Gängliga tomatplantor – Halshugg dem

Därför halshugger jag mina tomatplantor: Om och när jag förodlar och inomhusodlar tomater och när de blir höga och gängliga, klipper eller kapar jag plantorna. Jag kallar det för att jag halshugger tomatplantorna men varken den benämningen eller tex begreppet att såga av dem vid fotknölarna beskriver det riktigt bra. Jag kapar dem för att komma ner i höjd, göra dem kompaktare och för att börja om med en stickling som jag rotar i vatten och gör till en ny planta.

Tisdagen den 8 april 2025 insåg jag att denna artikel inte uppdaterats som det var tänkt. Antagligen var det internetuppkopplingen som falerade när jag satt på tåget härom dagen och skrev. Flera timmars arbete försvann. Nu har jag uppdaterat artikeln och hoppas att denna uppdatering bringar mer klarhet. Johannes

Varför jag började halshugga

När jag för flera år sedan började klippa i mina gängliga tomatplantor var det för att jag sått tomatfrön inomhus alldeles för tidigt. Plantorna blev på tok för höga och gängliga långt innan det var dags att slutplantera dem i krukorna utomhus och i växthus. I stället för att så nya frön och börja från början kom jag på att jag kunde klippa av toppar från de gängliga plantor och rota dem i vatten och göra till en nya lägre plantor. Liksom köpa mig tid och börja om från början.

Efter några år insåg jag att den avklippta plantan som stod kvar i sin kruka fortsatte växa, det var tjuvarna i grenvecken som blev till nya toppar, flera stycken. Genom att klippa av en stickling från en gänglig planta fick jag alltså två plantor! En planta av sticklingen och den ursprungliga plantan som var avklippt och stod kvar i krukan och bildade flera toppar av sina tjuvar.

Den tredje gåvan

(Med risk att jag rör till det för dig) Den plantan man har kvar och som man klippt av en stickling ifrån kan ge ytterligare en gåva. När tjuvarna blivit 10 – 20 cm höga kan man, om man hellre vill det, klippa av dem och göra nya plantor av dem. Dessa plantor kommer att se ut som den första sticklingen, toppen du klippte av från den gängliga plantan. Den kvarvarande avklippta plantan kan alltså bli till en plantproducent som producerar nya plantor. Ett bra knep ifall du inte sått så många frön av en sort men vill ha flera plantor av just den sorten.

”En låg och kompakt tomatplanta ger flera klasar på sin växtresa och därmed större skörd. En planta med flera toppar ger ännu större skörd.”

”En avklippt stickling är en exakt kopia av sin moderplanta oavsett om du odlar en sortäkta planta eller en F1 hybrid.”

Nu för tiden sår vi tomaterna kallt

Sedan flera år tillbaka sår vi tomaterna vi odlar utomhus kallt i vårt ouppvärmda växthus. Det har underlättat enormt för oss och vi slipper gängliga plantor inomhus som behöver klippas Men ibland halshugger vi de största kallsådda plantorna för att göra flera plantor av dem. En riktigt bra plan B ifall man sått för få frön från en sort man gillar.

Här kan du läsa mer om att så tomater kallt: Odla kallt – kallså tomat

 30 års odlande av tomater

Jag har odlat tomater varje år sedan jag började odla för 30 år sedan. Jag vill verkligen inte påstå att jag kan allt om denna gröda, men jag känner mig ganska trygg att odla den och att leka med den. Vi har haft våra strider genom åren och jag har stundtals verkligen kämpat med att lyckas hela vägen från frö till färdig skörd. Ibland har det gått åt fanders och andra år har det gått riktigt bra. Jag har drabbats av sjukdomar, skadedjur, dödat plantor på grund av dålig odlingskunskap och ibland av ren och skär slapphet. Det finns ett tidigare inlägg som heter ”Mina värsta tomatproblem” där ni kan läsa om min stundtals problemfyllda odlarresa.

Var ska man klippa?

För att vara helt på den säkra sidan klipper jag mer eller mindre alltid ovanför det andra eller tredje bladparet. Då kommer det med stor sannolikhet bildas nya toppar av tjuvarna i varje bladveck på plantan som är kvar. Man kan även klippa ovanför det första bladvecket, men då blir det bara en ny topp och oftast vill jag ha fler än så. Själva toppen som klipps av bör vara 10 – 20 cm hög, är den längre kortar jag ner den.

_________________________________________

Fortsättningen på denna artikel kan läsas av dig som är Premium-läsare.

  Logga in Mer om prenumerationer

Hälsningar Johannes Wätterbäck & Theres Lundén

__________________ _________________

 


Våra senaste inlägg

Våra kommande evenemang 2025

Januari

Februari

Mars

  • 4 Årjäng – föreläsning
  • 8 Finland Korsholm – föreläsning
  • 15 Hillared
  • 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
  • 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.

April

  • 2 Borås

Maj

  • 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
  • 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
  • 28/6 Jönköping – föreläsning

Juni

  • 28/6 Jönköping – föreläsning

Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.

Hoppas vi ses!


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *