Den gängse metoden att odla potatis på är att köpa certifierat utsäde som planteras när jorden ”reder sig”. En del låter knölarna förgro och andra lägger dem ovanpå på lite planteringsjord så att det både bildas rötter och att groddarna växer. Andra stoppar ner dem som de är i jorden. Det här är ett inlägg vi gör i samarbete med Impecta Fröhandel som säljer svensk certifierad sättpotatis. Redan nu kan ni förboka årets svenska knölar så skickas de till er när väderleken är gynnsam.
Potatis är en förhållandevis enkel gröda att odla och en av de där grödorna de flesta redan tidigt i sitt odlande vill odla själv. Fördelen när man odlar potatisen själv är att kvalitén ofta är på en helt annan nivå än de man köper i den vanliga mataffären. En annan fördel är att man kan välja bland så många spännande sorter. Oavsett vilken sort du köper i affären kommer din egna potatis alltid vara godare, kännas bättre och ge dig många fler värden.
När jag började odla i början på 1990-talet så tyckte jag inte att det vara någon idé att odla potatis, den var ju så himla billig. Jag visste inte då att det var sådan stor skillnad i smak och kvalité. Det var när den första blåa potatisen introducerades som min nyfikenhet vaknade och efter första året med sorten Blå Kongo blev det flera sorter och större ytor. Jag fastnade i potatisodlandet!
Det här är inlägget är ett samarbete med Impecta Fröhandel, ett fröföretag vi köpt frön av sedan begynnelsen av vårt odlande. Beställningen av sättpotatis du gör nu är en förbokning. Leveransen sker först när Impecta Fröhandel ser att vädret tillåter detta − de vill inte riskera att dina sättpotatisar fryser under transport.
Kul att testa nya sorter
På senare år har jag experimenterat ganska mycket med olika sorters potatisar, delat dem, förökat från groddar, frön och sticklingar. Idag har jag en helt egen stam av fröförökade potatisar. För den som inte har tålamod att vänta i 4 – 5 år på att man får en stor hög med egna potatisar förökade från frö är certifierat utsäde att rekommendera.
Så här i kristid är potatis en av de viktigaste grödorna att odla, den hamnade bland mina topp 5 grödor att odla för överlevnad, eftersom den verkligen ger mycket mat. Vi testar hela tiden nya sorter att odla och i år är det Connect, mandelpotatis och Blue Belle som ska testas. Favoriterna Juliette och Cherie kommer dock att dominera, helt fantastiska knölar som passar till det mesta.
Läs mer i vårt premiuminlägg: Odla i kris – fem grödor för överlevnad
Några nya okända
För oss är Connect, Blue Belle, Early rose och mandelpotatis relativt nya sorter. Alla dessa fyra sorter hamnar i kategorin något mjöliga potatisar och de har vi varit på jakt efter länge, speciellt tidiga och mjöliga. Personligen älskar jag fast potatis men ska man göra mos, bakpotatis, gnocchi och pressad potatis är mjöliga knölar att föredra.
- Connect sägs både vara något mjölig och tidig och i olika trädgårdsgrupper har jag läst att de kan bli ganska stora och passa ypperligt bra till bakpotatis.
- Blue Belle ska tydligen vara en framtida och mer sjukdomsresisten arvtagare till klenoden King Edward, inte lika mjölig men ett säkrare kort en farfar Edward. Blue Belle betecknas även den likt Connect som en tidig och något mjölig sort.
- Mandel är en klassiker i Sverige och finns i flera olika varianter. Det är faktiskt den enda potatis som jag odlat tidigare som är lika bra när man köper den. Mandel är lite klurig när det gäller konsistens. I norr blir den mer åt det fasta hållet och söderut blir den mjöligare. Vi hoppas att den blir rejält mjölig i våra odlingar. Det svåra med mandelpotatis är att koka den så att den inte spricker, det finns en hel del tips på nätet hur man ska gå tillväga.
- Early Rose är en potatis som funnits med ända sedan 1800- talet och som kallats för rosen i folkmun, även den ska ge en något mjölig potatis som sägs vara fast i början för att sedan bli mjöligare med tiden.
Klipp bort nätet
Det första vi gör när vi köper sättpotatis som ligger i nät är att klippa bort nätet. Är nätet kvar när groddarna börjar att växa är det stört omöjligt att få bort det utan att en hel del groddar ramlar av. Det kanske i och för sig gör så mycket, men det känns så trist. För er som hamnar där kan ni alltid sätta ner groddarna som lossnat i en kruka med fuktig planteringsjord, då kan man få nya potatisplantor om man har tur.
Läs hur man gör: Plantor av potatisgroddar
Vi förvarar i ljusa fönster
Det enklaste för oss är att förvara potatisen i fönsterna på brickor. Det är för att vi knappt har några andra utrymmen lediga. Hade vi inte odlat kallt och gjort alla frösådder i vårt kallväxthus hade vi knappt haft dessa lediga. Vi lägger upp potatisarna i våra lägenhetsfönster men även i stugan där det är precis över nollan. Det ska bli intressant med knölarna i stugan , att se hur långt efter de ligger de som ligger i ”normal” lägenhetstemperatur.
Plantera
Vi planterar potatis i odlingszon 2 och 3 från mitten av april till slutet av maj. Ofta har potatisarna legat i våra fönster och fått kraftiga groddar. Vi odlar dem på friland, i pallkragar och i krukor och behållare. Med Cherie och Juliett brukar vi kunna räkna med att skörda mellan 4,5 kg – 6 kg i en dubbel pallkrage som rymmer 400 liter jord. Bäst skörd fick vi förra året när vi odlade ca 10 vardera små sättpotatisar i 20 litershinkar där vi bara fyllde upp till två tredjedelar med kompostjord samt lite giftfritt gödsel.
När plantorna växte så la vi på mer jord varteftersom och liksom kupade plantorna uppåt i resp hink. På 80 liter återanvänd jord kunde vi skörda 5,5 kg potatis. Det är sannerligen ett rekord för oss och det förvånande oss att så lite jord kunde ge så mycket. Nästa år ska vi testa detta i större utsträckning och gräva bort lite jord ur pallkragarna. Tänk om man kunde få ut dubbel skörd i en pallkrage på det sättet? När vi sätter lite större potatisar i hinkar brukar vi sätta 3 – 4 potatisar i varje 20 litershink.
Det här är inlägget är ett samarbete med Impecta Fröhandel, ett fröföretag vi köpt frön av sedan begynnelsen av vårt odlande. Beställningen av sättpotatis du gör nu är en förbokning. Leveransen sker först när Impecta Fröhandel ser att vädret tillåter − de vill inte riskera att dina sättpotatisar fryser under transport.
Några potatisrecept vi rekommenderar: Kanarisk potatis – en saltig läckerhet, Pizza bianco med potatis, sparris och rucola, Enkel och god potatissallad, Potatissallad med basilika och parmesan
Johannes Wätterbäck
Lämna ett svar