Din varukorg är för närvarande tom!
Odlingsdag i Alvesta ”odla dig ur krisen”

På söndag kommer jag till Alvesta och håller i en endagskurs. Det finns fortfarande platser kvar. Hoppas du vill komma!
Endagskursen ”Odla dig ur krisen” den 19/1 handlar om att odla och leva utifrån ett krisperspektiv (något många av oss glömt de senaste 70 åren). Genom att odla kallt, och därmed naturligt utan växtbelysning, minimerar vi energianvändningen och förenklar odlandet. Och genom att serieodla och samodla, det vill säga att blanda växter och att så vid flera tidpunkter, ökar vi också mängden mat att skörda och över hela odlingsåret. Fokus ligger på att tänka djupare kring odling, kris och överlevnad samtidigt och hur vi på olika sätt kan navigera i en osäkrare tillvaro. Vi går igenom hela kedjan av odlande, från frösådd till skörd och alla problem, lösningar och utmaningar det innebär. Vi berör även konsten att ta egna frön för att bli självhushållande på eget utsäde samt hur vi får skörden att räcka länge, både genom att förvara och förädla grödorna och att strunta i gängse regler och odlingstraditioner. Vilka grödor ska vi satsa på, vilka ger bäst avkastning, och hur kan vi vara mer kreativa kring vårt odlande? Oavsett om det är på fönsterbrädan, balkongen eller utomhus vi odlar. Vi berör även vad man kan behöva ha i buffert, både som människa och odlare, och hur man gör sitt eget gödsel och hur vi skyddar växterna bäst.
Varje kurs är unik och det finns alltid möjlighet att anpassa vissa delar efter deltagarnas intressen, erfarenheter och förväntningar. Målet är att ni efter en endagskurs både ska vara glädje- och kunskapsfyllda samt aningen utmattade.
Kursinfo
Pris: 1500 inkl moms
Plats: Hotell Rådmannen Centralgatan 2, 342 30 Alvesta Datum: Söndagen den 19/1
Tid: 9.00-16.00 (lunch ordnas på egen hand mellan 12-13)
Övrigt: Kaffe och kaka ingår i priset. Ta gärna med en påse att bära dina sådder i.
Här kan du köpa dig en plats:
I vår webbutik finns även fler kurser.
Hoppas vi ses!
Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Falafel med broccoli, persilja och korianderVi brukar göra supergod falafel på vår egenodlade broccoli som hela familjen äter med glädje. I år testar vi detta recept på ett nytt sätt. I stället för att fritera de underbara skapelserna… Läs mer: Falafel med broccoli, persilja och koriander
- Växer purjolöken dåligt? Misströsta inte!Vi har odlat purjolök i flera år – och vi vet hur det känns när plantorna ser ut som tanig gräslök mitt i sommaren. Men det finns en anledning till varför det är… Läs mer: Växer purjolöken dåligt? Misströsta inte!
- Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!Nu när rabarbern är som allra finast är det ett perfekt tillfälle att skörda och frysa in rabarber. Att ha färdigskuren rabarber i frysen är guld värt när suget efter en rabarberpaj, rabarberlemonad… Läs mer: Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!
- 32 grönsaker att sommarsåUnder sommaren passar vi på att sommarså många nya växter – sådana som vi hoppas kunna skörda under hösten och vintern. Ofta får dessa växter växa på platser där vi nyligen har skördat… Läs mer: 32 grönsaker att sommarså
- Jordgubbs- och rabarbersylt med vaniljTänk dig sommarens allra bästa smaker samlade i en burk – söta jordgubbar, syrlig rabarber och en touch av vanilj. Det här är sylten som doftar solvarma dagar och som smakar ljuvligt till… Läs mer: Jordgubbs- och rabarbersylt med vanilj
- Försommarens sista föreläsning – JönköpingFörsommarens sista föreläsning med mig Johannes / Farbror Grön sker i Jönköping på Rosenlundsherrgård. Föreläsningen är gratis. 13.30 – 14.15 Farbror Grön, föredrag om odling. (Johannes Wätterbäck har sysslat med odling i över… Läs mer: Försommarens sista föreläsning – Jönköping
- Så skapar du ett jordgubbsland fullt av bärVem vill inte ha ett jordgubbsland som dignar av solmogna bär? Här berättar vi hur du kan göra drömmen verklig. När jag (Theres) var liten hade vi ett jordgubbsland som gav bär varje… Läs mer: Så skapar du ett jordgubbsland fullt av bär
- Dags för pizza, men vilken pizzamänniska är du?Varje dag är en pizzadag — även om det i Sverige finns två riktigt stora pizzahögtider: nyårsdagen och midsommardagen. Då flockas vi till våra lokala pizzerior, trötta, lätt bakfulla och med ett tydligt… Läs mer: Dags för pizza, men vilken pizzamänniska är du?
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar