar en härlig luckerhet.

Små odlingar = mindre block
Har du ett mindre antal krukor tex en inomhusodling eller bara några krukor på en balkong? Då passar de mindre kokosblocken ypperligt för ändamålet. Det var dessa block jag började experimentera med i mina inomhusodlingar av tomater och gurkor. Då experimenterade jag med olika slags mixjordar med gott resultat. Kika gärna in på ”Gurka så odlar vi den inomhus” och ”Odla tomater inomhus”. På bilden med de rektangulära lite mindre kokosblocken syns också krukor i kokos.

Stora odlingar = stora block
De stora blocken av kokos, både fin och grov, ger efter att de blöts upp nästan lika mycket jord som två 40 liters planteringsjordsäckar, 70 liter! Man lägger det stora blocket, som väger ca 5 kg, i tex en skottkärra eller stor blaja och häller på 18 liter vatten.
Odlingens kretslopp
När odlingssäsongen är över skänker kokosfibrerna struktur, kvarlämnade mineraler och gödsel till tex komposten eller som jordförbättring i pallkragar eller på friland. Allt går runt i en odling. Jord omvandlas, förbrukas inte.
Produkterna i detta inlägg finns att köpa på Sneckenstrom.se. Fram till 9 /5 2020 erbjuder Sneckenstrom 10 % rabatt på alla kokosprodukter samt Grottmans gödsel om ni använder koden Farbror Grön i samband med beställningen. Glöm inte mellanslaget mellan Farbror och Grön.
Våra senaste inlägg
- Så förökar potatisgroddar från dina potatisarVill du få dubbelt så mycket potatis att skörda utan att behöva köpa mer utsäde? Eller äta upp kakan och samtidigt behålla den, alltså dina fasta fina knölar som skjuter groddar men ändå… Läs mer: Så förökar potatisgroddar från dina potatisar
- Vi sår alla ettåriga blommor kallt!Vi sår alla ettåriga blommor kallt och slipper springa ut och in för att avhärda våra växter innan utplantering. Det var ett vanligt och smått omständigt scenario när vi sådde dem inomhus. I… Läs mer: Vi sår alla ettåriga blommor kallt!
- Vi odlar sockerrörVi odlar sockerrör : Jag behöver spännande grödor som driver mig framåt. När jag fick tag på frön till sockerrör gnistrade det till i mitt odlarhjärta. Tänk att göra eget socker! Undrar hur… Läs mer: Vi odlar sockerrör
- Gängliga tomatplantor – Halshugg demDärför halshugger jag mina tomatplantor: Om och när jag förodlar och inomhusodlar tomater och när de blir höga och gängliga, klipper eller kapar jag plantorna. Jag kallar det för att jag halshugger tomatplantorna men… Läs mer: Gängliga tomatplantor – Halshugg dem
- Eterneller – evighetsblommorEterneller är fantastiska blommor. De skapar färgklickar i odlingen och kan dessutom sparas och tokas utan att de tappar sin färg eller form. För många pollinatlörer är de viktiga och inte sällan besöks… Läs mer: Eterneller – evighetsblommor
- Farbror Grön i Borås 2 aprilVarmt välkommen till invigningen av Sjuhärads fröbibliotek! Här kan du låna fröer, få inspiration och kunskap om odling och dela odlingsglädjen med andra.Under invigningen kan du ta del av:*Praktiska odlingstips från Farbror grön:… Läs mer: Farbror Grön i Borås 2 april
- Välkommen till oss på Nordiska trädgårdar A 21:34På Nordiska trädgårdar den 27 – 30 mars finns vi i montern A 21:34, mittemot Gjordnära. Välkomna att titta förbi och säga hej och sitta ner och kika i våra böcker bla den… Läs mer: Välkommen till oss på Nordiska trädgårdar A 21:34
- Samplantera broccoli, sallat, shungiku, trumpetblomma och jätteeternellAtt samplantera är roligt och framför allt vackert. Genom att kombinera olika växter på en och samma yta kan det bli otroligt effektfullt och man får mycket att äta. Bästa kombinationen tycker vi,… Läs mer: Samplantera broccoli, sallat, shungiku, trumpetblomma och jätteeternell
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar