Chili och paprika – dags att komma igång

För att lyckas riktigt bra med chili och paprika brukar vi driva upp plantorna under växtbelysning. En del sorter behöver starta i december och andra kan man vänta med att så ända in i mars. Det finns en uppsjö av olika sorters paprika och chili och det kan vara svårt att välja. I princip alla som odlar chili och paprika odlar alldeles för många sorter, det bara är så.

Chili och paprika är släkt med varandra, eller egentligen är det som så att paprika är en slags chili, en chili utan hetta. Odlingsförfarandet påminner därför väldigt mycket om varandra. Det enda som skiljer dem åt kan vara tiden för sådd och hur snabbt det tar från groende frö till planta som blommar och vill ge frukt. Paprikor brukar vara ganska snabba och vissa chilisorter tar väldigt lång tid på sig. Därför behöver man så en del chilisorter extra tidigt på året, ja i vissa fall även tidigare än så, innan jul. Chili och paprika behöver drivas upp inomhus och kräver mycket ljus för att utvecklas fint. Så här års är solljuset inte tillräckligt och därför är det bra att använda någon form av växtbelysning.

Läs mer om växtbelysning: Växtbelysning – Det här använder vi, Det där med växtbelysning…, Poddavsnitt om växtbelysning

Chili i odlingskällaren under takterassodlingen. Plantorna på bilden har planterats om två gånger. Vi hade platsbrist och upptäckte att belysning under borden var den snabbaste vägen till mer odlingsyta.

Inomhus i värme

Både paprika och chili är växter som behöver starta inomhus i värme och som blir allra bäst under belysning, speciellt innan slutet av mars, då solljuset ofta är minimalt. Vi pysslar gärna om dem lite extra och ställer sådderna även på en värmematta. Inte nog med det så ser vi till att fukten där fröna ligger är hög och ofta har vi bakpulverbehandlat fröna. Vi är ganska generella med hur vi odlar i princip alla våra växter. Oftast krusar vi inte för dem med massor av speciella krav men vartefter åren går så finslipar vi ändå våra tekniker för olika slags växter, speciellt för växterna i det här inlägget.

Chili och paprika är inte så speciellt komplicerade växter egentligen, men eftersom de tar en stund från sådd till utplantering gäller det att ge dem en bra start och en god fortsättning. De är faktiskt de enda växter, tillsammans med aubergine, rotselleri och kronärtsskocka, som står inomhus under växtbelysning, resten odlar vi kallt.

Olika sorter och tid för sådd

  • Annum-sorter är de mest vanliga chilisorterna som odlas tex Jalapeno, Lombardo, Espelette, Pimiento de padron, 5 color Chinese, Vampire, Hungarian Sweet Banana, De Cayenne . Dessa sorter sås mellan februari och april och är oftast väldigt snabbväxande. Plantorna kan klara sig utan växtbelysning om de står i ljusa fönster och om du sår från mitten av mars men de brukar bli finare, kompaktare och kraftigare under växtbelysning. Även paprika tex Zlata, Ontara och den fantastiskt vackra F1Tequila tillhör denna grupp.
  • Chinense- och pubescens-sorter är långsamma och ofta väldigt heta. Exempel på Chinense-sorter: Carolina Reaper, Fruity Vulcano, Habanero orangeBhut jolokiaScotch Bonnet, Rocoto tillhör Pubescens-släktet och är en tjockskalig het frukt med svarta kärnor och blå blommor. Det tar ofta ca 120 dagar innan fruktsättningen börjar för dessa lite långsammare arter men belöningen kommer i form av extra mycket hetta! Så fröna i december om du vill vara säker på att få frukt och använd växtbelysning. Man kan även så under januari och lyckas, i synnerhet i de lägre odlingszonerna och om man tar in plantorna och ger dem ljus under hösten. Då sker en stor del av skörden inomhus vartefter frukterna mognar.
  • Frutecense- eller baccatum-sorter är lite extra fruktiga och medelstarka. Alla sorter med namnet Aji tillhör baccatum och bland frutecense hittar man Tabasco, och Capela White. Sås i januari – februari, förutom Aji Amarillo ( den violsmakande chilin) som behöver sås i december ( den är så otroligt seg).

Att skapa en god grund

Vill man göra sitt yttersta kan man genom att lägga chilifröna i en lösning av bakpulver och ljummet vatten simulera tarmsystemet hos en papegoja. What?!?! kanske du tänker? Ja, men för inbitna chiliodlare är det inte ett dugg konstigt, det finns även andra metoder. Få odlare lämnar så lite åt slumpen som inbitna chiliodlare. Bakpulverbehandlingen, som naturligtvis inte är ett måste men ett kul inslag som påskyndar groningen ett par dagar, gör så att skalet på fröna mjukas upp en aning. 1-2 tsk bakpulver tillsammans med 0,5 dl ljummet vatten brukar vara lagom. Det är viktigt att röra runt så att pulvret löser sig. I denna lösning får fröna ligga mellan 12 – 24 timmar för att sedan hamna i såjord i en kruka eller odlingsbytta och därefter ställas i ett miniväxthus under växtbelysning.

Fukt och värme

___________________________________

… fortsättningen på denna artikel kan läsas av dig som är Premium-läsare.

 

Vi som skriver artiklarna på farbrorgron.se heter Johannes Wätterbäck & Theres Lundén. Allt vi skriver om är baserat på våra egna upplevelser, erfarenheter, experiment och kunskaper. Det tar tid att skriva en artikel. Vi hoppas därför att du som besöker vår sida gärna vill stötta vårt arbete genom att betala för en Premium-prenumeration och därmed få tillgång till allt vårt material. Det finns flera alternativ att välja mellan.

Läs mer under knappen nedan.

Logga inMer om prenumerationer

Hälsningar Johannes & Theres

 


Våra senaste inlägg

Våra kommande evenemang 2025

Januari

Februari

Mars

  • 4 Årjäng – föreläsning
  • 8 Finland Korsholm – föreläsning
  • 15 Hillared
  • 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
  • 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.

April

  • 2 Borås

Maj

  • 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
  • 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
  • 28/6 Jönköping – föreläsning

Juni

  • 28/6 Jönköping – föreläsning

Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.

Hoppas vi ses!


Kommentarer

6 svar till ”Chili och paprika – dags att komma igång”

  1. Profilbild för Maritha Malm Kristoffersson
    Maritha Malm Kristoffersson

    Hur fungerar det med nyttodjur mot bladlöss inomhus? Flyger det runt små flygfän överallt eller?

    1. Profilbild för Farbror Grön
      Farbror Grön

      Fungerar superbra, de märks inte men man har massor med små jaktplan som patrullerar.

      / Johannes

  2. Vilket bra och informativt inlägg, tack! Vi fick en planta för ett par år sen som lever och frodas fortfarande. Den får stå ute på sommaren. Nu har jag tagit in den för vintern och funderar på om jag ska klippa ner den redan nu eller om det är bättre att ta det till våren? Jag klippte ner den förra våren vilket gjorde den väldigt buskig och den verkade må bra av det.

    1. Profilbild för Farbror Grön
      Farbror Grön

      Tack, vad kul att du tycker det. Jag brukar vänta med att klippa till våren de gånger jag övervintrat, de har fungerat ett par gånger för oss.

  3. Hej Farbor Grön!
    Tack för ett jättebra informativt inlägg!
    Undrar om nyttodjuren – vi tänker odla våra chilis på en inglasad balkong. Funkar det då, eller kommer de liksom försvinna ut / blåsa bort, så fort man öppnar lite och vädrar?
    Tacksam för svar. 😊
    Julia

    1. Profilbild för Farbror Grön
      Farbror Grön

      Det är nog ett ställe där det skulle kunna fungera 🙂 Se till att stänga de första dagarna så de hinner söka upp de små djävlarna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *