Din varukorg är för närvarande tom!
Välkomna till Farbror Gröns nya sida

”Johannes, du borde verkligen skriva en bok””Du håller ju på med så mycket intressanta grejer”, sa Magdalena. Snart påbörjar vi på allvar vår andra bok och idag lanserar vi en vidareutveckling av vår blogg. Välkomna!
När Johannes fyllde 40, november 2011, hade vi en fest hemma hos oss och vi själva hade lagat allt som fanns på buffén. Temat var vegetariskt, mustigt, kryddigt och indiskt. Alla mumsade och umgicks och kvällen blev verkligen något att minnas. En av presenterna var en elektrisk hushållskvarn till framtida spannmålsmalning, en annan present var ett startkit till Bokashi-kompostering. Tanken på att skriva en egen bok kändes mycket lockande, trots att vi absolut inte kunde se någon klar bokidé framför oss. Det var också det som Magdalenas förläggare sa till oss. Vi fick helt enkelt suga på karamellen ett tag till för att kunna utkristallisera vad vi ville berätta om.
I samma veva som födelsedagsfirandet hölls, hade vi påbörjat ett samarbete med vårt hyresbolag där vi skulle få starta en stadsodling runt husknuten. Vi hade också börjat samla på matbilder från vår matlagning, på kul. Som julklapp ordnades en sk fotobok, med våra egna recept och matbilder.
Vi startar en blogg
Att starta en blogg och visa upp vår mat och alla odlingsprojekt låg ganska nära tillhands. Vi tyckte båda två att det skulle bli roligt att kunna dela med oss av det vi höll på med. I februari 2012 postade vi vårt första inlägg: Örtsalt.
Till en början blev det mestadels recept, men i och med att stadsodlingen utformades och anlades, blev bloggen en plats att samla allt.
Några layout- förändringar och omstruktureringar har skett under tidens gång, men det mesta ser ut som vid starten. Nu vill vi ta ett ordentligt steg fram och har därför designat en ny sida för Farbror Gröns odlingsäventyr och matlagningskonst.
Farbror Gröns nya sida
Vår nya sida har kopior av näst intill alla inlägg som skrivits på den gamla sidan. Recept, filmer och poddavsnitt är lättare att hitta. Dessutom har vi kategoriserat varje inlägg så att man lättare hittar inlägg om särskilda växter i menyn.
Vi hoppas att du ska gilla vårt nya utseende och plats. Den gamla bloggen kommer att finnas kvar, men inga nya inlägg kommer att publiceras där. Vårt receptgalleri kommer också att finnas kvar, men vi hoppas att ni i framtiden hellre kommer att besöka galleriet på den nya sidan och det är där de nya recepten kommer att läggas in.
Känn dig välkommen att bläddra bland alla odlingsinlägg och recept här på Farbror Gröns nya sida. De är skrivna för just dig och alla andra som vill följa oss.
Hälsningar
Theres Lundén & Johannes Wätterbäck
Vi skulle bli oerhört glada om du ville bli prenumerantrat på vår sida. Det kostar ingenting, utan innebär bara att du följer oss och får en avisering så fort ett nytt inlägg publiceras. Längst ner eller på högerspalten på sidan finns ett fält där du skriver i din mailadress.
__________________________________
Vårens andra odlingskurs
Den 10 – 11 maj, Kristi Himmelsfärd, finns möjlighet för dig som är odlingsintresserad att komma till Hedenlunda Slott mitt i hjärtat av Södermanland och inspireras Johannes Wätterbäck och Theres Lundén (Farbror Grön). I priset ingår fika, två luncher, en tre rätters middag, frukost, övernattning i enkel- eller dubbelrum, inträde till SPA och odlingskurs.
Våra senaste inlägg
- Dags för blomsterlökar men gör inte samma misstag som viNu är det dags att fundera på vilka blomsterlökar som ska pryda våren och sommaren 2026. Sorter, form, färg och inte minst om man får ha dem ifred är aspekter väl värda att… Läs mer: Dags för blomsterlökar men gör inte samma misstag som vi
- Odla steg för steg – vintersallatNu är det dags att så vintersallat – den lilla, tåliga sallaten som klarar kylan och ger fräscha gröna blad hela vintern. Med sin milda, nötiga smak och rosiga ton är den en… Läs mer: Odla steg för steg – vintersallat
- Vi plockar tomaterna grönaUnder sommar och höst pratas det mycket om tomater i odlarforum. En vanlig fråga som dyker upp, när vi visar våra skördar, är varför vi ofta plockar tomaterna gröna. Myten om solmogna tomater… Läs mer: Vi plockar tomaterna gröna
- Göra eget paprikapulver enkelt och supergottHar du fått stor skörd av paprika? Då är det perfekt läge att prova att göra eget paprikapulver! Här får du tips om torkning och förvaring så att du kan njuta av smaken… Läs mer: Göra eget paprikapulver enkelt och supergott
- Två föreläsningar i helgen – Enköping och VästeråsTill helgen gör jag två föreläsningar i Västmanland. Lördagen den 6/9 dyker jag upp i Enköping kl 12:30 i Drömparken under evenemanget Trädgårdsdagen i Enköping. Söndagen den 7/9 kl 11 finner ni mig… Läs mer: Två föreläsningar i helgen – Enköping och Västerås
- Majs – skörda, lagra och lagaNu i augusti börjar vi skörda vår majs. Det är alltid så spännande att se hur det har gått. Här delar vi med oss av våra bästa tips för skörd, lagring och mattips.… Läs mer: Majs – skörda, lagra och laga
- Så bekämpar vi larver som äter på våra grönsaker!Vi odlar kål utan nät varje år, och det fungerar alldeles utmärkt. Vi klämmer larver och äggsamlingar, men när angreppen blir för stora använder vi bakteriepreparatet Larvskydd. Det har räddat våra odlingar många… Läs mer: Så bekämpar vi larver som äter på våra grönsaker!
- Pak choi – skörda, lagra och lagaPak choi är en asiatisk snabbväxande bladgrönsak som kan användas både rå och tillagad. Här får du våra bästa tips för att skörda, lagra och laga denna mångsidiga bladgrönsak. Vi odlar allra helst… Läs mer: Pak choi – skörda, lagra och laga
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
8 svar till ”Välkomna till Farbror Gröns nya sida”
Vill gärna få flera smarriga recept och bra tips!😁
Lyssnade på dej i Eckerö med Ålands fuchsiaförening o blev inspirerad.
Ser fram emot att få tips och recept 😀
Vad roligt, jag vill hänga med!☃️
Jag är intresserad!
Tack!
Kul! Och intressant!
Intresserad
Lämna ett svar