Serieodla och skörda minst dubbelt så mycket

Har man begränsat med yta och eller vill vara självförsörjande en så stor del av året det är möjligt är serieodling en metod värd att pröva. Första gången vi testade att serieodla var det mest på kul och ett spontant försök att odla en ny gröda där det blev en ledig plats i trädgården mitt i säsongen.

Här kommer du till vår bok: Serieodla

Vi hade planterat tidig potatis i vår stadsodling ett år och en granne frågade om vi inte kunde odla någon mer gröda på samma plats efter att vi skördat potatisen. Min nyfikenhet blev direkt triggad av hennes fråga och fyra veckor innan potatisen skulle upp försådde jag grönkål i en odlingsbehållare som jag ställde på balkongen. Ett par dagar efter att potatisen var skördad grundgödslade vi jorden. Därefter planterade vi ut ca 20 st 10 cm höga grönkålsplantor. Först såg det lite malplacerat och ynkligt ut med så små plantor i trädgården i juli, men med tiden växte de sig stora och under sen höst och vinter knackade på dörren kunde vi skörda flera kilo grönkål tillsammans med våra grannar.

Ett nytt förfarande hade upptäckts

Ett nytt odlingsförfarande och möjlighet till att skörda mer och fler grönsaker hade upptäckts. Efter det här året expanderade min inställning och vetskap om hur man kan odla i vårt klimat och sedan dess har vi serieodlat varje år. Vi testar hela tiden olika grödor och idag skördar vi både mer och fler grödor än tidigare. Genom att serieodla får vi också färska grönsaker under flera tidpunkter under odlingssäsongen.

Den mest effektiva serieodling är den då man förkultiverar i god tid.

Vad gör vi exakt

Att serieodla betyder att vi odlar en serie av grödor, oftast två olika grödor, på samma plats men under olika tidpunkter under samma odlingssäsong. Vi har delat in serieodlandet i två grupper, serieodlingsgröda1 och serieodlingsgröda 2. För oss består grupp 1 av till exempel tidig potatis, sallat, vitlök, kailan, kålrabbi, betor tidiga morötter, rucola, spenat och gräslök. Grupp 2 kan bestå av grönkål, svartkål, majrova, dill, sallat, tidiga morötter, timjan, vinterkyndel, betor, gräslök, spenat, svedjerova och rucola. Listan kan bli längre beroende på vilka grödor just du vill odla. Gillar du bladgrönsaker så finns det mängder med sorter som du kan experimentera med både som serieodlingsgröda 1 och 2 och eventuellt som gröda 3.

Här kan du läsa mer om processen med boken: Serieodla

Om man inte sår alla frön i fröpåsen på våren/vintern så finns det kvar tills man ska börja serieodla.

Hur lyckas man med att serieodla?

Även om man kan hoppa in i serieodlandet spontant ( blir du triggad nu så gör det), är det en god idé att man planerar sitt serieodlande redan innan odlingssäsongen börjar, vad ska växa var och vid vilken period?  När man väljer lökar eller knölar bör man välja sorter som har den snabbaste utvecklingstiden t ex tidig potatis. När det gäller frön kan man med fördel tänka på samma sätt. På vissa fröpåsar och på vissa fröfirmors hemsidor kan man få information om hur många dagar det tar för olika grödor från sådd till skörd. Att välja de som har kortast utvecklingstid från sådd till skörd kan underlätta dina möjligheter för att lyckas.

Serieodlingsgrödor grupp1

Grundtanken med grödorna i grupp 1 är att det ska vara grödor man skördar relativt tidigt under säsongen, senast under juli eller tidigt i augusti, och som genom skörden lämnar en plats ledig i odlingen. Efter skörden grundgödslar vi jorden och därefter planterar vi ut redan förkultiverade plantor.

