Din varukorg är för närvarande tom!
Indiskt ”blomkåls och rödbetsbollar”
Blomkålsbollar
Ingredienser
7 dl blomkål (ett normalt huvud) grovriven
1-2 tsk salt
1-4 tsk färskriven ingefära
1 krm chilipulver
1- 3 tsk malen spiskummin
2 tsk malen koriander
1 1/2 dl kikärtsmjöl (Får du för mycket av det här så gör det inget, de blir bara fastare)
1-2 tsk Ajwainfrön som mortlas (kan uteslutas)
1 tsk hing (kan uteslutas, men det är synd)
1krm bakpulver eller bikarbonat
0,5-1 Liter Ghi eller rapsolja för fritering
Gör så här: Riv blomkålen grovt på ett rivjärn och krama ur så mycket vätska du kan. Blanda ihop alla torra ingredienser och blanda dem sedan med blomkålsrivet. Knåda degen tills den blir följsam och rulla den till 12-16 bollar. Värm upp ghi eller rapsolja i en tjockbottnad kastrull tills den är väldigt varm ca 180 grader. Har du för låg temp så kan bollarna fastna lite i botten emedan hög temperatur gör att det bubblar mycket. Någonstans där emellan ska du vara. Fritera bollarna i 7-10 minuter tills de är jämt mellanbruna. Låt dem rinna av på en sil eller på hushållspapper.
Rödbetsbollar
Dessa bollar blir krämigare, en aning fastare och lite mer nötigare än blomkålsbollarna.
Ingredienser
4 dl finrivna rödbetor
0,75 dl malda/mortlade solroskärnor
1 dl kikärtsmjöl
1 tsk mald koriander
1/2- 1 krm bikarbonat
3/4 tsk salt
1/2 tsk svartpeppar
1-2 krm hing (kan uteslutas, men det är synd)
1 tsk spiskummin
Gör så här: Riv de färska rödbetorna fint på ett rivjärn och krama ur så mycket vätska du kan. Blanda ihop alla torra ingredienser och blanda dem sedan med rödbetsrivet. Knåda degen tills den blir följsam och rulla den till 10-14 bollar. Värm upp ghi eller rapsolja i en tjockbottnad kastrull tills den är väldigt varm ca 170 grader. Har du för låg temp så kan bollarna fastna lite i botten emedan hög temperatur gör att det bubblar mycket. Någonstans där emellan ska du vara. Fritera bollarna i 4-7 minuter. Låt dem rinna av på en sil eller på hushållspapper.
____________
Hing (dyvelsträck) är en krydda som används i fram för allt indisk matlagning. Den luktar inte så gott, men ger en fin smak då den påminner i smak om lök och vitlök. Som ersättning kan man alltså ha lite finhackad lök eller vitlök. Vill man köpa hing, hittar man den i välsorterade asiatiska matbutiker.
Ajwainfrö är ett smakrikt frö från Indien som är släkt med dill, fänkål och kummin. Sägs ha goda effekter på matsmältningen. Finns i välsorterade asiatiska matbutiker.
Våra senaste inlägg
- Jäsa tomatfrön för den stilmedvetna odlarenVisst kan man kleta ut sina tomatfrön på ett hushållspapper och riva av dem vid sådd, det är verkligen inte fel, men det är kanske inte det snyggaste! Om man vill vara lite… Läs mer: Jäsa tomatfrön för den stilmedvetna odlaren
- Tacosås – vi gör vår egna2012 testade vi att göra egen tacosås (salsa) för första gången. Resultatet blev bättre än vad vi hade kunnat ana och den köpta såsen bleknade vid första skeden i munnen. Vi har förstått… Läs mer: Tacosås – vi gör vår egna
- Vårblommande lökar – dags att beställaJösses, är det redan dags att beställa vårblommande lökar till vårens blomsterfägring? Absolut, nu är tiden inne! Är man ute i god tid hinner man få ner lökarna i tid, så att de… Läs mer: Vårblommande lökar – dags att beställa
- Är ni helt självhushållande på grönsaker?Är ni självhushållande på det mesta året om?” är en fråga vi ofta får, speciellt när någon tidning ska göra ett reportage om oss. Svaret blir både ja och nej. Man behöver inte… Läs mer: Är ni helt självhushållande på grönsaker?
