En av de vanligaste frågorna jag får gällande jord är ifall vi byter ut jorden i pallkragar och krukor varje säsong. Här kommer mitt svar.
Jord blir väl aldrig förbrukad tänker jag? Vare sig det är en planteringsjord från en av fjolårets tomatkrukor eller jorden i en pallkrage. Om vi inte behåller jorden och förbättrar den, matar den med biologiskt material eller biokol ( gäller lite större behållare) hamnar den oftast, och detta gäller jorden från alla våra krukor, i pallkragarna, i våra perennrabatten eller i våra komposter. Inte sällan finns det lite näring kvar i denna jord som kommer till gagn till framtida odlingar men mest känns det ju bra att man även år två kan se den som ett givande tillskott. Förutom att fylla på pallkragarna med denna jord är den underbar att mylla ner mellan de perenna plantorna i våra rabatter, det ser ju så snyggt ut och denna jord hjälper till att hålla fukten kvar i backen.
Odla på tak
På Takfarmen odlar vi bland annat i krukor, earthboxar och pallkragar. Pallkragarna står på pallar och har likt de andra behållarna vi odlar i såldes ingen kontakt med odlingsbar mark och innehålller inte många mikroorganismer. Jorden vi komponerat till dessa är en jord som är hållbar över en längre tid ( vi odlar i denna jord för sjätte året i rad) mycket tack vare biokol och barkmull som ger varaktig struktur och luckerhet. Vi blandar även i koskit på säck ( som ofta är blandad med torv) samt planteringsjord på säck, som också består av torv. Torven är inte speciellt varaktig vilket gör att jorden i dessa pallkragar sjunker ihop varje år. På Takfarmen har vi inga komposter ( pga av vikt och fuktrestriktioner ) så allt vi använder där behöver återanvändas direkt där vi odlar eller transporteras iväg till andra odlingars rabatter, odlingsbäddar eller komposter. En hel del av earthboxarnas och krukornas jord återanvänder vi direkt i våra pallkragar.
Odlar man i krukor kan man välja tre platser för den gamla jorden. Den kan hamna i ens egna ( ja även andras) odlingar, i komposten eller på återbruket. På Takfarmen fyller vi på våra pallkragar med jord med ett par krukor gammal tomat- eller chilijord, så att pallkragarna har gott om massa, volym.
Det är bara att hiva ut krukorna och bearbeta jorden med händerna och röra ner den i den befintliga jorden. Det här är ett välkommet tillskott av jord då krukjorden mer eller mindre är ogräsfri och inte sällan innehåller lite gödsel som bonus.
Jord blir väl aldrig dålig?
Jord blir inte dålig om det inte finns gift i den? All jord jag har odlat i under mina år kan bli en bra jord med lite organiskt material, biokol, näring och tankearbete. Jag har byggt jordar av det som finns i skogsträdgården, köpt jord på lastbil och komponerat jord från säckar. Jag har odlat i köpt planteringsjord i krukor och byggt min egen. Jag har fått alla dessa jordar att fungera och de olika jordarna har givit fantastiskt mycket grönsaker och fägring i form av blommande blommor. Vad är hemligheten? Ja det är att se till att jorden blir lucker och lättarbetad, att den kan behålla fukt och näring och framförallt att tillsätta näring i någon form varje år.
- Jag ser till att gödsla jorden, att tillföra näring varje år!
- Jag ser till att vattna jorden där växterna växer och jag vattnar mycket. 20 -30 lite per kvadratmeter i pallkrage och på friland.
- Jag ser ill att jorden är lucker, att den int blir för kompakt. Tillsätter biokol, barkmull, kompost , gräsklipp, ensilage, hösilage mm
Jordrecept till dubbelpallkrage 400 liter
baserat på material från säckar
Planteringsjord 2 – 3 st 50 l
Biokol 3 st 40 l ( varav 20 liter i varje säck är komposterat hönsgödsel)
Barkmull 1 -2 st 50 L säckar
Kogödsel 1 st 50 l
2- 3 rejäla nävar pelleterat hönsgödsel
2- 3 rejäla nävar pelleterat grönsaksgödsel
2 – 3 rejäla nävar ekologisk Algomin eller stenmjöl
Du behöver inte följa detta recept till punkt och pricka, ja förutom gällande gödsel ( överdosera gärna om du vågar). Du tar det du har men ha i bakhuvudet att biokol och barkmull verkligen skapar en hållbarare jord som blir lucker och porös om du använder planteringsjord som bas. Har du sand eller lera kan du ta det istället. Men att bara odla i planteringsjord (går så klart också) blir inte riktigt lika bra och inte över en längre tid.
Vill du läsa mer om våra olika jordar? Kika in på vårt inlägg ”Vi skapar en hållbar jord från säck”
Johannes Wätterbäck
Lämna ett svar