Bokashi kökskompostering. Del 1

 

 Ett nytt sätt att göra jord av ditt matavfall
Tack vare vår vän Andreas  testar vi ett nytt sätt att kompostera vårt matavfall. Tekniken heter Bokashi och bygger på att man konserverar sitt matavfall i en lufttät hink. Man tillför en näve bokashi-kli samtidigt som man lägger ner avfallet i hinken. Kliet är preparerat med fem olika mikrobgrupper varav två är mjölksyrebakterier, en är en jästsvamp och de andra två är fototropiska  urbakterier som hjälper växterna med fotosyntesprocessen.  Denna blandning av fem organismer kallas för effektiva mikroorganismer och förkortas EM. Dessa mikroorganismers verkan stannar inte bara i hinken utan när du gräver ner ditt avfall i trädgården så sägs de göra stor nytta i jorden och samverka med de organismer som redan finns där.
Till skillnad från vanlig kompostering så förmultnar inte avfallet så att kol i form av koldioxid och metan frigörs, utan kolet är kvar i avfallet och återgår till jorden. Det innebär att processen inte producerar växthusgas och att det därmed finns mer näring kvar i avfallet än i traditionell kompostering. Ett annat stort plus är att det inte luktar speciellt mycket. När hinken är full ska hinken med avfallet stå i 2 veckor och sedan kan man gräva ner avfallet i trädgården, vänta i 2 veckor till och plantera växter på samma ställe. Man kan också gräva ner avfallet medans man odlar om man håller avståndet 20 cm till grödorna eller så efterkomposterar man det i en traditionell kompostbehållare. Onekligen en mycket snabbare process än den gamla vanliga komposten. Vi började kompostera med den här tekniken i slutet av december 2011 och samlar sedan matavfallet i en större behållare i källaren för att undvika kyla. Idag 2012-04-03 har vi fått ihop ungefär 70 liter avfall som mognar i en  stor plastback. Vi kommer att använda avfallet till stadsodlingsprojektet  och bla testa att odla  tomater i Earthboxes. Det återstå att se ifall den här tekniken passar oss bättre än traditionell kompostering  och är så bra som det sägs och skrivs om. På själva bokashihinken som vi använder för vår kompostering finns en tappkran där vätska från komposteringen kan tappas ut och användas till flytande näring till växter. Vi har vattnat våra krukväxter med det lite då och då sedan januari och flera som inte brukar blomma hos oss har börjat att blomma.

Vill du veta mer om Bokashi kökskompostering eller EM så kika in på de här ställena.

Johannes Wätterbäck

Fyll i din mailadress och få en mailnotis varje gång i publicerar en ny artikel.


Våra senaste inlägg

Våra kommande evenemang 24/25

Augusti

September

Oktober

November

December

Våren 2025 (uppdateras löpande)

  • 26/1 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
  • 15 – 16/2 Skinnskatteberg (Färna Herrgård) – Odlingshelg (info webbshoppen inom snar framtid)
  • 23/2 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
  • 8/3 Jakobstad Finland, mer info framöver.

Mer info om evenemangen finns på varje arrangörs sida eller i inlägget:

Föreläsningar och Kurser 2024 – Trädgårdsturné med Johannes Wätterbäck


Kommentarer

5 svar till ”Bokashi kökskompostering. Del 1”

  1. Hej! Jag ska börja stadsodla på kommunal mark i Stockholm i vår och komposterar med Bokashi hemma. Funderar över om man får blanda avfallet med jord på allmän plats. Hur har ni gjort? Behövde ni nåt tillstånd?
    Tack för en inspirerande blogg!
    /Sanna

  2. Profilbild för Farbror Grön
    Farbror Grön

    Hej det låter kul:) Vart ska ni börja odla någonstans? Vi har inte behövt något tillstånd mer än muntligt då vi gjort det som ett experiment tillsammans med kommunens egnet bostadsbolag MimerAB. Det bästa är ju att kolla med kommunen och försöka få tag på rätt människa direkt, många känner ju inte till bokashitekniken. Vi har inte haft några problem med avfallet vare sig doft eller djur som velat åt den. Men det verkar som att maskarna verkligen älskar avfallet när det är fermenterat och det är ju precis vad man vill. Skickar med en länk till vårt underbara bostadsbolag Mimer AB som sponsrar oss med det mesta. Från mark till utsäde:) https://www.mimer.nu/res/themes/mimer/pages/cm/SliderArticle.aspx?cmguid=3f4574f3-8ab7-4e67-9a32-ba9bf648d554&childguid=efa5d582-ac17-4cda-a5a3-1b4dc581ec29

  3. Tack för tipset! Ska kolla med kommunen.
    Vi ska odla på Lilla Essingen. Vi har bildat en förening med ett 20-tal medlemmar och kommer ha ett 40-tal pallkragar till att början med. Det ska bli spännande!

  4. Hej! Detta låter mycket intressant. Vi ha ju dagligt köksavfall, kan man lägga i rester varje dag, eller måste man vänta två veckor tills en omgång är klar? Vad gör man under tiden?

    mvh/Carina

  5. Den här artikeln skrevs inte igår ser jag. Men vill iaf informera att jag handlat bokashiströ och ngt som heter eMB Aktiv – tror jag det var – från Mikrojord.se – (som vi besökte under vår kul-tur-tur bland trädgårdar och konst i södra Sverige). Där beställer man sina produkter från Österrike. Kliet är helt torrt . Den flytande varianten – eMB Aktiv – är lämpligt till latrinkomposten och annan trädgårdskompostering. Minns inte riktigt men tror att det fungerar i dammar, avloppsbrunnar etc. Ska bli spännande att se hur det fungerar i lådorna.
    /K

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *