Grödor att skörda i rätt tid och sedan kylförvara

Nu är den största skördetiden här. Vissa grödor behöver skördas så fort de nått sin skördestorlek, för att inte bli övermogna, medan andra mår bättre av att stå kvar i landet eller på plantan en stund till. Låter det snurrigt? Här berättar vi mer.

Vi som odlat i flera decennier har varit med om många skördar genom åren. Vi har lärt oss massor kring själva skördandet, men också hur man får grönsakerna att hålla sig fina och färska så länge som möjligt efter att de väl är skördade.

Grödor vi skördar i tid och sen kylförvarar

Broccoli är en gröda man behöver ha lite koll på. När buketterna börjar synas har man inte all tid i världen på sig. Väntar man för länge slår de ut i blom, och det är kanske inte det man är ute efter. Vi brukar skörda när buketterna ser ut som på bilden, kompakta och ännu inte utslagna. Efter skörd lägger vi dem i en plastpåse med en matsked vatten i, och sen får de ligga i kylskåpet. Då håller de sig fina i minst en vecka. Att skörda i tid bromsar blomningen. Vi har provat att ställa buketter i vattenglas i rumstemperatur, men då verkar de triggas till blomning.

Blomkål fungerar på ungefär samma sätt som broccoli. Väntar man för länge spricker blomkålshuvudet upp och går mot blomning. Även här är det bäst att skörda och lägga i kylskåp.

Gurkor växer fort. Missar man rätt ögonblick blir de stora, gula och fulla av frön. För att få riktigt goda gurkor till salladen eller mackan skördar vi dem medan de fortfarande är gröna (ibland ljusgröna, beroende på sort) och smala. De som blir tjocka får ofta ett ganska tjockt skal och hårda frön. Ser våra gurkor ut så brukar vi ändå äta dem men då skalar vi dem och kärnar ur, och använder resten som vanligt. Däremot undviker vi de gula som är övermogna. Skördade gurkor blir lätt mjuka om de får ligga framme i rumstemperatur, så vi brukar lägga dem i plastpåse och förvara svalt, gärna i kylen. Gurkor är känsliga för mognadsgasen eten, så vi försöker hålla dem borta från mogna frukter och grönsaker. Plastpåsen hjälper till att behålla både färg och spänst.

Lästips: Skörda gurka – om partenokarpa sorter, skördetid och beska gurkor

___________________________________

… fortsättningen på denna artikel kan läsas av dig som är Premium-läsare.

 

Vi som skriver artiklarna på farbrorgron.se heter Johannes Wätterbäck & Theres Lundén. Allt vi skriver om är baserat på våra egna upplevelser, erfarenheter, experiment och kunskaper. Det tar tid att skriva en artikel. Vi hoppas därför att du som besöker vår sida gärna vill stötta vårt arbete genom att betala för en Premium-prenumeration och därmed få tillgång till allt vårt material. Det finns flera alternativ att välja mellan.

Läs mer under knappen nedan.

Logga inMer om prenumerationer

Hälsningar Johannes & Theres

 


Våra senaste inlägg

Våra kommande evenemang 2025

Januari

Februari

Mars

  • 4 Årjäng – föreläsning
  • 8 Finland Korsholm – föreläsning
  • 15 Hillared
  • 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
  • 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.

April

  • 2 Borås

Maj

  • 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
  • 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
  • 28/6 Jönköping – föreläsning

Juni

  • 28/6 Jönköping – föreläsning

Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.

Hoppas vi ses!


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *