Din varukorg är för närvarande tom!
Guldvatten – gåvan som aldrig slutar att ge
Det är väldigt många som använder kiss, eller guldvatten som många av oss kallar det, i sina odlingar. För varje år blir vi bara fler och fler. Kiss är den bärbara gåvan vi alla har tillgång till och att tillföra detta flytande guld gör verkligen skillnad!
Det var en av mina tidiga odlingsinspiratörer, Uta, som avslöjade hemligheten bakom hennes 1,5 meter höga rabarbarberplantor. ”Jag tömmer min potta där tillsammans med lite vatten”, berättade hon. Jäklarns vad bra, tänkte jag och började genast praktisera detta på de små taniga rabarberplantorna vid min mormors stuga som ligger invid min familjs stuga. Det gav resultat och redan första året såg jag en markant skillnad. Det blev verkligen mer rabarber och av flera olika anledningar! Men det är först andra året efter guldvattnande som man verkligen ser en stor skillnad, så ge inte upp fortsätt vattna.
Det är när man blandar kiss med vatten man kallar det för guldvatten. Ofta en del kiss och 9 delar vatten men man kan göra svagare eller starkare lösningar.


Lura till sig all skörd
Inte nog med att jag lyckades få igång mormors gamla plantor och en större skörd, mina systrar slutade dessutom att skörda från dessa plantor när de fick reda på vad jag sysslade med. Jag fick alltså inte bara minst dubbelt så mycket rabarber tack vare mitt kiss utan även mina två systrars ransoner. Snacka om maxad skörd, lyckan var total!



Läs mer om rabarber här: Rabarberfrossa – 6 läckra rabarberrecept, Ska man ta bort rabarberblommorna eller inte?, Glasrabarber – vårens lyxigaste dessert, Rabarber – Rotsticklingar så här gör du

Kiss är en gåva som slängs bort alldeles för enkelt och omedvetet, vind för våg. Genom att samla sitt eget, och vattna ut det utspätt i sin trädgård, ser man till att tillföra näring till sina gröna vänner. Kiss fungerar lika bra i rabatten som i grönsaksodlingen och ser man till att använda färsk kiss slipper man råa och problematiska dofter. Vill man däremot samla kisset får man bereda sig på en mustigare doft! Man kan komma runt detta en aning genom att fermentera kisset. Fermenterat kiss luktar ganska starkt det med men inte lika vasst, det blir en mjukare doft.
Lästips: Fermentera kiss
Mer om kiss
Att använda utspädd mänsklig urin som näring till sina växter kan ge mycket goda effekter. Vid jämförelse med förpackade näringslösningar på marknaden har man sett att kvävehalten är relativt hög, vilket passar bra när man vill ha riklig tillväxt av bladmassa, ofta i början av säsongen. Kaliumvärdet är ganska lågt. Odlar man på lerjord som innehåller kalium brukar det inte bli något problem.
Men odlar man i torvbaserad jord eller sandjord och plantor börjar se hängiga ut och bladen blir bruna i kanterna kan det bero på kaliumbrist. Lite aska kan då vara bra att tillföra men tänk på att inte använda för mycket när det handlar om ätbara växter. Rekommendationen till grönsaker är att man tillför 1 dl aska per kvadratmeter.
Växter tar upp utspädd urin relativt snabbt. Man säger att det är snabbverkande och därför behöver man kontinuerligt fylla på med mer näring.
Färsk urin luktar minst, medan långlagrat urin kan bli en sanitär olägenhet, flera meter från behållaren. Ur näringssynpunkt spelar det ingen roll hur gammal kisset är, det fungerar närsom. Det viktiga är att man blandar ut urinet med vatten. Brukligt är en del urin och 9 delar vatten men man kan experimentera med både svagare och starkare lösningar, ofta höftar jag så att jag ligger på 3 dl kiss till en 10 literskanna. Utspädd urin kallas guldvatten. Många som äter medicin känner sig oroliga för att urinet då kan innehålla medicinsubstanser. Svenska Förbundet för Koloniträdgårdar och Fritidsodlarna rapporterar att det inte är någon fara att växterna tar upp medicinsubstanser. Läs gärna också Uringödsling som Svensk Trädgård skrivit ihop.



Var använder vi helst guldvatten?
Guldvatten kan användas till krukodlade växter som behöver extra näring. Man kan också vattna i trädgårdsland, rabatter och odlingslådor med guldvattnet.
I skogsträdgården låter vi framför allt rabarbern få guldvatten i ganska rikliga mängder. Inte precis under högsäsongen för skörd, utan innan och efter. Har man tur kan rabarber ge en ytterligare skörd i augusti om plantorna får extra näringstillskott av kiss under högsommaren.
Prydnadsväxer i våra stenpartier får också guldvatten då och då. Men till våra grönsaksodlingar har vi tidigare oftast använt annat gödsel men i år använder vi även kiss och experimenterar. Guldvatten är superbra att använda till allehanda växter, fungerar till allt. Vill man guldvattna grönsaksodlingen kan man tänka på att tex inte vattna på bladen utan på jorden, samt se till att inte vattna precis innan skörd. Vill du att resten av familjen ska äta dina läckra grönsaker får du göra en avvägning med att berätta vad du håller på med eller att vara hemlig.
Ett hett tips om man har växttjuvar är att sätta upp en skylt: ”Vi gödslar med vårt kiss”. Då får man troligtvis ha skörden ifred.

Vill din partner inte tappa guld?
Ett tips till dig som lever med en partner som kanske inte vill eller är motsträvig till att dela med sig av sitt guld till odlingarna. Finns där ett intresse för öl brukar det kunna vara relativt lätt att muta och på kuppen sabba deras omdöme. Det kan bli en dyr historia och det sägs att energinivån i kiss från personer som dricker öl inte är lika hög som från icke drickande. Fast i gengäld får man betydligt större volymer. En kasse öl ( finöl som på bilden ovanför ifall han är kräsen), en snygg hink och något gott tilltugg så har du både lagt grunden för en trevlig kväll och framtida större skördar.
Må du sätta guldkant på denna säsong / Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Odla kallt – vårså majsSist ut bland våra kalla sådder utomhus är de som görs i maj månad. Däribland har vi majs av alla de slag. Här berättar vi om vårså majs kallt. Under en massa år… Läs mer: Odla kallt – vårså majs
- Guldvatten – gåvan som aldrig slutar att geDet är väldigt många som använder kiss, eller guldvatten som många av oss kallar det, i sina odlingar. För varje år blir vi bara fler och fler. Kiss är den bärbara gåvan vi… Läs mer: Guldvatten – gåvan som aldrig slutar att ge
- Odla dig ur krisen – Boda glasbruk 17 majEndagskursen ”Odla dig ur krisen” handlar om att odla och leva utifrån ett krisperspektiv. Genom att odla kallt och serieodla, att så vid flera tidpunkter och att samodla, det vill säga att blanda växter med varandra… Läs mer: Odla dig ur krisen – Boda glasbruk 17 maj
- Rosettkål – tips för lång och stor skördDet är få kålsorter som är som rosettkål och kan leverera mycket mat under lång tid. Det här är snudd på världens bästa kål, tycker vi. Sedan vi odlade den för första gången… Läs mer: Rosettkål – tips för lång och stor skörd
- Tack för att ni gör vårt arbete möjligtVi är så otroligt glada över alla er som hittar till oss, Farbror Grön. Till dig som är premium-läsare på farbrorgron.se vill vi ge ett extra stort tack, du får verkligen vårt arbete… Läs mer: Tack för att ni gör vårt arbete möjligt
- Rabarberfrossa – 6 läckra rabarberreceptHos oss är rabarberbladen frodiga och fina och det är snart dags att börja skörda på allvar. Men vad ska man göra när man tröttnat på rabarberpaj? Här följer ett gäng rabarberrecept inklusive… Läs mer: Rabarberfrossa – 6 läckra rabarberrecept
- Gör gratisplantor av dina gurkorGör gratisplantor av dina gurkor: Det fina med gurksticklingar är att man slipper så nya frön och att man med hjälp av en sax och ett glas vatten kan skapa en exakt plantkopia… Läs mer: Gör gratisplantor av dina gurkor
- Langos – maten man inte kan sluta att ätaVi älskar langos. Dessa friterade knapriga bröd som efter att de svalnat toppas med olika delikata ingredienser är hysteriskt goda. Det här är en maträtt där det är svårt att sluta äta, man… Läs mer: Langos – maten man inte kan sluta att äta
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
2 svar till ”Guldvatten – gåvan som aldrig slutar att ge”
Du höftar att du blandat 0.3 dl till en 10,-liters kanna ?? Är det rätt dosering ?
Tack, det blev lite fel. Nu har vi ändrat till 3 dl till en 10-liters kanna. Det är en ganska svag koncentration som man kan vattna ofta med.
Lämna ett svar