När man vill variera den vanliga tomatsåspizzan med en annan variant är pizza bianco ett supergott alternativ.
Bianco är ett italienskt ord för färgen vit. Det betyder att en pizza bianco inte grundas med en röd tomatsås utan håller sig mer vitaktig. Substitutet för tomatsås kan vara riven ost blandat med tex cremé fraiche, ricotta eller något liknande. Ovanpå ostblandningen lägger man, likt vanlig pizza, valfri fyllning. När vi gör pizza brukar vi ibland göra en bianco pizza och resten vanliga. I receptet nedan finns anvisning för en bianco-pizza.
Ingredienser
Fyllning till en rund pizza
- 1 dl grovriven ost, gärna en lagrad
- 1/2 -1 dl cremé fraiche
- 4 – 5 kokta potatisar
- 2-3 sparrisar
- svartpeppar
- örtsalt
- ev timjan
- en näve rucola
- (om man har en blommande rucola, kan man dekorera med de goda blommorna)
Gör så här: Först ordnar man en pizzadeg, bakar eller köper. Sätt sedan ugnen på 250 grader. Blanda den grovrivna osten med cremé fraiche. Krydda med örtsalt, peppar och ev timjan. Bred ut ostblandningen över pizzan. Grädda i mitten av ugnen i ca 10 minuter. Ta ut pizzan. Skär sparrisen i mindre bitar och fräs några minuter i olja i en stekpanna på medelvärme. Skär den kokta potatisen i skivor. Fördela sparris och potatis över pizzan. Salta och peppra lite extra och sätt in pizzan i ugnen en stund till. När ostblandningen bubblar lite och pizzan fått lite färg är den klar. Ta ut pizzan och servera med rucola och ev rucolablommor.
Theres Lundén
Lämna ett svar