Läs gärna om hur vi sår spenaten vid nyår: Vinterså spenat på friland och i pallkrage och skörda i vår, Så spenat kallt mellan januari och april

Serieodlingsgrödor grupp 2

För att ge serieodlingsgrödorna 2  ett försprång tidsmässigt förkultiverar vi dem ( men man kan oxå direkt så en del som dill och koriander). Antingen förkultiverar vi växterna i vårt kallväxthus, i odlingstråg ute i trädgården eller på balkongen redan innan vi skördat serieodlingsgrödorna 1. Oftast sker utplanteringen av dessa grödor under juli och augusti. Majrovor och sallat kan man plantera ut som relativt små plantor direkt på platsen. Olika slags grönkål och svartkål blir större och kraftigare om de blir planterade en gång innan utplantering. Oftast blir det bäst för de flesta grödor om man omplanterar dem minst en gång innan utplantering.

Läs gärna: Reservplantor – gåvan när de första försvinner

Värt att tänka på kring serieodling

  • Det kan vara svårt att få tag på frön mitt i odlingssäsongen, köp på dig frön tidigt under säsongen innan fröställen tas bort eller webbshopparna stänger.

3 snabba om serieodling

  • En och samma odlingsyta kan ge fler skördar under samma odlingssäsong.
  • Genom att odla grödor med snabb utvecklingstid  hinner minst två grödor att ge skörd på samma yta vid två olika tidpunkter.
  • Se till att grundgödsla mellan varje ny utplantering så att det finns näring till den nya växten.

3 detaljer som borgar för lyckade skördar

  • Välj alltid tidig potatis om du ska odla potatis som serieodlingsgröda 1. Våra favortiera är Amandine, Cherie, Cecile och Juliette.
  • Att förkultivera serieodlingsgröda 2 och ha färdiga plantor att plantera ut efter skörden av gröda 1 gör att det är lättare att lyckas, plantorna får en så lång växtsäsong som möjligt.
  • Får du upp tankar om växelbruk, hur man gör då? Ja visst är det klurigt!Vi har i och med serieodlandet mer och mer gått ifrån det där med växelbruk. Läs mer: Växelbruk

Några vitlökstips!

  • När vitlökarna på vårkanten är ca 10 cm höga behöver de en giva gödsel. 100 g pelleterad giftfri hönsgödsel myllas ner i jordytan som därefter vattnas.
  • Testa att skörda några vitlökar under april-juni och använd som dem  vårprimörer, underbart gott!
  • Vitlökarna skördas under juli innan blasten försvunnit. Skörda dem en solig dag och låt dem ligga i solen och torka ett tag. Förvara dem sedan torrt i rumstemperatur så kan du lagra dem under ca ett år.

Glöm inte bort att för att komma framåt i vårt odlande är misslyckandena många gånger vår främsta källa till kunskap. Det är inte när allt går som på räls som vi utvecklas som mest. Våga testa nya vägar, grödor och tekniker, det värsta som kan hända är att det inte fungerar. Lycka till!

Johannes Wätterbäck


Fyll i din mailadress och få en mailnotis varje gång i publicerar en ny artikel.


Våra senaste inlägg

Våra kommande evenemang 24/25

Augusti

September

Oktober

November

December

Våren 2025 (uppdateras löpande)

  • 26/1 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
  • 15 – 16/2 Skinnskatteberg (Färna Herrgård) – Odlingshelg (info webbshoppen inom snar framtid)
  • 23/2 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
  • 8/3 Jakobstad Finland, mer info framöver.

Mer info om evenemangen finns på varje arrangörs sida eller i inlägget:

Föreläsningar och Kurser 2024 – Trädgårdsturné med Johannes Wätterbäck


Kommentarer

2 svar till ”Serieodla och skörda minst dubbelt så mycket”

  1. Profilbild för Annette Fors Lundberg
    Annette Fors Lundberg

    Var får ni tag i pelletrerat giftfritt hönsgödsel? Jag avstår helt från kogödsel och hönsgödsel sedan vi lärde oss om vinass etc som vi får med på köpet när vi köpte det vi trodde var ekologiskt gödsel.

    1. Profilbild för Farbror Grön
      Farbror Grön

      Det får vi inte tag på, inget företag har gått ut med några garantier om att det skulle vara pyralidfritt, tyvärr!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *