Din varukorg är för närvarande tom!
Årets sista tomater
Vilken fantastisk lyx det är att till och med efter jul ha ett stort fat med egenodlade tomater på bokhyllan i vardagsrummet. Det är främst tre sorter som hållit sig färska länge.
Det är förbi vår bokhylla vårt vanliga skördestråk går under höst och vinter när vi är ute efter vårt egenodlade röda guld. Först rundar vi frys och kylskåp sedan tar vi oss förbi skänken och glider ut i vardagsrummet. Där till vänster efter stringhyllan och tvn kan vi plocka våra tomater från våra tomatfat. I år har vi haft riktigt många tomater så här sent på året och även fast de är lite fadda i färgen smakar de riktigt gott. De har både syra och sötma.
I morse skördade jag tomater till barnens ostsmörgåsar, till lunch var det till tacowrapsen, till middagen finhackade jag ner en Rio i guacamolen. Kanske smyger jag förbi dem igen under kvällen för att skiva upp en Principe Borghese till en smörgås med blå Castello. Tomat och mögelost blir till något särdeles fantastiskt ihop, lika gott till en brie, castello eller en camembert. Syran och sötman i tomaten skjutsar liksom på den ädla ostsmaken och det uppstår glädje i munnen. Testa själv med en ordinär briebit på tex en finncrisp. Finner du det där lilla extra kan du gå loss med de tyngre ostsmakerna och försvinna dig bort i njutning.


Förra året kunde jag inte riktigt slänga alla tomater som blev dåliga och det var egentligen bara för att de var så inåt helsicke vackra. Jag hade inte för avsikt att äta dem utan bara ha dem att titta på. Jag plockade ut de mest udda och förvridna tomaterna och de fick bo på ett eget fat ytterligare en månad tills jag slutligen begravde dem i en bokashihink med lite strö ovanpå.
Det är på takodlingen vi i huvudsak odlar alla våra tomater och det är i dessa earthboxar de växer. Två plantor i vardera earthbox med 500 g ekologiskt gödsel och 60 liter planteringsjord ger under en bra sommar mellan 5- 20 kg tomater per låda och vi odlar i ca 12 lådor. Vi skördar mellan 200 – 300 kg tomater.
I princip alla tomatplantor vi planterar ut i dessa lådor är nya sticklingar eller halshuggna tomatplantor som är ungefär 20 cm höga vid utplanteringsdagen. Vi planterar dessa plantor veckan innan midsommar och en normal sommar ( inte som 2012 och 2017) kan vi börja skörda tomater i mitten av augusti och plocka av de sista tomaterna i november. 2017 var väldigt kall vilket gjorde att skörden fördröjdes i ca 1 månad.
Jag föredrar att odla tomater utomhus i behållare på skyddade och varma platser. Då blir de inte så gängliga och spensliga som om de hade växer i växthuset. Christopher och jag som odlar där uppe har olika tillvägagångssätt när det gäller tjuvning av tomater. Han gillar tidiga tomater och jag vill kunna skörda under hela hösten och lagra dem ända fram till jul. På de plantor Christopher tjuvar mognar tomaterna mellan 2 – 3 veckor tidigare än på mina otjuvade. Det innebär att man kan stretcha ut skörden i båda riktningarna genom att medvetet tjuva och inte tjuva.
Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!Nu när rabarbern är som allra finast är det ett perfekt tillfälle att skörda och frysa in rabarber. Att ha färdigskuren rabarber i frysen är guld värt när suget efter en rabarberpaj, rabarberlemonad… Läs mer: Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!
- 32 grönsaker att sommarsåUnder sommaren passar vi på att sommarså många nya växter – sådana som vi hoppas kunna skörda under hösten och vintern. Ofta får dessa växter växa på platser där vi nyligen har skördat… Läs mer: 32 grönsaker att sommarså
- Jordgubbs- och rabarbersylt med vaniljTänk dig sommarens allra bästa smaker samlade i en burk – söta jordgubbar, syrlig rabarber och en touch av vanilj. Det här är sylten som doftar solvarma dagar och som smakar ljuvligt till… Läs mer: Jordgubbs- och rabarbersylt med vanilj
- Försommarens sista föreläsning – JönköpingFörsommarens sista föreläsning med mig Johannes / Farbror Grön sker i Jönköping på Rosenlundsherrgård. Föreläsningen är gratis. 13.30 – 14.15 Farbror Grön, föredrag om odling. (Johannes Wätterbäck har sysslat med odling i över… Läs mer: Försommarens sista föreläsning – Jönköping
- Så skapar du ett jordgubbsland fullt av bärVem vill inte ha ett jordgubbsland som dignar av solmogna bär? Här berättar vi hur du kan göra drömmen verklig. När jag (Theres) var liten hade vi ett jordgubbsland som gav bär varje… Läs mer: Så skapar du ett jordgubbsland fullt av bär
- Dags för pizza, men vilken pizzamänniska är du?Varje dag är en pizzadag — även om det i Sverige finns två riktigt stora pizzahögtider: nyårsdagen och midsommardagen. Då flockas vi till våra lokala pizzerior, trötta, lätt bakfulla och med ett tydligt… Läs mer: Dags för pizza, men vilken pizzamänniska är du?
- Få mer skörd från butikens kryddväxter – så här gör duVisste du att du med enkla medel kan få kryddväxter från matbutiken att ge en extra skörd – ibland till och med fler än så? Vi gör nästan alltid så här med köpta… Läs mer: Få mer skörd från butikens kryddväxter – så här gör du
- Så får du stora gräslöksplantorHar du en lite tanig gräslöksplanta som du vill ska växa till sig? Här berättar vi hur vi gör för att få riktigt stora gräslöksplantor. Gräslök är en perenn växt, vilket betyder att… Läs mer: Så får du stora gräslöksplantor
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar