Din varukorg är för närvarande tom!
Ät upp mormors funkia!

Visste du att man kan äta funkia? Smak och konsistens påminner om sparris och det är nu under våren det är dags att skörda. Så ta med en sax eller sekatör ut i rabatten och knyck några skott!
I många trädgårdar kan man hitta funkior eller hosta som de också kallas. Funkia är en perenn växt och kan leva i många år på samma plats och är oftast planterade i rabatter med andra perenner. Om du har tagit över en trädgård som är full av perennrabatter har du säkert en funkia någonstans. Den förstas funkian som kom till Sevrie var daggfunkian och impoterades någon gång under 1800-talet.


Funkia en överlevare
De flesta som har någon funkia i sin rabatt har den där på grund av dess fantastiska bladverk. Funkia har en förmåga att hålla sig väldigt fin i formen, det vill säga rund och fin. I vår skogsträdgård som anlades i början på 1960-talet av Johannes mamma Solveig finns flera daggfunkior som vuxit sig otroligt stora. Överlag är det inte särskilt många växter som klarar sig genom alla år sedan 60-talet, men funkiorna har stått pall för det mesta. Under hela 80-talet var det ingen som tog hand om trädgården, inget vattnade och inget näringstillskott, och ändå klarade sig funkiorna. Några andra växter som ännu finns kvar är jättevallmo, bergenia, rosor, pion, aklejor och dagliljor. Under se senaste 20 åren har det kommer flera funkior till skogsträdgården. Vi har grävt upp sticklingar hos odlarvänner som har haft funkior med andra typer av bladverk.
Läs mer om skogsträdgården och hur det började: Mitt trädgårdsliv – den genetiska förklaringen och olyckan, Mitt trädgårdsliv del 2 – stadsliv byts mot skogsliv, Mitt trädgårdsliv del 3 – odlandet startar
För några år sedan fick vi läsa i tidningen Natur & Trädgård om att funkian är god att äta. Det ville vi så klart testa. Samma artikel som vi läste då finns nu på Gröna rader. Där kan man läsa en hel del matnyttygt om funkia som delikatess och hur man kan tillaga den och vilka sorter som anses vara godast. Eftersom vi inte vet vilka sorter vi har tog vi oss ett smakprov från vår största funkia, den som Solveig en gång planterade. Fantastiskt god!






Skörda funkia
Det är när bladen om våren, hos oss i mitten av maj, står rakt upp och ännu inte vecklat ut sig det lämpar sig bäst att skörda dem. Man skär, bryter eller klippet av varje bladstrut strax ovanför jordytan. Trots att det stod i artikeln att man kan klippa av rubbet har vi aldrig vågat för det. Vi har i stället tagit de blad som befunnit sig i utkanten av plantan. Men i år kanske vi vågar prova! Det står att plantan kommer skicka upp nya blad ganska snart efter skörd och det stämmer nog. Vi har, vid närmare eftertanke, nog inte kunnat se att våra plantor varken glesnat eller dött där vi skördat.
Skördade bladskott kan, om de inte tillreds direkt, förvaras i ett glas med vatten som ställs i kylskåpet. Om det ställs ljust och i rumstemperatur vecklar bladen ut sig. Man kan också lägga bladskotten i en plastplåse, med lite vatten i, och förvara i kylskåpet under några dagar. Bladen kan också skördas som utslagna och flera av våra följare på nätet har berättat att de skördat utslagna blad och använt som salladssubstitut. Något vi kommer att testa att göra framöver.

Äta skotten
När vi skördar funkia vill vi äta bladskotten som en liten sidorätt. Vi fräser hels skotten i lite olja och kryddar med salt. Mer än så behövs liksom inte. De är som att att fräsa lite sparris, helt enkelt goda som de är. Men vill man, så kan man riva över lite parmesan eller någon annan god ost över dem,skvätta lite citron, strössla med torrostade frön eller nötter och få rätten lite extra lyxig.



Ätliga blommor
Hela funkia-plantan är ätbar, det vill säga blad, stjälk och blomma. Vid första skörden är det ju blad och stjälk som skördas. Någon gång under sommaren blommar funkian och då kan man äta blommorna. Man kan plocka av blommor och äta direkt, som ett trädgårdssnacks. Eller så kan man dekorera med ätbara blommorna. På bilden ovan serveras sushi tillsammans med funkia. I Japan växer funkia vilt och man använder växten flitigt under säsong.
Våra senaste inlägg
- Dags för blomsterlökar men gör inte samma misstag som viNu är det dags att fundera på vilka blomsterlökar som ska pryda våren och sommaren 2026. Sorter, form, färg och inte minst om man får ha dem ifred är aspekter väl värda att… Läs mer: Dags för blomsterlökar men gör inte samma misstag som vi
- Odla steg för steg – vintersallatNu är det dags att så vintersallat – den lilla, tåliga sallaten som klarar kylan och ger fräscha gröna blad hela vintern. Med sin milda, nötiga smak och rosiga ton är den en… Läs mer: Odla steg för steg – vintersallat
- Vi plockar tomaterna grönaUnder sommar och höst pratas det mycket om tomater i odlarforum. En vanlig fråga som dyker upp, när vi visar våra skördar, är varför vi ofta plockar tomaterna gröna. Myten om solmogna tomater… Läs mer: Vi plockar tomaterna gröna
- Göra eget paprikapulver enkelt och supergottHar du fått stor skörd av paprika? Då är det perfekt läge att prova att göra eget paprikapulver! Här får du tips om torkning och förvaring så att du kan njuta av smaken… Läs mer: Göra eget paprikapulver enkelt och supergott
- Två föreläsningar i helgen – Enköping och VästeråsTill helgen gör jag två föreläsningar i Västmanland. Lördagen den 6/9 dyker jag upp i Enköping kl 12:30 i Drömparken under evenemanget Trädgårdsdagen i Enköping. Söndagen den 7/9 kl 11 finner ni mig… Läs mer: Två föreläsningar i helgen – Enköping och Västerås
- Majs – skörda, lagra och lagaNu i augusti börjar vi skörda vår majs. Det är alltid så spännande att se hur det har gått. Här delar vi med oss av våra bästa tips för skörd, lagring och mattips.… Läs mer: Majs – skörda, lagra och laga
- Så bekämpar vi larver som äter på våra grönsaker!Vi odlar kål utan nät varje år, och det fungerar alldeles utmärkt. Vi klämmer larver och äggsamlingar, men när angreppen blir för stora använder vi bakteriepreparatet Larvskydd. Det har räddat våra odlingar många… Läs mer: Så bekämpar vi larver som äter på våra grönsaker!
- Pak choi – skörda, lagra och lagaPak choi är en asiatisk snabbväxande bladgrönsak som kan användas både rå och tillagad. Här får du våra bästa tips för att skörda, lagra och laga denna mångsidiga bladgrönsak. Vi odlar allra helst… Läs mer: Pak choi – skörda, lagra och laga
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar