Nu börjar det bli ganska kallt under både dagtid och nattetid. I våra odlingar har vi en hel del växter kvar att skörda av men det börjar bli hög tid att tänka sig för när det gäller skördandet. Vissa växter tål inte vinterväder och behöver skördas innan vintern, medan andra med lätthet kan överleva vintern. Att lämna kvar väl valda grödor och övervintra dem för skörd under hela vintern eller en tidig vår skörd. Visst låter det fantastiskt
I vårt odlande försöker vi alltid tänja på gränserna. Något som sporrar oss är att försöka få grönsaker att skörda av under hela året. Att inte skörda för flitigt och istället lämna kvar växter är ett sätt att ha skörden kvar längre. Med åren har vi lärt oss att många växter som vi odlar tål minusgrader (till exempel flera kålväxter) kan ge oss skörd ganska sent på året. Vi har också märkt att flera grödor kan övervintra. Persilja är ett exempel. Dels håller den sig fin länge på hösten och sedan väcks den på nytt av vårsolen. Grönkål kan klara sig genom en hel vinter och jordärtskockor kan man ha i jorden året om.
Övervintra persilja
Persilja är en fantastisk växt på många sätt. Den är läcker som färsk, men kan också torkas och frysas och ändå hålla smaken. I en odling kan den ge skörd under två säsonger och om den frösår sig själv kan man ha persilja på samma plats i många år.
Persilja, båden den krusiga och den som kallas bladpersilja, är tvååriga i grunden. I det här fallet betyder det att första året bildas endast blad. Om persiljeplantan får vara kvar i sin odling över vintern så kommer den att producera nya blad på vårkanten. Under sommaren blommar persiljan och bildar därefter frön. Under blomning kan eventuellt bladen bli något hårdare och stjälkarna grövre, men för oss gör det ingenting. När fröna på blomstänglarna torkat kan man antingen plocka fröna och spara dem till nästkommande senhöst eller vår. Man kan också låta persiljan sköta sin fröspridning själv. På så sätt kommer nya persiljeplantor växa upp av sig själva lite här och där invid den ursprungliga persiljeplantan.
För att övervintra en persilja behöver man inte göra något alls. Bara låta planta vara kvar på sin plats i odlingen. Men har du din persilja i en kruka så behöver du gräva ner plantan, antingen i en jordhög, pallkrage, rabatt eller liknande med eller utan sin kruka. Plantor som står utomhus i krukor under vintern riskerar att frystorka och därmed dö.
Lästips: Odla egna kryddor – persilja, Jordslå krukodlade plantor så att de överlever vintern
Lämna kvar grönkål
Du har kanske hört att grönkålen smakar bättre om de utsätts för frost. Vi har aldrig märkt någon större smakförändring men att grönkål klarar minusgrader stämmer och det ska man verkligen utnyttja. Många kålväxter är likt persiljan tvååriga. Grönkålen sällar sig till tvååringarna men har den fina egenskapen att vara vintergrön och skördbar (oj, ett nytt ord som kan förklaras som ”går att skörda”) hela vintern om plantan lämnas. Dock kan det vara så att just den där skördbarheten (oj, ett nytt ord igen) uppskattas av hungriga harar och rådjur. Har man problem med djurbesök i sin trädgård gör man klokt i att skörda allt till sig själv innan djuren kommer, om man nu inte vill ge dem lite mat. Har man inga djurproblem kan man småskörda en hel vinter, särskilt om man har många plantor.
Även om man skördar flitigt under senhöst och vinter kan man låta själva stammen vara kvar. En grönkålsplanta skickar nämligen ut nya bladskott under kommande vår. Man brukar kalla sådan vårkål för spirkål och sådana blad fantastiskt goda. En grönkål som kommer igång under våren sin andra säsong är programmerad att blomma. Det betyder att plantan med tiden kommer skicka ut blomstänglar och mängden blad kommer troligen inte bli lika som under föregående år. Man vad gör väl det?! Även en liten vårskörd är en skörd!
Förutom att skydda grönkålen från eventuella hungriga djur behöver man inte göra något för att den ska övervintra.
Lästips: Vinterså kål, Att skrämmas med ljud
Låt jordärtskocka
Att odla jordärtskocka kan vara en av de lättaste grödorna att odla. I princip behöver man bara gräva ner dem i jorden för att sedan skörda skockor varje år. Det beror såklart på hur mycket man skördar. Men har man en gång planterat några knölar är det liksom ofrånkomligt att man missar några avkomlingar när man ska skörda. Dessa kvarlämnade knölar bildar några nya knölar och så håller de på varje år.
Om man planterat jordärtskocka under denna säsong och blasten vissnat ner så brukar man säga att det är dags att skörda nu. Om man låter ett gäng knölar ligga kvar i jorden under vintern kan man skörda dessa även under våren. Har man en mild vinter och jorden är grävbar kan man gräva upp knölar när man vill under vintern. Under våren skickar knölarna upp en hög stjälk med blad. När man ser någon grodd titta fram vid jordytan har skockorna vaknat och sätter igång med processen att yngla av sig, då gäller det att passa på att skörda dem innan blasten blir för stora skockorna svampiga. Dess bästa skördetid är mellan november och april.
Lästips: Odla jordärtskocka – från knöl till skörd
Theres Lundén & Johannes Wätterbäck
Lämna ett svar