- Kålrabbisallad med vitlök, salladslök och chiliDet är så roligt att odla kålrabbi, men ibland är det lite svårt att veta hur man ska använda grönsaken. Här kommer ett fantastiskt recept på en kålrabbisallad med asiatisk touch som Johannes… Läs mer: Kålrabbisallad med vitlök, salladslök och chili
- Gratis föreläsning med Farbror Grön 10/9 i Smedjebacken och den 12/9 i Nora.Gratis föreläsning i Bergslagen! Snart har, jag Johannes, besökt samtliga kommuner i bergslagen (10 st) och pratat odling och inspirerat till självhushåll. Fantastiskt härligt att träffa er alla som har dykt upp. Tisdagen… Läs mer: Gratis föreläsning med Farbror Grön 10/9 i Smedjebacken och den 12/9 i Nora.
- Gör som vi om du gillar detGör som vi om du gillar det! Så här ser tomatsorten Sart roloise ut efter 2-3 veckor på fat i köket i rumstemperatur och normalt ljus. Bild 2, så här såg de ut… Läs mer: Gör som vi om du gillar det
- Stenhammar slottI slutet av augusti dök vi upp på Stenhammar slott utanför Flen och var med på evenemanget Världens musik och mat. Väl där dök både Hans majestät Konungen och Drottning Silvia upp. Det… Läs mer: Stenhammar slott
Våra kommande evenemang 24/25
Augusti
- 24 Åmål (Glupsk på Dalsland)– föreläsning
- 25 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs
- 26 Rättvik (Stiftsgården) -föreläsning under en fortbildning
- 27 Ludvika (Cassels Grängesberg) – föreläsning
- 29 Surahammar (Folketshus) – föreläsning
September
- 3 Norberg (Teaterbiografen) – föreläsning
- 10 Smedjebacken (Folkets Hus) – föreläsning
- 12 Nora (Hagbyängars samlingssal) – föreläsning
- 26 Tumba (Bruksmuseet) – föreläsning
Oktober
- 1 Ryd (Biblioteket) – föreläsning
- 15 Kungsbacka -föreläsning
November
- 14 Jönköping – föreläsning (info kommer framöver)
- 17 Enköping (Blomsterlandet) – föreläsning
December
Våren 2025 (uppdateras löpande)
- 26/1 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
- 15 – 16/2 Skinnskatteberg (Färna Herrgård) – Odlingshelg (info webbshoppen inom snar framtid)
- 23/2 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
- 8/3 Jakobstad Finland, mer info framöver.
Mer info om evenemangen finns på varje arrangörs sida eller i inlägget:
Föreläsningar och Kurser 2024 – Trädgårdsturné med Johannes Wätterbäck
Kommentarer
4 svar till ”Indiskt ”blomkåls och rödbetsbollar””
låter gott! vad är hing och hur får du tag på det? 🙂 (Bor i Stockholm)
jag har haft govindas kokbok i kanske 15 år men aldrig gjort nåt från den! Det är kanske dags!
Du hittar hing på govindas butik som ligger brevid resturangen (fridhemsplan) eller på Lanka te och kryddimport på ringvägen. Bor du på Östermalm så ligger det en butik på Valhallavägen som heter Himalaya, inte långt från östra station. Lycka till.Japp nu är det dags att damma av kokboken och börja experimentera. Det är dags! 🙂 (jag kommer att lägga upp flera recept från denna kulinariska guldgruva)
Tack för reseptena, låter fantastiskt – måste prova!
Lämna ett svar