Hjälp, mina paprika- och chiliplantor har massor av omogna frukter och snart kommer frosten! Hur får jag dem att mogna?
Visst kan det kännas surt att det är först nu när hösten nalkas som paprika och chiliplantorna verkligen sätter fart med att producera frukter. Tyvärr är det inte lika lätt att få dem att mogna avplockade som tomater. I vissa fall går det att få plockade chili- och paprikafrukter att eftermogna inomhus och ibland går det inte. Säkraste sättet att lyckas är att invänta en färgskiftning på frukten när den sitter på plantan innan man plockar den. Vi har dock kommit på en annan riktigt bra metod för att få frukter att mogna trots att hösten blir kall.
Läs mer: Hur får man tomaterna att mogna snabbare?
Chili, paprika, tomat och aubergine med mera kommer inte ursprungligen från våra breddgrader och har på sin höjd odlats hos oss i Skandinavien i ca 100 år (och då tar jag i, troligtvis är det inte mer än högst 70 år). I Sydamerika, där växterna härstammar från, är dag och natt ungefär lika långa. Men hos oss i Sverige är det under sommaren mycket längre dagar än nätter. Vi har dragit slutsatsen att växter som kommer från dessa breddgrader, nära ekvatorn, behöver följa en dygnsrytm som de är vana vid för att verkligen må bra och sätta frukt. Tänk dig själv att skaffa massor av frukter/barn och inte få sova ordentligt, det skulle aldrig fungera.
När nätterna blir långa…
Eftersom vi i Skandinavien knappt har några nätter mellan mitten av maj till början av augusti, det är ljust nästan jämt, får man vanligen ganska små skördar av chili och paprika under högsommaren. (Om man däremot tvångspollinerat sina plantor under våren kan skörden bli på annat sätt.) Under sensommar och höst däremot, när nätterna blir märkbart längre för varje vecka, sätter plantorna igång och producera frukter / barn på löpande band.
Läs mer: Ljusets inverkan på odlande inomhus och utomhus
Tips för större skördar: Tvångspollinera chili och paprika för tidig skörd
Gröna och röda paprika och chili
För oss som odlar spetspaprikor och vill ha gröna och små frukter (lite som en mild variant av Pimentos de padron), gör det inte så mycket att frukterna inte mognar, det är ju så här vi vill ha dem. Men även vi har med tiden tyckt att det blivit lite trist att det är så många stora gröna frukter som inte hinner mogna till sin mognadsfärg innan kylan dräper dem. Det är ju även gott med stora röda saftiga och söta paprikor! Speciellt chilifrukterna vill vi ska mogna till sin mognadsfärg. När vi gör fermenterad sås på frukterna måste frukterna avra mogna, som gröna går de inte att fermentera eftersom de innehåller för lite socker.
Läs om hur vi gör sås: Syra chili och paprika
Vi odlar i krukor
Vi odlar allra helst chili och paprika utomhus i stora krukor, eftersom de på det sättet inte blir lika lätt angripna av skadedjur. Dessutom blir plantorna kompakta i krukor. Vi ställer krukorna på de allra soligaste ställena i våra trädgårdar och låter dem lapa så mycket sol de bara kan. Precis som för tomaterna är det bladen som arbetar med solenergin och inte frukterna.
Genom att de står ute i full sol och i 20 – 30 liters krukor är det ingen konst att flytta dem om och när man skulle behöva. Det är det vi gör när hösten närmar sig och det börjar bli kyligt. Vi bär ner de plantor med flest omogna frukter och låter dem bo i odlingskällaren under växtbelysning.
Ta in plantorna för större och längre skörd
Så om man har många omogna frukter på sina plantor när hösten och frosten närmar sig, och om man inte vill äta merparten av alla frukter som gröna, är det dags att ta in plantorna när det börjar kännas ruggigt ute. Välj ut de plantor med flest gröna frukter och ställ dem gärna under växtbelysning med timer inställd på 12 timmar mörkt och 12 timmar ljust. Har du inte tillgång till utrymme med växtbelysning går det även bra att ställa dem i något fönster, välj de med mest sol. Man får inte lika bra resultat som under växtbelysning och inte under lika lång tid, men det blir mer kostnadseffektivt.
Vad vi använder för belysning: Den stora artikeln om växtbelysning
Det har blivit rutin för oss
Efter att vi testade att lite på skoj ta in chili- och paprikaplantor med mycket gröna frukter, första året vi odlade chili och paprika på Takfarmen, har det blivit något vi gör varje år. Det har förlängt skördarna väsentligt då vi i odlingskällaren kan skörda mogna chili-och paprikafrukter ända fram till jul, flera kilo faktiskt. Den enda nackdelen, förutom elkostnaden är att man får in massor av bladlöss som förökar sig hej vilt i inomhusmiljön. Men detta problem går givetvis att lösa om man vill.
Arbeta med nyttodjur: Bekämpa bladlöss med nyttodjur!
Lycka till!
Johannes Wätterbäck & Theres Lundén
Lämna ett svar